Pages

Tuesday, 31 May 2011

yoyoyo..mummy long in the house

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
naseb lah kene buli. sape suruh awak cute sangat!

Photobucket
tertido sendiri. kepenatan.huhu

we love you mommy long

Monday, 30 May 2011

semangat dara youuuu~


jus semangat dara

i tak makan sebarang jenis jamu lepas berpantang. masa pantang makan set bersalin nona roguy. mak i soh jari jamu-jamu makan sebab perempuan kene jaga dalaman. i mencari-cari ape jamu yang best untuk dimakan, dan lepas tu ade jiran soh try jus semangat dara ni. so jom kita try. lagipon dah try yang dia punya haritu, and jus ni sedap. so tak rase lah macam makan jamu.

tapi tak boleh makan jus ni kalau pregnant. so pagi tadi i buat urine pregnancy test. line clear tak pregnantso hari ni i start makan. ade kawan husband syorkan makan collagen sebab dia makn collagen badan rasa best, tapi i rase tunggu lah dulu. kalau sekarang makan collagen bila dah tua sikit nak makan ape. huhu.

lagi pon masalah kedut-kedut ni bukan masalah i lagi rasanya. masalah i adalah cepat sangat penat, sakit pinggang, keputihan. sekarang pon dah start jugak minum teh herbalife. cuma shake jer ngelat-ngelat lagi. haha -___-"




Sunday, 29 May 2011

enjoying my life to the fullest

salam and hai

rumah dah sunyi kembali sebab semua adik-adik husband dah takde. tinggallah mummy and maryam sebab daddy nya pon pergi hantar adik ipar naik bas.

semalam biras saya cakap kat saya,

"best nye macam jadi kak farah. tayah fikir ape-ape pon. jaga jer maryam ngan abeja. orang pon nak jugok..."

begitulah biasanya yang kita dengar kan. betapa orang berkerja nak stay kat rumah. betapa housewife terasa nak kerja.

walaubagaimanapon, bagi saya ape pon yang kita sedang buat, kita buat dengan penuh rasa seronok. buat masa ni saya bukan sure pon akan jadi stay at home mummy sampai bila-bila. mana tahu esok-esok tiba-tiba bekerja kan. tapi dah peluang ade ni, kita berseronok and manfaatkan masa sepenuhnya. nanti bila dah takde peluang ni kita tak menyesal.

orang cakap susahnya jadi mommy yang bekerja. kerja ofis nak kene uruskan, balik rumah kene uruskan rumah tangga pula. yes, saya sangat setuju. boleh nampak mak saya bergelut. sebab my mom pon bekerja. dulu rumah saya ade pembantu, so nampak senang. sekarang bila dah takde pembantu, walaupon anak kat rumah tak ramai nampak agak kalut jugak. so i sangat-sangat-sangat lah kagu dengan working mommy yang bekerja. dah la tolong husband mencari nafkah, kat rumah kene buat kerja rumah pulak. jaga anak, masak. bukan kerja mudah. lagi-lagilah kalau tiada pembantu rumah. kagum.

saya rasa saya tak mampu jadi macam tu. dulu-duu saya selalu cakap kat husband, if i bekerja, i nak sorang pembantu rumah. tapi dia bantu kemas rumah jelah. masak-masak i nak buat. (sebab memang i benci pon buat kerja rumah. haha)

tapi ye lah kan, sebab saya benci sangat ngan kerja rumah tu, Allah bagi saya buat seua benda kerja rumah yang ade dari bukak mata pagi-pagi sampailah tutup mata malam-malam. kau ingat kau diva nak benci-benci kerja rumah ni. heheh

masa balik kampung hari tu, i jumpa sorang mak cik ni. dia mak kepada kawan husband. dalam ramai-ramai orang saya pernah jumpa dia jer yang cakap kat saya benda ni. dia cakap.

"kadang-kadang semua benda ni dah ditakdirkan. kita jer tak tahu"

yer. memang tak pernah tahu. walaupon dulu masa bergelar student saya pernah dengar kawan i berangan. nak kahwin ngan orang yang kaya. kalau tak kaya pon atleast boleh support family dengan gaji dia jer, pastu nak jadi housewife, masak, jaga anak, menjahit. nampaknye i yang curi angan-angan dia sekarang. dah la nama anak pon saya curi nama anak masa depan dia jugak. masa tu i dengar jelah. tak cakap pape. sebab masa tu tak pernah berfikir pon nak jadi housewife. sebab bukan nye bakal kahwin ngan orang yang kaya raya. cukup-cukup makan sajor.

mesti orang ingat kalau bini housewife laki gaji banyak giler. kiteorang tak pon. berapa lah sangat gaji seorang kulikutif nak hidup di kl yang kos hidup tinggi ni. ade seorang ofismate husband, dah pangkat senior-senior dah. gaji mesti banyak, bini dia dah pangkat manager dah, setiap kali jumpa kiteorang mesti kagum sebab kiteorang boleh survive kat kl ni ngan single income jer. dia yang laki bini bekerja, plus dah kerja lama pon still bergelut jugak kadang-kadang.

bagi i senang jer. kiteorang tak pakai mazda, tak buat starbuck macam 'kedai kopi pak cik ali', dan tak menghabiskan duit 3 ratus semata-mata nak makan ice-cream sambil berenang tepi hotel. huhu

hidup kiteorang sederhana jer. tak bermewah-mewahan. ade duit ke, takde duit ke, durian runtuh ke, musim kemarau ke, bah ke, sama jer hidup kiteorang. tapi i masih lagi berseronok ngan hidup i. rasa tak kurang ape-ape pon walaupon tak mewah.

ok sambung cerita asal. walaupon bagi saya nak jadi makyang bekerja tu susah, tapi i tak boleh cakap yang jadi stay-at-home-mom ni benda paling senang dan benda paling menyeronokkan di dunia. jadi stay at-home-mom pon ade cabaran-cabaran dia jugak. ade jugak beenda-benda yang ta seronok dia jugak.

mungkin kalau orang bekerja banyak stress dengan orang-orang sekeliling ditempat kerja. saya rasa housewife pulak banyak barmain dengan hati dan emosi sendiri. banyak sangat bermain dengan emosi sendiri. perlu ketahanan mental yang kuat. rasa rendah diri nak kene atasi, husband yang kadang-kadang menyenangkan hati kadang-kadang menyerabutkan hati (heheh!), dengan tak de kawan nak mengadu domba, duduk terperap jer dalam rumah. banyaklah kalau nak cerita. maybe i kene buat entry lain supaya boleh menyedapkan hati para mommy yang bekerja ni, yang jadi housewife ni bukan lah seindah yang disangka.

jadi kawan-kawan, walauape pon yang kita sedang buat, marilah kita menikmati hidup kat dunia yang sementara ni. syukur jelah dengan ape yang ade pada kita sekarang.

Photobucket
orang yang paling happy dan paling takde masalah adalah baby saja. haha

Friday, 27 May 2011

kami golongan lapar orang

sebab satu-satunye manusia yang i jumpa hari-hari adalah husband i akan sangat suka excited gembira bila dapat jumpa orang. i suka sangat bila kawan-kawan datang rumah. suka sangat bila husband ade gathering ngan kawan-kawan dia, or ade aktiviti yang melibatkan manusia. menyedihkan kan? haha.

so i faham perasaan maryam. hahaha. dia kan memang lah tak boleh jumpa orang. jakun bukan main. tak tido, tak isap susu pon tak pe. asalkan boleh main. pastu sengih and gelak memanjang. excited dan suka nya dia kalau jumpa orang.haha. kesian awak.

harini ramai orang kat rumah. suka la maryam. mula-mula kawan mummy moksha datang. lepas tu adik husband ngan FIL pulak main-main ngan dia. mata merah pon gelak-gelak lagi.

Photobucket
tertido penat

Photobucket
main ngan ayah mad and cik jun

Photobucket
eh. ni ape? bulat macam saya lah!

Photobucket
for dinner masak ikan pad prik, gulai lemak labu, daging goreng. tapi ni jer amik gambar. malu weh depan FIL! hahaha. ni pon curi2

ini orang adalah sangat mengada

i tak tahu ape masalah orang ni tau. setiap kali outstation tak kira OS dekat ataupon jauh dia tak nak cakap betul-betul bila balik.

Photobucket
yes. orang ini dah balik semalam

kalau 1st time buat, memang akan terkejut and suka. sweet lah konon nya. tapi kalau tiap-tiap kali pon macam ni rase macam nak mengamuk pon ade. rase nak suruh pergi outstation balik. jangan balik. haish.

nak sweet sangat kan? tiada yang lebih sweet dari menyambut kepulangan husband dengan rumah bersepah. haish. nak tambah sweet lagi dia silap cakap kate adik ipar i nak datang rumah hari sabtu. padahal harini. siap datang ngan FIL lagituh. lagilah i nak kene kemas rumah sampai berkilat. u memang sweet semalam bie. i rase nak kekos jer.

Photobucket
nak sweet sangat kan? nah. nasi goreng jer. sape suruh tak cakap nak balik. malas nak defrost lauk.


Photobucket
kek ni orang yang dah try-try cakap sedap jadi i meletakkan harapan yang tinggi kat kek ni. tapi takde la sedap sangat pon. husband cakap ok jer. bagi i ade something wrong. tak tahu lah mane silap.

Photobucket
suka budak kicik ni.

dah la bie dok main surprise-surprise gini. i tak suke tau. tak surprise langsung. tak sweet langsung. bosan tau kalau setiap kali os buat mcm ni. haish

tapi sebab u belikan coklat so dimaafkan.

now nak kene bertungkus lumus kemas rumah dalam keadaan nagntuk plus pening. haish

Thursday, 26 May 2011

sedih

i tak faham kenapa orang ni susah nak paham bahasa

tak faham ke kalau orang cakap tak suka

ke hati dan perasaan i ni tak bebaloi pon untk dijaga

sporting sporting jugak

kawan kawan juagak

tapi tolong tahu batas

kalau still lagi tak faham, cuba letak diri sendiri dalam situasi i

sesetengah orang pikir benda ni kelakar

tak kelakar langsung!

bukan hari ni

semalam bercakap dengan laki gue, dia tak balik harini. sabtu tengahari baru balik. appointment maryam kene cancel lagi la nampaknya. and mintak-mintak la sempat i nak pergi wedding kawan blogger i.

anak gue ni sudah cengeng bangat. i don't know why. bangun-bangun je menangis sedih. rindu daddy eh? sabor. daddy pergi work cari duit nak bagi maryam makan. next month maryam boleh makan dah tau. tak sabar mommy nak main masak-masak food maryam. this weekend kita heret daddy beli barang-barang maryam nak makan ok.

birthday laki gue dah tak lama lagi dah. tahun terakhir dia berada dizaman 20-an. next year dia dah naik pangkat ke 3 series. i cakap dia dah tua. dia cakap orang laki takpe, makin banyak series makin laku. iyoolaaahh!

i sibuk tanya ape dia nak tahun ni untuk hadiah birthday dengan bajet sekian-sekian. dengan sweetnye dia cakap,

"i nak kasih sayang u jer. dengan bajet sekian-sekian cukup ke nak beli kasih sayang u?"

holoh.holoh.holoh. kalau dok jauh-jauh macam ni lah. suwwiittt je manjang. cer kalau depan mata. tengok i pon tak.

tapi i paksa-paksa jugak dia cakap nak ape untuk tahun ni. last-last dia cakap,

"ala, xpelah. tak payah la beli. lagi pon tu duit i jugak"

boleh?????????????????

sesuka hati dia je kan. memang la duit dia *ehem*. tapi dah dia bagi duit tu kat i so duit i lah kan? kira i ni sangat baik dan bagus nak belikan dia hadiah instead of habiskan duit tu beli barang-barang untuk i. i boleh beli designer beg murah-murah online habiskan duit i. beli mekap mahal-mahal (walaupon tahu bila keluar malas nak mekap), beli baju mahal-mahal setiap kali keluar. marah nye i. marah!

so encik..ini tahun. u takde hadiah birthday ok~

tapi i nak hadiah i.

Photobucket
i nak masak ni hari ni

so selain tak dapat hadiah birthday, u tak dapat makan ni sebab u tak balik hari ni.

sekian

Wednesday, 25 May 2011

syndrome rindu husband



Photobucket

huhuh. tak delah rindu sangat pon. cuma teringat. teringat kisah zaman dahulu kala. masa mula-mula i nak mengorat dia. hahah

bila i start kenal dia. kenapa i suka dia. kenapa lama sangat tunggu dia walaupon ramai lagi orang mengorat i(buat ayat bajet hot disini). jodoh kan.

dia tak sweet. i tak kisah. i pon tak sweet. haha

tapi sejak dulu-dulu pon. sejak zaman sebelum bercinta, zaman bercinta, and zaman lepas kahwin pon, dia sangat concern bila kita ade masalah. bila i ade problem, cakap jer kat dia, dia akan selesaikan semua benda. kalau dia tak mampu tolong pon dia akan keluarkan ayat-ayat yang buat i rasa selamat and tak risau pasa apa-apa dah.

sebab tulah i sekarang macam ni. semua bergantung ngan dia sebab dia suka manjakan i sangat sampai i jadi malas nak buat pape. sebab i tahu dia akan buat semua benda. haha. dah tak boleh nak berdikari dah. padahal dulu i minah rempit tau. nampak ganas, tapi dalam hati ade taman.

my friend pernah cakap kat i. ko nak jadi housewife ko kene buat persediaan mental dan fizikal kut-kut nanti jadi pape.

husband i pon selalu tanya i, if dia mati camane you ngan maryam?

camane eh? i tak pernah nak fikir. bila dah terdesak pandai la kut nak hidup. kalau susah-susah sangat i balik kampung menoreh getah abah. abah tak payah upah orang menoreh lagi dah. hahah

ok tipu.


first karya teragung maryam

"-=}=makanan pejal pertama untuk ||||||0=[ ::} O,'000/0000000000/0[[[[[[[[[[[[[\ \||| |]}{nl .......""

seorang mommy sedang menggoogle, tiba-tiba mesin basuh berbunyi menandakan masanya untuk menambah pelembut fabrik.

so si mommy pon meninggalkan bayinya sebelah laptop. jadi, inilah hasilnya

mood tadak

ingat husband ade i boleh update blog sampai lebam. tapi mood tadak la pulak.

sehingga berjumpa lagi.

sian maryam semalam lambat giler tido. dah ngantuk tapi tahan mata. dia tunggu daddy balik kerja gamoknye. satu malam jer lagi sayang. nanti kita suruh daddy belanja makan.

haih period, cepat lah menjelma. kamu buat daku tak keruan.

Tuesday, 24 May 2011

jantungmanis

jantung manis i outstation harini. 3 hari sajor. i ngan maryam akan ok. hohoh! (nerves)

semalam gambar kat blog ni tak keluar eh? ke hari-hari pon macam tu? dari latop i keluar jer gambar. i suka upload dari photobucket sebab nanti gambar lagi cantik. eceh. cantik keeee...eh. tapi betul. kalau upload guna blogspot nampak tak cantik. tapi kadang-kadang tu upload jer direct dari sini terus.

sebab dia nak outstation semalam i masak lah makanan kegemaran dia

Photobucket
ni nama dia kerabu jantung

semalam maryam mood tak berapa ok. biasalah kalau hari isnin dia memang macam tu. sebab weekend terbiasa ade daddy nak melayan sepanjang masa, so isnin dia nak i melayan dia pulak. nak buat kerja rumah pon berdukung. hari ni nampak ok. i pulak yang mengadap lappy.heheh. bukan nak buat kerja rumah. almaklumlah. husband tak dok. malas nak kemas. hehe

semalam i berjaya shake 2 kali. malam makan nasi banyak tapi.-____-"

husband tanya i nak pergi gym tak semalam, dia jaga maryam. padahal dia dah janji pukul 8 nak main badminton. lepas maghrib tanya i nak pergi gym ke tak. u nak soh i pergi gym 10 minit ke? lagi mau tanya.komfem-komfem lah tak sempat. i pon malas. heheh

husband takde ni lagi lah takde harapan. sape nak jaga maryam.

i nak kene kemas bilik stor lah. i memerlukan shelf la nak susun barang dalam store tuh. banyak sangat sampah sarap husband. haish.haish. bestnya kalau boleh ke ikea sekarang. kalau bukan ikea pon takpe, kedai perabot ahpek pon ok. nak yang murah-murah jer asalkan boleh susun barang husband ni. penat ah asyik simpan store jer. pastu bila cari barang bersepah balik. kalau ade shelf tersusun and senang nak cari la sikit.

sila belikan store itu shelf or i campak barang u tu masuk itu bilik sampah. pilih salah satu

Monday, 23 May 2011

haih padey la pong

haih. padey la manusio koho babey. dok alik make bendo haram. situ babi sini arok.

lepah ni cek la website jakim dulu sebelum tubek make mano-mano tuh. haih. po duduk amareka jah sero. nak make pong payos. sibo bendo haram.

tak polah tok make meatball ikea pon. buke sedap sapa teringat-ingat pong. tapi kek daim sedap sungguh. agak-agak dio boh gapo sedap gitu mo eh? -___-"

kek secret resepi? birthday tak dop kek secret resepi tok soho lah ore kito gak dih? pah nok make lagi ko pah ni?

takpo maryam. mommy prektis wak kek sdiri lah. baik awok make kek keras kejung mommy dari make kek ado babi tau.

mommy ni berapo kilo babi doh gamoknye make. daddy dio meme jago make yak dulu-dulu lagi. mommy hadap jah blako asalkan tok napok daging babi seketul atah pinggey. padey lah babey sangat.-_____-"

lepah ni kito make rumoh make ike rebus nga ule cicoh budu jah.

kalumpang resort part 1

eceh..siap berpart-part entry pergi kalumpang ni. macam la pergi berhari-hari. i malas lagi sebenarnya nak pilih gambar. maklumlah gambar mandi manyak sensitive ooo..bila baju basah melekat sana sini semua lemak keluar ooo..husband mak pulak amik gambar macam saje-saje nak focus kat lemak jer. bukan focus kat muka. menyampah~

so i tempek gambar family-amily yang join hari tu. semua orang dalam keadaan ready nak amik gambar, so gambar sopan of the day lah.

Photobucket
faizal, gee, and family

dalam banyak-banyak family yang dah beranak pinak, faizal jer yang peluk bini dia. bila i cakap kat husband dia cakap

'ala..orang lain malu nak peluk kut'

orang lain tu termasuk diri dia sendiri lah. yelahhh..kalau bini ni malu nak peluk. kalau awek baru tak malu. ye dok?

tapi ok lah dia cakap malu nak peluk, kalau dia cakap tak sampai nak peluk camno? ade yang sentap 40 hari

Photobucket
romzi,amai dan yaya

Photobucket
zahir, kak nor dan anak-anak

Photobucket
sha, baby, zul

Photobucket
ernie, khairi

Photobucket
wan ngan shida

Photobucket
ipah and akim

Photobucket
nazrul and yana

Photobucket
baiti and roch

ni puan organizer ngan encik organizer

last sekali orang yang paling penting dalam entry ni

Photobucket
en kurus, pn gemuk, dan baby you are amazing just the way you are.

ada lagi satu family sebenarnya tapi balik awai so tak sempat nak bergambar.


Sunday, 22 May 2011

boringgggg~

ini adalah entry boring. anda boleh scroll ke bawah untuk membaca entry-entry yang lain. sekian terima kasih.

sebelum saya memulakan bicara. saya tunjuk gambar yang akan menjadi topic perbincangan kita pada hari ini.

Photobucket
puan baiti tengok lemak saya ke? mantop kan?-_______-"

ok. perhatikan gambar diatas. walaupon i sekarang ni berada dalam keadaan gemuk, i kadang-kadang lupa yang i ni gemuk. sampai lah tengok gambar sendiri. baru sedar diri.

i cakap i nak diet, nak exercise, nak kurus dalam blog sebenarnya dengan tujuan boleh menaikkan semangat nak kurus balik. tapi malangnya semangat tu tak de lagi. semangat yang hilang.

konon nak diet tapi dalam kepala asyik pikir makan jer. nak makan tu, nak makan ni, nak try masak tu, nak try masak ni. -___-"

exercise? last week i berjaya paksa diri g gym 3 hari berturut-turut. weekend i banyak aktiviti and damn tired so memang tak larat nak g gym,

herbalife shake? i ambik sekali sehari jer. tahu ape orang yang macam mana amik herbalife sekali sehari? orang yang ambik untuk tujuan nak maintain berat badan dan untuk tujuan kesihatan. MAINTAIN berat ok amik sekali hari. ko nak maintain berat 67 ke ??? (sejak balik kelantan and pergi johor hari tu naik 2 kilo, baru turun sekilo sekarang). i ambik herbalife sekarang sebab nak banyakkan susu maryam jer. nak shake 2 kali malas. haish.haish.

dulu i ade along nak bagi semangat kat i soh diet. sekarang die pon sedang membesarkan badan.

so i kene naikkan semangat diri sendiri. gambar-gambar masa pergi kalumpang serius nampak i gemuk giler. (bukan nampak gemuk oih..memang gemuk, ko jer tak sedar-sedar)

camane yer mau buat. nak exercise hari-hari boleh kut kalau dah biasa. tapi nak buat sampai biasa tu susah. sekarang ni bila exercise memang penat sangat. sangat-sangat-sangat penat. kadang-kadang sampai tak larat nak melayam maryam. kalau penat sangat i boleh abaikan jer kerja-kerja rumah ni, tapi maryam takkan nak abaikan. melampau.

makan? hauhuahua...i lapar sokmo lah. husband i cakap i bela hantu raya sekarang. asyik lapar jer. -____-"

so macammanolah?

sape cakap breastfeed boleh kuruskan badan?

tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

(hahaha...padahal diri sendiri yang makan lebih dari keperluan nak breastfeed anak)

sebab nak exercise selalu penat, kita exercise jarang-jarang.

makan pulak kita try shake 2 kali sehari. tapi tak sure bleh ke tak nak control makan.then start minum teh esok. dulu-dulu i minum teh herbalife i rasa berenergy sikit. harap-harap berenergy nak berexercise.

good luck diri sendiri!

Photobucket
buat sementara waktu ni, ambik gambar cover ngan maryam dulu.

ngehehe

hai, dell biru saya kembali beraksi.

yeay!

si dell biru dah boleh kembali beraksi. thanks faizal bukan peja laki saya tolong kembalikan prestasi dell biru.

now saya nak menjemur kain dan mengiron baju.

nantikan up-date i

1. picnic bersama jiran tetangga kinrara mas
2. skill baru maryam
3. skill baru mommy maryam
4. jiran bawah rumah saya 'kelakar'

Friday, 20 May 2011

mari memanfaatkan jumaat

petang ni adik ipar i nak datang, so i nak kene pikir ape benda i nak masak petang ni memandangkan lauk dalam peti dah takde benda yang menarik. i kene mengemas bilik tetamu then buat-buat kerja rumah sikit memandangkan i tahu weekend adalah hari malas untuk buat kerja rumah. orang bekerja bercuti, i pon nak bercuti jugak~

tapi maryam tak bagi kerja sama sangat. dia tak nak tido. kalau dia tal tido asyik nak suruh mengadap dia jelah. ni pon tengah hok hek-hok hek. sabau yer sayang. kejap jer mommy nak mengadap blog. huhu

Photobucket
ni daddy dia yang amik gambar. petang bila entah. weekend lepas kut. macam ni lah muka dia sekarang. merayu-rayu suruh riba.

Photobucket
dinner semalam, gulai kuning iakn selayang rebus.

Photobucket
tangan semangat cicah budu

husband tak makan ikan selayang so i kene goreng ikan lain. sayur i tak masak sebab i nak makan pegaga.

ok. si maryam dah menangis. i kene tidokan die then mengadap kerja-kerja rumah yang tak pernah habis.

bye

Thursday, 19 May 2011

Blended Orange Cake

sejak jadi buat coklat kek hari tu makin banyak pulak alatan buat kek. buat kek nye tidak. heheh. semangat nak buat jer lebih tapi banyak kekangan. plus mixer takde, kalau nak buat kek kene guna energy lebih sikit lah. (hint: birthday i tak lama dah. i tengok mixer kat jj hari tu takdelah mahal pon. muahaha)

tapi ini kek tayah guna mixer. blend sajor. ambik resepi kat sini

bahan-bahan:

-1 bji buah limau
-1 cawan minyak (i guna minyak canola+sun flower naturel)
-2 cawan gula halus (guna satu cawan gula castor pon dah cukup manis)
-3 biji telur gred A
-2 cawan tepung gandum*
-1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
-1 sudu besar sunquick oren *tambah sendiri
-parutan kulit oren yang warna oren jer, putih tu nanti pahit *pon sendiri tambah

Cara-cara

  1. buang kulit limau yang dah dipaur tadi, dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula, sunquickdan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg bergris
  4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. (i bakar 20 minit jer dah masak)

Photobucket
fresh dari oven

Photobucket
masak terus makan. minum petang husband

(haha..konon2 berseni la potong tinggi rendah macam ni?)=p

masa mula-mula masak and kek ni panas-panas lagi i kurang gemar kek ni sebab dia gebu sangat and rasa 'kering'. tapi sebab makan panas-panas and luaran dia rangup lagi so layan la jugak. i suka kek rasa 'padat'.

Photobucket
esoknya, juga untuk minum petang husband

esoknya barulah i rase kek ni lembap-lembap sikit, makin lembut and makin padat. sedap pulak!


tired

stamina dah kelaut -___-"

semalam ade agen insuran nak datang rumah. pasal insuran maryam. janji datang pukul 9, so husband tak keluar main badminton. i mengambil kesempatan turun gym lepas maghrib. tapi exercise tak sampai setengah jam pon. i tak larat. maybe sebab kenyang baru lepas makan nasi. then hari ni rasa macam nak demam. adakah sebab execise 2 hari berturut-turut?

Photobucket
sambal kicap daging

Photobucket

i rase maryam sekarang semakin menggode. dan mengade-ngade pon boleh tahan.


Photobucket
awak sekarang dah ade insurance. mommy pon takde tau. daddy lagi sayang awak dari mommy


T_T

penat lah. nak berhibernasi jer hari ni.

Wednesday, 18 May 2011

boleh ke?

hari ni sepatutnya husband outstation. tapi tak jadi. dah 2 kali cancel. masa mula-mula kene pergi semalaman jer. ok lah semalaman jer. kejap jer. tak risau sangat. sekali tak jadi. lagi ok!=p

sepatunya pergi hari ni 2 malam. juga tak jadi. nasib baik. then husband cakap next week hari isnin. 3 malam pulak. haish. makin lama la pulak. mak dah tak sedap hati ni. boleh ke dok berdua jer ngan maryam.

kalau kali ni cancel lagi pon best jugak. keh keh keh. ingat company pok mung???

bestnye kalau projek kat semenanjung jer. boleh mak ikut. husband pergi kerja penat-penat, mak ngan maryam dok honeymoon kat hotel. tayah kemas rumah. tayah masak.heaveng!

sekarang ni lepas ade anak masalah nak rindu-rindu kat husband tu bukan masalah besar la kut. 3 malam jer pon tak sempat gersang. masalah utama adalah boleh ke nak menghandle maryam sorang-sorang ni? maryam tak buat perangai ke bila sehari suntuk tak jumpa daddy dia? berani ke i dok sorang-sorang kat rumah? haaa. ni problem utama.

susah jadi orang penakut ni. sekarang ni malam-malam kalau husband tido awal and i nak kene tido lambat sebab nak tunggu siap basuh baju (biasanya cd maryam), i ketar-ketar lutut jer pergi dok yard sorang-sorang. jemur kain sambil berusaha keras tak nak pikir bukan-bukan. tapi selalunya gagal. akan terpikir jugak tiba-tiba ade benda putih melayang-layang kat sliding yard. tiba-tiba ade benda asing tersengih kat belakang. dem. bila ianya berlaku i kejut husband soh teman i. muahaha.

tapi boleh kut. meh kita try 3 malam. (macam lah ade pilihan lain pon kan)

-___-"

cuti wesak

semalam i tak tahu pon cuti sebenarnya. heh. teruk betul. husband pon tak cakap awal-awal semalam cuti. kalau tak boleh merancang awal-awal program. (sebab tu la u tak cakap kan?)

semalam bangun pagi, tanak nasi lemak and rebus telur. lepas tu pergi gym. dah lama tak jejak ke gym. bukan takde masa. husband pon selalu mengoffer diri nak jaga maryam. tapi i yang malas. (i tau korang dah penat dengar. haha)

balik dari gym goreng ikan bilis and ikan tongkol. sambal dah buat siap-siap sebelum tido. then terus hidang.

Photobucket
nasi lemak ikang aye

satu untuk husband, satu untuk pok we. pok we datang rumah semalam. i tak makan nasi lemak, sayang calorie baru lepas bakar kat gym.i shake jer. tapi nasi lemak i tak lemak sangat pon. cukup-cukup syarat jer. santan sikit giler. orang german kate cair loley loley.heheh

kul 930 turn husband pulak exercise. dia turun main badminton ngan jiran tetangga. turn i pulak jaga maryam. lunch makan nasi lemak lagi. i saje masak banyak sebab malas nak masak. hahaha.petang, kiteorang ingat nak keluar jogging ke, jalan-jalan ke, sekali hujan, so kita tido. haha. malam keluar pergi giant. hohoh. tu jer aktiviti semalam. bosan giler.-__-"

Photobucket

lepas pergi breakfast pergi rumah jiran kat blog sebelah kejap. ambik barang.

Photobucket
mengantuk sebab tido lambat.

Align Center

Monday, 16 May 2011

mok i rhoyak

mok i rhoyak jange dok harap ore nak beruboh. kite buleh nak uboh diri sdiri. tapi nak uboh ore payoh. doh kalu sero to bekeney peranga tuh, baik jauh dulu-dulu lagi. jange dok ingak kito ni hebak sangat buleh uboh ore.

mok i rhoyak, jange dok harap sangat ore wak baik ko kito. tak apolah dio nak laye kito lagu mano pong. tapi kito jange dok ikut dio kalu dio laye kito tok molek. kito wak lah hok terbaik hok kito mampu. dok ore tok berehi jugok kito, kito nak wak guano. lamo-lamo dio sedar lah tu kalu dio nak sedar.

mok i rhoyak, kalu kito tok berehi gapo ore tu wak kito, jange dok balas seropo dengan ore tu wak ko kito. kito wak molek-molek mace kito harap ore tu wak ko kito. kalu ore tu wak tok molek ko kito, pah kito raso bodo nyo ore tu sebab wak gitu ko kito, pahtu kito balas, kito lagi bodo dio dari dio. sebab kito tahu benda tu bodo, tapi kito buat jugok.

mok i rhoyak takpolah kalu kito wak gapo-gapo hok molek tapi ore tok rajin napok, tapi kalu buat benda tok molek napok laluh pong. bialah. jange kito duk ule benda tok molek kito buat tuh. teruh la wak benda molek. kito wak kijo kito. asalkan kito buat bahagian kito, jangan carolah ore nak oyat gapo pon ko kito. jangan caro lah ore nak laye kito gano pong.

mok i soro lembut. muko lembut. tapi hati kerah kejung. payoh nyo nak napok di setok ko gapo. dio napok seme bendo positif sebab dio pikir bendo positif.

insyaAllah. i nok jadi po mok i. err..peranga tabah tu maksud i. bukan berat badan.

bila si biru dell down, mood blogging pon down

si biru gue diserang hendap oleh virus. tak boleh nak bukak mozilla dan ie. makanya bersiaran dengan si merah husband. tak syiok lah guna lappy orang. tapi lappy husband ni luas pandangan. besau. jadinya nak baca blog orang best sangat.

dengan ini, saya mengumumkan hari ini adalah hari melompat-lompat bace blog orang.

betapa kecik nya my maryam suatu masa dulu. miss u. miss u.miss u

Thursday, 12 May 2011

sakit tekak katanya

maryam dah tido. boleh la mommy maryam berehat sambil mengadap blog kejap. dapur tak kemas lagi. jap-jap lagilah.

Photobucket
maryam dah ngantuk and lapar. isap baju jari


Photobucket
selamat dah

husbad balik kerja tadi dia request nak makan nasi air jer. sebab dia sakit tekak nak menelan. nasib baik i tak masak lagi nasi. i kalau nasi air ni makan hari-hari pon tak pe. lagipon, kalau nasi air lauk macam nasi biasa pon ok jer.

Photobucket
nasi air dan adik-adiknya

Photobucket
ikan guring

Photobucket
ikan bilis +cili padi hiris + bawang bayak-banyak goreng

Photobucket
kailan goreng ikan masin

bahan wajib yang tiada dalam gambar: telur masin (memang takde stock), kicap (terus tuang dari botol.ngehe)

bubur nasi dah ok untuk orang sakit tekak. tahap kepedasan pon i kurangkan, cumenye goreng-goreng tak bagus jugak untuk orang sakit tekak. berminyak

alah...orang sakit ni sakit bila kat rumah jer. malam ni pergi main badminton lagi. tak puas main katanya semalam. esok main lagi ngan geng-geng ofis die. tadi pukul 9 dia naik kejap. ingat dah sudah main. kejap sangat mainye, rupenye tinggal towel. rela tuh naik ambik. siap naik ambik towel macam nak main lama jer lagi.

awok tuhhh..main lah kuak-kuak. male ni male jemaak