Pages

Saturday, 19 November 2011

yogurtlicious pumpkin pancake

i bangun-bangun tido, benda yang pertama harus difikir adalah breakfast maryam. if mood i biasa-biasa saja, maryam akan makan food dia yang biasa-biasa. iaitu oat+yogurt+fruits. makan lah selagi tak bosan. hahah!

if ummi berada dalam mood luar biasa, ummi akan move her lazy ass untuk buatkan maryam breakfast yang luar dari kebiasaan, dengan harapan, anak suka lah hendaknye.


bahan-bahan:

4 sudu besar labu steam dilenyek
7 biji raisin
sedikit puree kurma
sedikit unsalted butter (dalam1/2 sudu teh)
setengah biji telur (boleh baca kat SINI pasal perkenalkan baby telur)
3 sudu teh yogurt
(nak perkenalkan yogurt pasal baby boleh baca kat sini)
1-2 sudu besar tepung gandum. (bergantung nak lembut ke keras, i letak satu sudu jer)

1.pukul telur, yogurt dan butter sehingga sebati. kacau sebati dengan labu, puree kurna dan raisin

2. letak sedikit butter diatas non-stick pan. curah kan adunan tadi. masak sehingga masak.

dah masak!

boleh hias sesedap rasa

nak variasikan resepi ni, boleh tukar pisang. tak nak letak telur pon takpe.


eh.eh.ehhhhh

important note: Heating yogurt to high temperatures destroys the beneficial cultures. If the temperature is higher than 120° F, as it is in baking, the live active cultures will not survive, but the yogurt will still provide valuable nutrients such as calcium and protein.

2 comments:

Lady Windsor said...

ececehhh maryam pos manja...

♥MAMASYAZA♥ said...

pos manja yg so sweettt...cubit pipi kang