Pages

Wednesday, 11 January 2012

beri- beri biru

 dulu breakfast lah masa masak yang paling tak payah pikir. letak jer oat atas dapur sampai masak. bila maryam bangun nanti letak yogurt campur dengan apa saja buah or puree yang ade dalam fridge. sekarang dia mungkin dah bosan kut dengan oat. buat oat porridge pon dia kureng.

 so..buat sementara waktu. babai oat~ kita jumpa lagi next week yer.

so sekarang pagi-pagi meroti, melempeng or menpancake.

simple yogurt pancake with blueberry yogurt sauce 

resepi pancake ni saya ambik kat sini. tapi saya ganti butter milk dengan yogurt. dan buang segala ingredients yang maryam tak makan lagi. dan ganti melted butter dengan olive oil. malas aihhh..nak cairkan unsalted butter. hehe

so resepinya begini

  • 1/2  cawan tepung atta
  • 1/2  teaspoon baking powder
  • 1/8  teaspoon baking soda
  • 1/2 cawan cecair (dalam setengah cawan ni saya campur 3/4 yogurt, 1/4 air biasa)-bole guna buttermilk/susu
  • 1 egg
  • 1 sudu besar olive oil
campur jer semua dan kacau sebati. tapi jangan kacau kuat sangat nanti keras.


hari ni resepi sama..cuma saya campur 1 sudu teh puree beetroot..

jadilah pink begini



maaf..pencahayaan tak cukup. dapur saya romantik pencahayaan nya.-_-"

 eh..tapi sama jer kaler bila masak..hahaha

tapi nampak la pinky-pinky sikit


letak yogurt dalam pancake ni sedap. ade rasa lemak-lemak masam. tapi harus diingat memanaskan yogurt akan merosakkan dia punya beneficial cultures. yang kita perlukan untuk probiotic tu kan...kalau panaskan lebih dari 120 degree F macam bakar ni, akan merosakkan live active cultures, tapi nutrient lain macam calsium dan protein masih ade..so maryam makan ngan yogurt fresh campurt buah jugak.

maryam makan dengan blueberry yogurt sauce
lenyek 5-6 biji blue berry, campur dengan 2 sudu besar yogurt. tabur fresh blueberry atas untuk maryam kunyah-kunyah

beetroot pancake with blueberry yogurt sauce

3 comments:

Ieda AlHabsyi said...

hang patut msk masterchef le,pandai masak :)

alyyani said...

isk jeles lah dgn maryam ni. hari2 makan setap tau! :p

zailamohamad said...

akak xpernah rasa lagi beet root..gapo namo ghimaulah tu..hahahaha

tepung atta tu gapo?? tepung gandum lain ko??

mind you..i memang darat:P