Pages

Tuesday, 1 November 2011

maryam..please sleep~

maryam kan sekarang tengah nak explore semua benda. tengah nak bermain. sampai tak nak tidor. susah sangat nak tido kan dia sekarang. kalau dulu bagi susu jer pukul 9 lebih, nanti tido lah sendiri.

sekarang bagi susu sampai kenyang pon dia tak nak tido. bila dah kenyang susu dia dah lali, pastu dia lawan bangun main balik. pastu kalau i ambik dodoi sampai lengung pinggang pon, nampak macam dah tido, tapi kalau letak die bangun main balik. geram tau. setiap hari kene paksa tido.

kalau dah pukul 11 still tak nak tido lagi (dia gosok-gosok mata, crankymacam nak tido. tapi masalahnye tak nak tido) dan dah bagi susu pon tak nak tido i dodoilah. kadang-kadang ok jer i dodoi. tapi most of the time maryam ni tak nak tido kalau i dodoi. ngan walid jer berkesan kalau dodoi ni. kalau ngan i guna the power of t*t*k jer. kadang-kadang kalau orang dodoi die, die tolak-tolak badan kita nak turun sambil nangis-nangis marah orang tidokan dia.

kalau i dodoi die, i kene dukung die. berjam-jam dukung sambil dodi. lenguh satu badan. kalau walid die dodoi, sambil baring pon dia tido jer.

tapi masalahnye, walid die ni akan ambik bila i dah penat bekerja keras nak tidokan or bila walid dah nak tido. bila ngan ummi-ummi sekali dah cranky masa tuh. ingat tak penat ke nak tido kan baby yang tak nak tido. kalau tak nak tido nak main senyap-senyap ok jugak. ni mata dah ngantuk sangat, asyik nangis jer, tapi orang dodoi tido die tak nak.haish

kalau tak dipaksa tido sampai pukul 12, sampai pukul 1 pon dia taknak tido lagi. terganggu aktiviti ummi ngan walid. eh.

nak kata siang tido banyak, tak pon. siang pon tido kejap-kejap. macammane yer nak buat? ke baby umur ni memang begini perangainye so ummi ngan walid kene redah jer? penat weh!

11 comments:

Lady Windsor said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lady Windsor said...

Farah..im not a mummy yet tapi ikut pengalaman i dok dengar citer doktor dan mak-mak orang, baby ni ada banyak ragam..mungkin fasa sekarang ni adalah fasa Maryam suka bermain dan kurang tdo. Maybe sikit masa lagi maryam akan masuk fasa picky eater, fasa etc dan etc...sabar ek!

Lady Windsor said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ezzah said...

danish punya peel sejibik la mcm maryam tau waktu dia baby. alih2 bila time nk tidokan dia, izah bawak masuk bilik, ttp lampu pastu baring sambil peluk dia. tp ada 1 la masalahnyaaaa...dgn kita la sekali tido nanti.heheeheheh :P

mrs.spicy said...

fasa picky eater memang dah lama start. huhu. tulah. kene bersabar banyak2 tp kadang2 malam badan dah penat jadi kurang sabar

mrs.spicy said...

dah masuk bili tutup lampu dah ezah, kalau peluk die meronta marah, dodoi tu sambil dukung tau. sebab tu penat. die rela main dalam gelap u!

goblogbyfarah said...

agaknya baby memang macam tu kot. Iman pun dah cranky gila2 pun still jugak taknak tido. mengamuk2 kita nak tidokan dia..haihhh

alyyani said...

ye mmg begitu. peace! :D

zailamohamad said...

anak-anak kak ila dulu pon meme akan masuk fasa tu..Haziq loni kurang sangat doh sebab dio sekolah doh kam, kelik sekolah dio letih doh..husna ah..kalu tutup lampu pon dok kelik pah kelik pah dale gelap, kade2 dok cace depe kaki kito, kejut ingat anak toyol mano doh..pasni mesti ganding bahu nga ashraf buli mama kali

Lady Windsor said...

Haha Maryam main dalam gelap...mesti comel tu!

ederq said...

farah, eisya skrg mcm tu lah. tp i xdodoi pun. i biar dia main dlm gelap. tp i pura2 tdola. nt dia da penat n boring xde org layan. dia cari tetek or dia cari perot or ketiak i. lama2 lena haha