Pages

Thursday, 22 December 2011

super mac and cheese

ambik kat sini untuk resepi super creamy mac and cheese. siap ade step by step lagi. kalau mommy yang nak makan boleh la tengok kat situ. huhu

 but for maryam, kita tukar nama jadi super mac and cheese sebab guna labu. labu kan super fruit.=)


seulas bawang putih (cincang)
sedikit  bawang besar holland (dadu)
2 sudu besar labu (cincang, kalau guna puree lagi senang. tapi i kehabisan pureekalau puree letak 2 oz)
2-3 sudu besar cheddar cheese diparut
1 sudu teh unsalted butter
1 sudu tepung attar
sedikit isi ikan kod bilas dengan perahan air limau kurangkan hanyir (boleh guna ape saja jenis protein)
olive oil untuk menumis
1/2 cawanair-(kalau baby dah 1 tahun keatas boleh ganti fresh milk, lebih creamier..nyummm)

cara

tumis bawang dengan olive oil sehingga lembut, masukkan unsalted butter dan tepung attar.
kacau sehingga sebati dan make sure tak ketul-ketul.
masukkan air sedikit demi sedikit sehingga habis. kacau sambil tambah air.
masukkan labu dan ikan kod. masak sehingga lembut.
dan akhir sekali masukkan cheese.
bila nak hidang, carik carikkan isi ikan kod.

 super mac and cheese is ready to ngap!

tinggal seketul kecik. 

laju maryam makan=)


 for dinner
sebenarnya tak boleh letak nama mac and cheese sebab tak guna macaroni pong. haha. guna penne, rebus
sehingga kembang pastu potong 3. cukup-cukup untuk sesuap maryam.

4 comments:

maya amir said...

ohh! lamenye tak dtg sini...maryam ape khabar? eh tanya anak die plak..farah sihat?;)

gee ryder said...

nak masak utk afeef la esok...tapi takde tepung attar. Tepung gandum bole farah?

mrs.spicy said...

boleh jer gee..huhu

maya: sangat sihat=P

Anonymous said...

Hello,

I walked in your blog and cause i am from a foreign country and am looking for something for my daughter, is it possible to have a English version for your super mac and cheese and some of your recipe.

Can you please email me at subwaycraze@gmail.com. I really appreciate it.