Pages

Monday, 14 November 2011

penat pon hadap lah!

my husband kalau malam-malam mesti die tanya i,

"you tak nak pergi gym?"

hurmm..bukan tak nak. tapi tak larat. i bila dah malam tu terasa macam nak berehat tengok tv hadap lappy update blog. sebab rasa macam energy dah tak dak. nak mengadap kerja rumah pon dah tak lalu. tapi if i buat macam tu jawapan die mulalah ade orang menjeling kan. dapo masih lagi bersepah-sepah, kain baju tak basuh, kain tak lipat sedap-sedap nak bersenang lenang depan tv. memang tak boleh lah kan!

kerja rumah tak pernah nak siap. penat!

tambah-tambah kalau weekend. rasa macam start bukak mata sampai tutup mata tak boleh nak duduk pon. duduk pon adalah masa menyusu maryam.

benda yang paling akhir sekali yang i akan buat dalam dunia buat masa ni adalah update resume, carik kerja. tapi bila i rasa ketidak laratan yang melampau, i rase macam nak pergi kerja jer.

i selalu rasa nak bagi orang makan kaki bila dengar orang kata,

"alah, bukan susah pon kerja rumah. i buat sekejap jer"

my husband pon selalu jugak keluarkan ayat tuh. tambah-tambah kalau masa dia tolong i buat kerja. tapi i tengok, kalau time die kene vacuum rumah berpeluh-peluh. tau pon penat. tu baru vacuum rumah seminggu sekali. dah i ni? kalau tak hari-hari pon, mungkin 2 hari sekali. tengok keadaan. dah la bukan vacuum jer. dalam masa yang sama nak kene layan anak, basuh baju, masak, menyusukan anak, update blog (ehhh??).

i tak pernah merungut kalau kene masak. sebab i suka kut. so tak rasa kepenatan. tapi bila kene mengemas. haishh..jangan lah kacau kalau i penat mengemas tu. boleh bertukar menjadi rimau. so i rasa i kene menanam sikap suka mengemas pulak. kang kalau menanam sikap suka mengemas malas nak masak pulak kang. mane u nak bie?

update blog pon sekarnag ala kadar buat syarat jer. idea bertimbun-timbun kalau masa buzy tak boleh mengadap lappy, tapi sebab takde masa asyik bertangguh so cerita dah hilang or i malas dah nak cerita sebab basi. tapi gambar berlambak-lambak ambik konon nak update blog.

so ni adalah gambar yang ceritanya i dah lupa tapi sebab dah dok dalam draft publish je lah. ni gambar sehari selepas balik dari kampung.

hari itu adalah hari yang super memenatkan. sebab i nak kene kemas rumah yang macam tongkang pecah, berhabuk, and jaga anak yang semua benda dia main dah la rumah kotor, dan amuk nak walid dia. (biasalah kalau lepas cuti lama). i tak suka bila husband balik kerja rumah tak kemas lagi. dah la hari tu husband balik awal dari biasa. naseb baek sempat lah kemas biar sedap mata memandang, kecuali vacuum, sebab dia balik i baru nakvacuum. tapi jangan tengok lah bilik rahsia kan. semua i humban dalam tuh.


dan dia taknak tido langsung hari tu. bila tak tido mulalah nak mengamuk kalau ngantuk kan. maryam kalau i tak tido ngan dia memang dia tak tido. tapi kalau i tido ngan dia jawab dia banyak lah kerja terbengkalai. dah la masa dia xtido susah nak mengemas.


masak sup tulang dengan hati goreng

hari tu, i rasa macam nak nangis sebab penat. and bila husband balik cakap sori, i tak sempat nak kemas ruamh betul-betul sebab maryam meragam. rasa macam hopeless giler hari tuh. badan dah penat giler dah tapi rumah ape pon tak siap.

tapi masak of cos sempat. dan husband cakap ni sup tulang tersedap yang i pernah buat. terus hilang penat terus ajak romen. eh tipu. tapi sungguh rasa berbaloi-baloi

tengok aksi budak ni pulak kan

penat pon hadap je lah!

malam ni pon i rasa penat macam hari tu jugak. tapi i cakap kat diri sendiri. ikhlas plis, ikhlas. kalau rumah kemas cantik hati i jugak tenang. dah la dapat padala. tenang dan hilang sikit penat. lepas semua selesai, maryam tido, husband tido, i buat milo panas, bukak lappy, update blog, melepaskan tekanan dan perasaan. dan now masa untuk tido. dan esok, rutin sama akan berlaku lagi.

8 comments:

fara kertina waty said...

ha...ha...suka betul la farah..sama la kita ni..kemas rumah paling sukar..adui..rumah kakak lg tongkang pecah ba..geram tgk maryam..:)

Lady Windsor said...

ala abaikan saja farah kalau u dengar statement yg x membina, yg penting u ok dan sihat! amboi maryam berjoget ek...hihi

Mimy Hamid said...

share beb resepi sup tulang..

NenetPenne (NP) said...

maryam dah semakin nakal dan byk ragam..oh tidakkkk...

Joy said...

semakin besar anak-anak ni..semakin x larat nk kutip toys :P

Dong, Dia & Azra said...

Yeay!! Nanti boleh try. Suka makan laksam tapi harap beli kat pasar malam sebab tak pandai buat sendiri. Resipi ketupat sotong ada?

maya amir said...

farah..i pnh x keje dlm setahun gitu psl skt tulang blkg i nilaa..cmpur pulak dgn sindromkuarmasukhospital ..mc berbulan2 lama..jadik, i merasa jugak jd housewife..sakit2 pn bile badan rasa segar mmg buat keje itu & ini..& i tell you...i mmg salute sape jd housewife..sbb sbnrnye dok umh,jaga anak kecik, masak, kemas umh, basuh baju etc etc adalah keje yg sgt mncabar...penat!serious...

Anonymous said...

Kak farah, ur situation same as mine.. benti keje last year sblom deliver.. mmg penat nk urus sume.. tmbah kalau xde support from husband.. addooii..stresssss ble tgk umh tunggang terbalik.. kdg bnda yg simple pn husband xleh nk tlg.. sume nk dilayan bak raja.Bab anak, dr A smp Z sya lah yg urus..huhu.. Sgt jelezz tgk hubby org lain yg ringan tulang.. pstuh dok umh kejap2.. pstu kuar balik.. mmg btol2 stresss.. Ble tegur mmg msuk telinga kanan kuar telinga kiri la.. addooiii.. sori kak maghfarah.. jd tmpt luah prasaan lak.. just nk ckp i understand ur situation...huhu..