Pages

Friday, 30 September 2011

lelaki seperti aku



comei giler lagu ni. huhu..mesti husband mak tak suka lagu-lagu macam ni. tapi i sukeee...

ni lagu untuk u, tapi alif satar jugak lah. ngehehe

cukup indah

Tak pernah aku jauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu
Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah

Korus
Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi

Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu (cantik ke? haha)
Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu

Ulang Korus

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai

maaf yer hanak-hanak...jiwang sikit. semalam kan malam jemahat.

Thursday, 29 September 2011

weekend yang busy

hollahoi!

buzynye mak hari ni kan tak update blog. bukan buzy sangat pon, tak dak idea nak update blog sebenarnya. maklumlah, mood memasak belum datang jadi masak simple-simple sajor asalkan boleh kenyang. heheh

tadi buat agar-agar lumut, tapi hampes tak berjaya siap ade rasa pahit-pahit lagi..rasa daun pandan ke eh? buat masa raya hari tu guna daun pandan gee ok jer. humpphh..xpelah. lain kali cuba lagi.

sori husband. awak still sayang saya kan?haha

weekend ni buzy sebab pokwe kawen. nak jadi laki orang dah adik aku. dah cukup matured ke we? buleh ko nak memimpin keluarga ni?=)

maryam sudah i berikan yogurt. setelah bertanya disitu dan disini, akhirnya i belikan dia yogurt plain. sebab yogurt yang ade buah-buah i tengok kat botol die ade tulis ade perisa tambahan. yogurt asli plain takdak tambah perisa tambahan.

masa first time bagu dia makan, dia ternganga-nganga macam cakap, 'nak lagi, nak lagi'. cepat giler makan. seronok maknye menyuap. masa tu tak campur ape-ape lagi. plain jer. sebab mak nye tengok anak nya excited makan, try la sikit. 'eeuuwww..tak sedap yogurt plain ni'. haha

so i tambah lah sedikit perisa-perisa asli dalam yogurt dia.

Photobucket
yogurt+maggo puree

maryam suka sampai melompat-lompat nak lagi

Photobucket
happy makan yogurt muka comot

Wednesday, 28 September 2011

openhouse penutup

assalamualaikum semua...
(sopan tak saya? nak buat menantu sila la ambik borang ngan ummi saya)

semalam maryam pergi jumpa jiran-jiran kat rumah uncle omji. die buat makan-makan.

Photobucket
ni walid kesayangn maryam..
(ehem..bodek sikit..walid, ipad seketul. makaceh!)

Photobucket
kiteorang otw nak pergi rumah uncle omji ni..jauh perjalanan ni, blok sebelah. hihi

Photobucket
dah sampai..main-main ngan afeef. ni jiran depan rumah jer. dekat jer. maryam selalu intai die kalau dengar suara.
(muka malu-malu..dah la sopan, malu-malu pulak tuh! again, sape nak buat jadi menantu mintak borang dengan ummi yer)

Photobucket
alamak sori! dah ade orang cop la..ni la my future mil. hik hik

Photobucket
mak-mak ngan anak-anak masing-masing.

saya makan nasi himpit yang ummi penyet-penyet

Photobucket
ni family aunty nor and uncle zahir. datang lambat mase ni maryam dah nak balik.

semalam ummi makan banyakkkk sangat maryam nampak. (ehem..bila ummi makan sikit kan?) so malam ni ummi cakap die nak berlari sampai tercabut lutut (iyolah!)


Tuesday, 27 September 2011

Don’t Judge Too Quickly



There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away.

The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall. When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.

The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted.

The second son said no it was covered with green buds and full of promise.

The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen.

The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment.

The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but only one season in the tree’s life.

He told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one season, and that the essence of who they are and the pleasure, joy, and love that come from that life can only be measured at the end, when all the seasons are up.

If you give up when it’s winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, fulfillment of your fall.

Lessons:
  • Don’t let the pain of one season destroy the joy of all the rest.
  • Don’t judge life by one difficult season.
  • Persevere through the difficult patches and better times are sure to come some time or later.

sumber

rahsia kita berdua

last week masa semangat berkobar-kobar i kata i nak pergi gym hari-hari sampai berat turun 60 kg. 5 kilo jer lagi. tak susah sangat pon.

tapi dah 3 hari tak pergi gym ni. 2 hari mase weekend adalah kerana jemputan openhouse sampai ke malam. dah la tak pergi gym, melantak tak hingat pulak tuh.

semalam tak pergi gym sebab takde mood. voleh?

malam ni semangat rasa nak pergi gym. tapi husband cakap tadi, jiran ajak makan-makan. rejeki tak boleh tolak kan? lagi pon orang ajak kita kene pergi kan?

miahaha

nasib baiklah lah breastfeed ni buruk lantak pon berat menten. tapi nak turun tu idoklah.

jumpa lagi next year adlina!

Photobucket
ade sapa-sapa terlebih duit nak sponser i pergi scotland?


Photobucketbaru bangun tido buat muka macam ni menggoda sangat lah!

kadang-kadang, bila tengok kawan-kawan yang masing-masing berlainan hala tuju dengan i, masing-masing sedang struggle membina masa depan yang cemerlang, masing-masing tengah menikmati hasil titik peluh sendiri ade jugak rasa terdetik dihati.

'betul ke keputusan yang aku buat ni?'

raya hari tu macam biasalah kalau pergi raya mesti ade jer soalan.

'dah kerja ke?'

'sekarang kerja mana?'

'kalau pergi kerja maryam sape jaga?'

dan diikuti dengan kata-kata

'tak rasa rugi ke belajar lama-lama pastu tak kerja?'

memang mendown kan semangat orang. takpon,

'jaga anak sendiri ni bagus sebenarnya. ade lecturer tuh, dia tak bagi wife dia kerja. suruh jaga anak kat rumah. tapi dia takpe lah, duit banyak tak habis nak pakai. kita ni?'

hurm... tak tahulah dia menyokong ke tak. macam sokong kalau lah duit belambak-lambak, yes boleh jadi housewife. kalau cukup-cukup makan pergilah cari kerja jer. as if kalau aku tak cukup makan aku nak pergi mintak duit dia jer. haish. takpon,

'cari lah kerja, masa muda-muda ni tak rasa, bila tua nanti baru rasa menyesal. lagipon perempuan kene ade pendapatan sendiri, kalau jadi ape-ape susah'

ni lah ayat paling menggusarkan hati. bila dengan memang akan down-se-down-down-nye. sebab i tak boleh nampak ape yang akan berlaku masa depan. maybe betul lah ape dia cakap. maybe tak. i nampak rasai jer yang jadi housewife bahagia sampai ke anak cucu. ade jugak lah yang sengsara di tengah jalan tuh.

macam-macamlah sampai kadang-kadang sekarang ni rasa dah malas nye nak berjalan pergi jumpa orang kalau kat kampung.

i jadi housewife bukan nye ade orang paksa.memang i yang nak. tapi kadang-kadang tu adelah datang mood tak bersyukur morale down. i memerlukan sokongan orang-orang sekeliling. penat-penat i membina keyakinan yang i sedang buat benda yang mulia, balik kampung runtuh macam tu jer.

orang akan cakap, 'bestnya jadi housewife, kalau husband i mampu i pon tak nak kerja.'

ape yang best entah jadi housewife.

boleh tido sampai tengahhari? dah lama tak tido sampai tengahhari. memang lah boleh bangaun lambat ataupon sambung tido lepas subuh. tapi nanti tak sempat nak mengemas. kpi suri rumah ni berdasarkan kekemasan rumah. nanti orang datang,

'apelah yanng ko buat hari-hari sampai nak kemas rumah pon tak boleh'

boleh blogging sesuka hati?

blogging pon sambil berperang ngan anak, sambil menyusu anak. kecuali malam, bila anak tido. tu pon berfikir, nak habiskan masa baca blog orang ke, nak lipat kain.

dengan rasa usaha tak pernah dihargainye.
dengan duit takdenye.
dengan rasa muak tengok kain setimbun, habuk, mop, vacuum. tu jelah kau hadap hari-hari.
dengan takde orang nak berbual pon. boleh jer pergi melepak or berbual dengan jiran. but then adelah nanti kerja terbengkalai. housewife rumah kene perfect. remember?
walaupon memasak adalah kesukaan kalau mengadap dapo hari-hari jadi jugak muaknye.
kita akan jadi super sensitif nak terasa macam-macam benda walaupon tak perlu terasa pon.
orang cakap pasal nak rumah besar aku yang terasa.
orang cakap pasal nak kereta besar aku rasa bersalah.


komen i tutup sebab tak nak baca komen,

'u patut bersyuku ade peluang besarkan anak sendiri. kalau husband i kaya i pon nak jadi housewife jugak jaga makan minum family'

komfem adenyelah komen macam tu.

bukan i tak bersyukur. bersyukur sangat-sangat maryam membesar depan i. bersyukur sangat-sangat ade hsuband yang masih mampu bagi makan minum walaupon i tak kerja.

tapi i ni manusia biasa jugak.

kalaupon i ni sangat yakin pon dengan keputusan i, kalau 10 orang datang kat i, 9 orang memperlekehkan keputusan i, goyah jugak. tambah-tambah dengan keadaan housewife ni bukan lah seindah yang disangka.

penat okeh penat.

bukan nye nak suruh 10 orang datang tu 10 orang menyokong i. tak cakap ape-ape pasal ni pon lagi bagus.

Monday, 26 September 2011

saya adalah buat-buat buzy

saya adalah babysitter harini. so saya menjaga 2 orang baby. baik dan behave pula baby-baby ku pada hari ini.

rayyan-prektis nanti bila mommy dia kerja kene tinggal jugak.
maryam- prektis ade adik (sibuk nak tarik kaki and tepuk-tepuk rayyan. haippp!)
ummi- prektis *ehem*

hehe.

Photobucket
kak maryam jaga rayyan

Photobucket
sambil-sambil tengok tv

Photobucket
huarghhh..ngantuk la tengok rayyan tido. nak tido jugak

ok bye!

Saturday, 24 September 2011

mata ngantuk tapi tengah gian

Photobucket
meggi goreng dinner husband malam ni

p1 down dari petang tadi. ni baru okeh. so i menggelupur takde internet. mana boleh nyah mak ni takde internet. so sekarang ni sebab baru ok, ngantuk-ngatuk pon dok mengehadap. esok dah lah hari yang buzy. tambah lagi satu aktiviti, esok pagi saya ade date dengan girlfriends. ad dah nak fly sambung master. sila jangan jeles kawan yang jauh dimata dekat dihati. =)

tadi berlari treadmill macam nak tercabut jantung. tahajjud cinta punya pasal i lajukan speed cepat sikit terbakar calori. balik rumah rase macam melayang-layang jer. huhuh. sempat jugak tengok, ngamngam sampai depan tv kul 9. misi berjaya!

oklah kawan-kwan, selamat membuncitkan perut masing-masing pergi openhouse. makan banyak-banyak sikit kalau food cepat habis tuan rumah lagi suka. eh

Friday, 23 September 2011

hoi hoi dah jumaat lah!

hari bangun awal(ceyyy..tu jer nak cakap) sikit so boleh lah prepare breakfast untuk husband. masa tengah masak menyedari masa sudah suntuk dan lewat masuk bilik kejut husband yang sedang enak tido di sebelah maryam. selepas itu kembali menyambung tugas memasak. sedang elok masak, husband keluar dengan handsome bergaya memakai kemeja linen. lalu dengan kongfidengnye berfikir,

'ahah..salah hari la laki ku ini'

"bie..jumaat ke hari ni yang u pakai kemeja linen ni?" *sambil sengeh memerli*

"yelah sayang...hari ni hari jumaat lah"

ohhh ye keeee..cepat nye! mana hari isnin,selasa, rabu, khamis pergi? rasa macam baru jer weekend, esok weekend lagi.

Photobucket
olio udang pelbagai jenis cili i love you plis say u love me too

di goreng dengan minyak dagu supaya husband bertambah sayang.

esok i ada jemputan open house di seremban dan juga di setia alam. dan di shah alam tengah-tengah.

so boleh lah nyanyi macam ni,

'dari seremban, ke setia alam, singgah di shah alam makan laksam kak ila'

ikut rentak joget pahang yer

dan lepas tu ade satu tempat lagi rumah ofismate husband. lupa kat mana. heheh. seremban ngan setia alam tu memang tempat wajib pergi.

oklah..hari ni mood mithali datang. mau membuat kerja rumah.

nak kuruih bukan nye senang

haih..penatnye lah diknon...nak menguruskan diri. sampai sakit badan ni hah. tapi saborlah, orang kata alah bisa tegal biasa (akak malas nak google..betul ke tidok peribahasa ni? dok non paham-paham sendiri lah!). lama-lama karang tak sakit la badan kalau dah bersenam hari-hari. hari ni pon ahkak dah rasa idok lah hazab mana nak membakar 200 kalori tuh.

hurm..tapi tu lah..nak menggemuk nye karang bukan nye susah. ahkak ni tak target banyak, ahkak nak berat 60 kilo jer. bukan nak kurus sangat. hajat dihatinye, biarlah berat berjaya turun 60kilo sebelum buat anak baru. eh

hari ni maryam bergaya ala-ala model katanya. model ambik gambar tak boleh senyum. baru komersial katanya.

Photobucket
baru baru cik hani beli kat kk. dah gayamaxi dah tshirt. haha. boleh simpan dulu. pakai bila muat nanti

Photobucket
ahkak ni kata jer guna dslr, tapi setting auto. bila gambar mengadap matahari ni terus gegirl buntu dan keliru tak tahu nak setting ape

Photobucket
last-last tukar angle. model ubat batuk cap ibu dan anak sangat

Photobucket
marinara for husband. ade kawan ahkak mintak resepi marinara. akak ni resepi bukan tetap sangat, main campak-campak katenye, ni yang akak buat malam ni lah ye, masak untuk sorang makan jer. untuk husband. cek cek cekedout~

angelhair marinara hot and spicy

angel hair 1 orang makan direbus
1/2 labu bawang besar saiz kecik cincang
2 ulas bawang putih cincang
6 ekor udang (boleh nak campur pelbagai jenis seafood pon)
1 biji tomato cincang
2 sudu besar puri tomato
1 sudu sos tiram*optional
1 sudusos cili*optional
2 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)*optional
1 sudu teh italian mixherb
gula garam sesuka hati

tumis bawang dan cili padi dengan minyak zaiton sampai lembut, masukkan udang kacau sampai masak. masukkan tomato, tomato puri dan semua jenis sos. masukkan italian mixherb, perisakan dengan gula dan garam. sesusah masak dan menggelegak dan secukup rasa, tutp api. masukkan angel hair yang direbus aladante tadi. kacau sekata, masuk pinggan makan.

Photobucket
angel hair dengan marinara sos katanya.

selamat menjamu selera~

Thursday, 22 September 2011

postmortem openhouse

alhamdulillah berjaya jugak buat openhouse buat kali pertama. raya haji tahun lepas ade jugak buat makan-makan tapi tu secara tak sengaja sebab kebetulan ade orang nak datang beraya so alang-alang masak lebih panggil rakan-rakan datang makan.

maaflah kalu ade yang tak terjemput insyaAllah next time buat besar sikit kali ni first time ajak orang tak ramai pon dah kalut and rumah dah penuh. rumah kecik ni tak boleh lah nak ajak orang ramai-ramai. next time kalau nak ajak orang ramai sikit kene buat jadual. tetamu berperingkat mengikut kategori masing-masing. huhu

setelah dikira-kira tetamu haritu seratus lebih jugak lah termasuk baby. tu pon ramai jugak lah jemput tapi tak hadir. makanan alhamdulillah cukup-cukup. tak banyak sangat pon lebih lauk pauk. tak lah membazir. mula-mula tengok food risau jer tak habis sebab ramai jugak tak bagi respond nak datang ke tak.

Photobucket

tak sempat nak ambik gambar awal-awal. so bila tetamu dah sampai and makan baru ambik gambar. hehe

menu hari tu main dish nye adalah nasi kukus ayam berempah. yang di tempah jer. husband mintak 7 ekor jer mula-mula. pastu takut tak cukup tambah lagi sekor. nasib baik tambah, sebab ayam ngam-ngam habis.

menu yang i masak rendang ayam, rendang daging, kuah lodeh, kuah kacang, angel hair ngan sos bolognese sos and carbonara, sambal bilis, bubur pulut hitam and agar-agar lumut. dan goreng nugget jugak untuk kanak-kanak.

jiran ade datang bawak agar-agar bandung dengan masak lemak sardin dengan batang keladi. setap!

Photobucket

nampak tak agar-gar hijau kat meja bawah tu?

pandan tu malam-malam baru pergi mintak daun pandan ngan jiran. haha. dan pukul 3 baru dok mengacau agar-agar. sebenanrnya dah malas nak masak, tapi husband yang nak sangat makan so buatlah jugak. sekali dia tak sempat rasa pon agar-agar tuh.

Photobucket
tetamu paling jauh datang paling awal.hihi. comel aqeel gambar ni



Photobucket
"walid saya la, "kata maryam

Photobucket
tengok cik hani mung maryam!

Photobucket
maryam mengamuk

Photobucket
maryam ngan tok mama

Photobucket
kawan sekolah rendah. (baju basah basuh periuk-___-")

ade yang dah 13 tahun tak jumpa okeh! ade yang dulu masa sekolah rendah die lagi tinggi dari i, sekarang i dah lintas semua orang. dari segi tinggi dah gemuk of cos. muehehehe. i lambat matured, so tinggi pon lambat.

tu jelah gambar yang ade, tak sempat nak ambik gambar pon. sedih

maryam mood tak ok hari tu. nak berdukung jer. so i tak boleh nak tinggal dia. jadi husband lah dok kalut sorang-sorang cek ape food yang kene topup, nak layan tetamu lagi. sampai bila orang ramai sangat tuh terputus bekalan air manis. heheh. tak sangka la pulak air satu tong tu boleh habis. dan spaghetti pon terputus bekalan. i dah rebus 3 bungkus, separuh hidang, separuh topup. husband topup dia tak cakap, i ingat ade lagi kat dapur. nasi baik spaghetti cepat jer masak.

agak kelakar jugak lah buat makan-makan sambil kalut ribut ni. tambah kelakar lagi maryam mood tak ok. hurrmmphhh!

tapi seronok sangat bila tetamu datang ramai-ramai makan food kita masak. penat lelah letak ketepi. food licin memberi kepuasan berganda.

husband lah kut orang yang paling happy haritu. sebab kawan-kawan die jelah pon yang datang ramai. kawan ofis dia. sampai boss pon datang.

thanks kepada yang datang, harap berpuas hati dengan food yang dihidangkan dan mintak maaf lah kalau ade yang terkurang.

insyaAllah kalau ade rezeki bulan 12 ni buat makan-makan lagi.

Wednesday, 21 September 2011

takde gambar makanan?

lupa nak snap gambar dinner! pelik kan?

i busy sangat hari ni sampai tak sempat nak update blog. percaya tak i buzy? hahah. sila percaya. walaupon jadual tido maryam dah kembali teratur, tapi mood dia tak teratur sangat lagi. masih nak manja kededek dek lagi. nasib lah ummi anak baru sorang maryam. layan kan lah aje.

ke ni perangai 9 bulan dia. setiap bulan mesti ade skill baru dia. bulan 9 skill clingy ke.

Photobucket
saya dah 9 bulan dah harini

walaupon manja adalah berlebihan dose tapi sekarang sangat best melayan budak kecik ni. dia dah pandai dah nak tiru perbuatan kita sikit-sikit. kalau i kebas-kebas katil or sofa, die pon pandai tepuk2 tangan dia kat tilam jugak.

kalau dengar lagu, dah pandai ikut-ikut lagu tu jugak. menyanyi lah konon nye tuhh.

matilah ummi kene marah ngan walid macam ni. kenapa menyanyi dan berjoget yang awak pandai dulu maryam? ummi tak ajar pon.

misi ke gym masih lagi berjaya!

Tuesday, 20 September 2011

nak bini kuruihh tak??

Photobucket
keadaan dua beranak masa i balik gym tadi. hehe

hai..best kan mengadap lappy sambil minum milo panas malam-malam yang tenang. kali ni saya ditemani husband yang tak tido lagi sebab tengah siapkan kerja. muka stress jer kalau buat kerja. cer senyum sikit bie. baru lah hilang sikit stress tuh. heheh

cakap banyak kan, sekali kalau die cakap,

"u la pulak kerja yang, i jadi surirumah. kalau i yang jadi suri rumah sure rumah kita lagi bersinar-sinar i kemas"

heheh

tadi berjaya bergi gym jugak. badan dah rase sakit sikit bahana lama tak exercise. jom ah jiran-jiran sape nak join pergi gym. aku turun pukul 830-9.00 malam bergantung kepada keadaan maryam. harini dia dah kenyang-kenyang minum susu masih jugak tidak mahu tido tinggal macam tu jer kat walid dia. walid dia yang tido kan. tu yang balik-balik macam tu.

bila dah start pergi gym ni makan tu haruslah kawal sikit kan. tapi mak aihh susahnye. agak-agak boleh tak nak kembali diet macam zaman muda-muda? zaman-zaman sebelum kahwin...payah.payah. berpuasa jelah. aci dok? heheh

Photobucket

Photobucket

kawan-kawan i pergi bercuti ke kk semalam baru balik. hazirah cuti so die datang lepak rumah i bawak udang dari kk jugak. guna udang tu buat mee hailam.

you are my sunshine

you are my sunshine
my only sunshine
you make me happy
when skies are grey
you never know dear
how much i love you
please don't take my sunshine away

ni antara lagu yang i nyanyi masa mandikan maryam and pakaikan baju sejak maryam baby lagi.

sekarang maryam dah boleh tahu, kalau i nyanyi lagu

"if you happy and you know it clap your hand"

dia akan tepuk. so comel.

dan kalau dengar music dia akan goyang-gotang badan. juga sungguh sangat comel.

dalam pada excited tengok anak berjoget tuh, i dah kene sound kat bapak dia, pasang zikir and mengaji jugak bagi maryam dengar. baiklah!

(walid ni suka anti climax kan)
Photobucket
Photobucket

Photobucket

PhotobucketAlign Center

Photobucket
you never know dear, how much i love you

Monday, 19 September 2011

malam yang tenang

i sedang online seorang diri.husband dah tido. begitu juga maryam (kenapa rasa macam buat karangan bm?). sedang menikmati hot chocolate (cey ceh..milo panas jer padahal) dengan sesudu oat ditambah supaya kepekatan berganda nyum nyum! dan sedang mengunyah kuih cincin jugak pemberian jiran (thanks baiti and roch!). bahagia sungguh mengunyah dimalam hari. hahah

Photobucket
dinner husband malam ni. ini sahaja. hihi

petang nya masa chatting dengan dia dah cakap i adalah sangat malas nak masak.

bila dia balik tengok i masak ikan sweet sour dia cakap,

"kate malas masak, masak lah benda yang simple-simple"

"simple lah ni, ape lagi masakan yang simple?"

"ikan goreng senang jer"

"pastu kene masak sayur jugak as kuah. same jer"

sebenarnya semua bawang dan cendawan i dah siap cincang and hiris. lebihan masak untuk openhouse haritu. so tinggal nak nak cincang carrot ,kacang and lada jer. pastu main campak-campak. senang jer senenarnya. lagi kau nak malas maghfarah!

husband jer dinner makan nasi. i dah membaham carbonara petang tuh awal-awal sebab malam nak pergi gym. kalau makan lambat kang perut senak.

malam ni saya berjaya pergi gym. setelah hampir 2 bulan tak jejak gym? tak konsisten betul ko ni. camane nak kurus?

dah penat dengan rendang

sebab aktiviti memasak yang melampau di dapur, i dah tak lalu nak tengok dapo. lagipon weekend banyak jemputan openhouse kan. tapi semalam kiteorang ade satu jemputan jer tengahari. so malam kalau tak keluar nampak gaya macam kene masak. tapi husband ajak keluar tanpa arah tujuan die nak isi angin tayar kereta. mak ok jer. asal ajak berjalan, ajak ke giant pon ok jer!


budak ni ikut sangat la perangai mak nye. asal masuk kereta jer tido.

makan kat a&w stesen minyak petronas bandar kinrara. bk ape ah area tu? bk4 kut. hakss. curly fries adalah wajib lah kan kalau g a&w.

lamaaaaa giler tak makan kat a&w. sampai tak tahu nak order ape. burger husband sedap, horny corney dog i tak sedap.

kerja bapak die. die amibik gambar pastu die tunjuk kat i,

"mancung tak hidung maryam macam hidung i"

-_______-"

tenggelam timbul terus masuk goal

hujan..best nye tido!

bangun pon dah lambat ade hati nak tido lagi. tadi maryam kejut awal sebab die poopoo...bangun dengan terkejut sebab dah cerah. dah pukul 745. dah cerah. (eh tadi kata awal=P)

halah sudah..lambat lah husband pergi kerja hari ni. sekali tengok dia dah takde dah. kat luar pon takdak. mithalinye mak hari ni. gahaha. husband pergi kerja pon tak sedar. ya aw aw~

thanks bie bagi i tido lama-lama. thanks jugak tak kejut i bie. kalut ribut i bangun sebab dah lambat nak masak nasi maryam. itu budak kicik kalau sudah sampai masa breakfast mana dia layan susu yang tersedap didunia ni. nak makan jugak. so thanks bie. thanks!

cubaan nak salahkan husband padal mungkin dia dah penat kejut dah.


gambar maryam ngan cik hani masa openhouse hari tu. gambar tak banyak pon sebab kalut ribut jugak itu hari. nanti kita cerita (kalau i rajin. heheh)

Wednesday, 14 September 2011

hai aunties~

Photobucket
ni kesinambungan kisah semalam. lepas cubaan nak ambik lappy ummi tapi gagal saya koyakkan magazine ummi. nasib baik mag lama. tapi ummi sayang magazines dia. tapi sebab bila saya dah besar ni dah banyak mag ummi kene koyak and kene gigit so die pon macam dah tak kisah sangat.

hari ni masa ummi kat dapo saya jatuhkan lappy ummi dari atas katil! tinggi la jugak. gedegang bunyi. pastu saya menangis. ummi berlari-lari masuk bilik sebab ummi ingat saya yang jatuh, rupanya saya menten jer berdiri tepi katil. lappy yang jatuh rupanya. ummi cakap saya pandai. menangis dulu sebab tahu kalau tak nangis mesti kene marah jatuhkan lappy ummi.

walid dah pesan kat ummi jangan tinggal maryam sorang-sorang. kene tengok. tapi ummi tinggal saya sebab saya tido. saya bangun senyap-senyap sebab saya nak target latop ummi.

Photobucket
ni bukan ummi marah tau.ummi tak pernah marah saya.ni menangis sebab ummi pakaikan baju.

Photobucket
ummi cakap bila dia tengok gambar ni rasa macam nak menangis. "besar dah anak aku", ummi cakap.


Photobucket
ok, ni takde kene mengene ngan maryam. ni ummi masak semalam untuk walid. ummi takde mood nak masak nasi. so ummi masak angel hair hailam. terliur maryam tengok walid makan. tapi maryam boleh makan nasi bubur jer. tunggu lah maryam besar baru maryam boleh makan

Tuesday, 13 September 2011

alamak kantoi!

Photobucket

stamina tu ape?

dukung anak yang berat 8kg lebih tak guna carrier dari blok a ke blog b, turun naik tangga 1 tingkat jer.

pergi blok b orang yang nak jumpa takde kat rumah. heheh. salah sendiri tak call dulu. so balik lah.

sampai rumah semput!

orang gems gems memang begitu.

kembali berasap

semalam adalah cubaan membuat kuah lodeh. bila makan nampak macam senang, macam sayur lemak biasa jer. selalu kalau kat rumah along yang ambik kontrak buat kuah lodeh ni sebab dia nak kawen dengan orang jawa so kene pandai masak kuah lodeh (ade kene mengene tak? =P). mak kawen yang orang kelantan hantu kuah kacang jer, so mak kene lah pandai masak kuah kacang.

Photobucket
tapi makan ngan nasi lah. hehe. buat sambal bilis jugak dang goreng ikan jugak.

Photobucket
dah ade rupa kuah lodeh tak?

i pon tak tahu sebenarnya jadi ke tak. kahhhhh...sebab nak judge masakan sendiri tak reti, judge rumah ni pulak tak suka sangat sayur lodeh. kene panggil along baru ok.

Photobucket
lebihan sambal bilis semalam i buatkan husband nasi lemak untuk breakfast harini. gambar asal boleh. haha. ngantuk pagi weih!

i tak tahu lah nak cakap macam mana perangai maryam lepas raya ni. tak larat nak layan aihhh. manja bukan main. asyik nak bertempek jer. menangis jer sepanjang masa semalam. matilah kalau ade jiran report polis ade penderaan budak. bukan dera, tinggal sekejap nak kencing jer. meraung macam orang sakit. -____-"

Photobucket
petang semalam, ummi tengah masak walid pergi sembahyang. muka tak nak senyum pon. muka tengah mogok. tapi ni kira ok lah semalam sebab tak nangis

Photobucket
bangun pagi ni dengan senyuman. hopefully senyuman ni kekal la sampai ke petang