Pages

Thursday, 12 January 2012

bubur ayam mc maryam

masa maryam tak lalu makan adalah masa paling malas nak masak..huhu..sebab nanti bukan dia makan sangat pon..hehe..kejis tak ummi?

tapi terpikir-pikir..apakah yang sedap dimakan dikala demam tiada selera makan? bubur yang sangat lembut panas-panas sekali hirup terus masuk tekak tanpa perlu usaha lebih-lebih setap kan?

BUBUR AYAM MC D!!

tapi sori sayang. mcD tak bagus untuk awak. so ummi buat bubur simple mcM. ok?

bubur ayam mc maryam

bahan-bahan:

 3 sudu beras (campur beras prang dan beras wangi)
air sangat banyak(saya banyak kali tambah air sebab nak bagi semua nasi betul-betul hancur dan lembut)
3 oz homemade stock ayam (resepi sini)
1/2 ketul peha ayam
1 hiris labu dipotong dadu
bawang merah (goreng dengan minyak canola oil) 
hirisan daun sup

campak beras, stock ayam, peha ayam dan air dalam periuk, masak sampai betul-betul lembut. bila dah hampir masak campak labu. bila labu lembut tutp api. siap! 

senangkan?? hehe..stock ayam tu dah sedap..so tak tumis letak bawang pon tak ape..kalau nak tambah pon boleh.


hidang dengan daun bawang dan hirisan daun sup

ni bekal maryam kiteorang nak pergi scott garden. mahu ke tesco.

letak panas2..campur semua bahan..tutup..bila nak makan aroma daun sup ngan bawang goreng tu dah sebati ngan bubur..bau dia setap sangat..ummi yang teringin nak makan

masa ni dia tak demam pon..tapi cranky jer manjang. moody.huhu

makan tepi garden


 sambil tengok fish

 amuk nak turun jalan. dah la tak bawak shoes. haishhh


alhamdulillah..bubur panas-panas and lembutt begini sesuai ngan seler demam dia kut..nak nak pulak makan tepi kolam sambil tengok fish kan..lebih 12 suap dia makan tenghari tu..

 petangnya cekci girl pergi swim. sebab letih swim, banyak jugak dia makan petang tu. haha

esoknya ummi nak kene masak dengan cepat dan pantas sebab nak bawak maryam pegi jumpa paed dia.masak resepi sama cuma campak jer semua dalam rice cooker..cepat sikit lembut..kene selalu kacau and tambah air bila dah pekat...2 hari berturut-turut dia makan resepi sama..gagaga..mestang-mentang maryam suka kan.

 maryam kene cucuk sebab nak test darah

mengadu sakit ke sayang?
memang betl lah budak sakit bila nak belajar something kan? maryam nak belajar belebey kut demam..kuat sangat dia bercakap lepas demam. keluar pon suka tegur orang..

good job maryam!

*ehem* saya bukan malaikat. tapi kalau awak nice, maka saya pon akan jadi nice. kalau awak macam haremmm..xnak lah jadi macam harem jugak..terserlah kepandaian.*ehem*

4 comments:

gee ryder said...

afeef time demam bubur sedap camne pun tak lalu...mungkin demam panas kot.
tapi yogurt dia makan. mungkin dia nak yg masam2 jer

LiTtLe^m3 said...

"bubur mc maryam" ke "bubur mek maryam"? hehehehe auntie baiti pun kalau demam telan bubur MC'D je maryam (dah demam haruslah malaskan :P)

NuYu said...

seorng ibu yg rajin...best kan jd surirumah :)..suke tgk blog awk,sb byk resepi untuk ank yg boleh di kongsi kan...suke tgk resepi awk untuk maryam...

http://nurullovebeauty-nuyu.blogspot.com

Toko Online Kalistajaya said...

asyiiik..