Pages

Saturday, 26 November 2011

ikan masak cendawan

 kalau baby cranky, amat difahamilah kan. memang lumrah dia. tambah-tambah kalau tak sihat sangat. kalau mak cranky kene layan baby cranky parah!

tersangatlah penat hari ni, so i masakkan ni je untuk husband. i tak de mood nak makan. i cakap kat dia, i masak food all in one bleh tak? sayur ngan lauk sekali. husband i ok jer. ape pon boleh~

nak buat paprik macam baru sangat jer makan paprik, nak buat sweet sour macam dah selalu sangat buat. so i masak kacau-kacau asalkan lauk dan sayur boleh bersatu. bila husband makan dia cakap, masak macam ni 'jeliro molek'. wah! next time boleh masak lagi.=)

i bagi dia nama ikan masak cendawan.

ikan siakan (diperap dengan bawang putih, halia, lada sulah dan garam)-sebelum goreng salut sengan satu sudu besar teping beras. goreng sehingga garing

3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 biji cili padi

(semua bahan diatas ditumbuk kasar)

1 labu bawang besar (hiris)
3 sudu sos tiram
2 sudu sos black peper
2 sudu sos plum
cendawan tiram
cendawan butang
brokoli
capsicum

tumis bahan ditumbuk dan bawang besar sehingga naik bau, masukkan cendawan, kacau sehingga cendawan lembut, masukkan sos, air secukupny(ikut kepekatan yang diingini). masukkan brokoli dan capsicum. perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. bila masak, curah diatas ikan digoreng garing td.=)

easy peasy recipe!

3 comments:

ciksuen said...

aaa...nmpk sedap sgt magh!! anta la kt umah suen sket..suen maleeeehhhhhhhh sesangat nk masak..he

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh dah nampak sedap tu walopun simple

mamalieyna said...

en usband k.eina mesti suka ni..leh try..^_^

farah masak ape je mesti nmpk sgt menarik tau..mesti sedap tu...