Pages

Wednesday, 23 November 2011

lempeng pisang beryogurt

ni adalah resepi yang sama dengan resepi yogurtlicious pumpkin pancake, cuma tukar kepada pisang mas. beli kat giant weekend hari tu. seikat ade dalam 10 biji rm 1. 35 sen sahaja. so sape kate maryam makan mewah? hik hik

 bahan-bahan

1 biji telur gred B
1 sudu besar yogurt
1 biji pisang emas
1 sudu teh puree kurma
1/2 sdu unsalted butter
1 sudu besar tepung atta 
(kalau takde, guna tepung gandum bisa jer, tapi teppung atta lagi banyak nutrisi dia)

lenyek-lenyek, campor,campo, kacau-kacau, sampai jadi macam kat bawah ni

important note: Heating yogurt to high temperatures destroys the beneficial cultures. If the temperature is higher than 120° F, as it is in baking, the live active cultures will not survive, but the yogurt will still provide valuable nutrients such as calcium and protein.

tara~~~~
 patu masak atas non stick pan, nak letak butter sikit pon boleh

siap di masak. *ehem* terlebih masak sikit. hiksss

eh? kenapa hitam ummi? =P
baby ni macam kita jugak, if bagi something yang dia tak biasa, maybe dia kurang makan sikit. dulu kalau bagi jenis mash-mashe takde texture keras or ketul-ketul sure dia xmakan banyak. tapi sekarang dah pandai dah makan benda macam ni. sebab dah bagi banyak kali kut.


dah lama tak bagi dia ber-baby led weaning sebab dia tak nak. lagi suka orang suap. i takut dia hilang skill.huhu. bagi jugak sikit-sikit


khusyuk makan


 mesti walid pelik kan anak dia behave sangat makan. haha. maryam sekarang dah jarang dok dalam baby chair ni..nak tahu sebab ape?

asyik dah berdiri jer dalam baby chair!



5 comments:

mamalieyna said...

mewah dgn makanan yg pelbagai la maryam ni..untung tau... ^_^

nieda said...

pandai maryam mkn

Anonymous said...

comel baju maryam

gee ryder said...

bilala afeef nak pandai makan sendiri mcm maryam ni...adoii.
Pastu nak makan pejal2 keras2 camtu pun payah.
Farah, aritu dah buat kan dia pasta wif sos bolognese tomato tu, lgsung dia tanak. Olio pun tanak. Mcm mane yer nak bagi dia makan pasta? Dh bagi banyak kali pun tanak ni..adoiii. Kalau bagi dia pegang, dia buat main jer huhu...

molliesa said...

aduh...mcm teringin lak rase mknann maryam nih! hah...nak bagi adam resepi ni boleh la ye?