Pages

Saturday, 3 December 2011

salmon stew with pumpkin

 yehhhaaa...selera maryam dah kembali. walaupon tak rancak mana. huhu. harini buatkan dia salmon stew. rasa macam dah lama jer tak bagi ikan. ni resepi ulangan jer sebenarnya, dah banyak kali buat. cuma tukar-tukar syur jer kali ni.


bahan: 
(2 kali makan)
1/4 isi salmon 
1 ulas bawang putih
1/4 labu bawang besar holland
celery stick
brokoli
sehiris labu
1/2 biji tomato
italian mix herb
oil

cara:
1. tumis bawang dengan olive oil sehingga anik bau. masukkan salmon. balik2kan sehingga masak.

2, masukkan labu, celery stick, tomato, dan sedikit air. masak sehingga labu lembut dan kuah memekat.boleh lenyek2kan labu kalau nak kuah sup pekat dan manis. saya penyet 2.3 ketul labu. yang lain saya biar berketul.
3. sebelum masak masukkan brokoli dan iatalian mixherb. kacau-kacau sekejap. tutu api

salmon stew

 ummi suka sebab colorful. hehe

hajat dihati nak makan ngat nasi, dah tanak dah pon nasi. tapi try suap oat kosong yang i masak untuk lunch i, makan pulak. so makan ngan oat jer

salmon stew with oat


for dinner makan ngan pasta. 
kalau blend stew tu, pastu masak lagi pekat lagi senang nak suap kut. tapi i malas. makan camtu jer.

4 comments:

mamalieyna said...

org besar pun bleh terliur ni..^_^

zailamohamad said...

haritu akak buat bubur Ashraf letak labu, pastu pengasuh dia komplen Ashraf kembung..dan2 tu je kata kembung padahal selama ni kak ila dok bagi Ashraf make labu takdok gapo2 pon..biasolah orang tua, asal labu je kembung..

♥ Elin ♥ said...

dear nak tanye..amani daah 9 bulan...klu mkn mcm nih ok ker?...x payh blend...

italian mix herb x der apa nak ganti..hiiihih...lupe smlm nak g beli..haaiss..

mrs.spicy said...

boleh sangat dear..boleh ganti ngan daun sup..huhu