Pages

Tuesday, 22 November 2011

i love pureeeee

maryam dah 11 bulan i masih memuree (ade ke perkataan ni?=P) sebabnya puree menyenangkan kerja i. kalau rasa xde idea sangat nak masak, just campak-campak puree pon boleh..ni resepi pasta yang i buat bahan utama yang i guna adalah homemade sos tomato, yang resepinya i cilok dari blog kak farah. resepi boleh klik SINI. i dah 2 kali buat tomato sos ni. buat banyak-banyak untuk stok 2-3 kali masak pastu simpan dalam freezer. bila nak guna keluarkan.


olive oil

1/4 labu bawang besar cincang
1 ulas bawang putih
isi dada ayam
1 kaki cendawan butang putih (kalau baby tak makan lagi jangan letak)
brokoli
2-3 sudu besar homemade sos tomato
2-3 sudu besar puree jagung (steam, pastu blend)
italian mixherb
mozarella cheese (ape-ape cheese jelah)

1. tumis bawang dengan olive oil sampai lembut. masukkan ayam. kacau sehingga ayam masak, masukkan cendawan.
2. bila cendawan dan lembut, masukkan puree jagung dan puree tomato.
3.akhir sekali masukkan brokoli, cheese dan italian mix herb. kacau sehingga pekat.

siap~

tiada nama yang fancy lah nak bagi. kita bagi nama sweet sour bolognese sos lah. hehe



sweet sour bolognese sauce with spiral vegeroni


boleh variasikan resepi ni ikut suka.

contohnya yang ni,

peas bolognese.

dah nama pon peas kan.=P i ganti puree jagung tu ngan puree peas. ayam ganti dengan salmon. resepi sama jer.



ni pulak versi cair. buat ala-ala sup. resepi sama dengan peas bolognese, tambah air dan letak bayam sikit.



i rasa kalau dari segi selera makan, maryam ikut i. semua pon boleh~ =P bagus-bagus. tapi masalahnya dia cepat bosan. kene variasikan lah.

setakat ni, resepi ni i dah try dengan carrot, peas, dan corn. kalau ikut selera i, corn yang tersedap. hihi

segenggam pasta ummi masak, banyak ni jer yang maryam tinggal untuk ummi.

3 comments:

gee ryder said...

maryam ni mmg suka makanlah...ape pun boleh.
afeef suka sangatlah puree2 ni tapi without pasta. boleh? hehe

mrs.spicy said...

kalo mcm tu campo ngan puree keledek/kentang. xpon blend pasta,huhu

Ayumieka said...

Saya dah cuba resepi ni untuk anak saya (9bulan)... nampaknye dia suka. tapi kena blend dulu pasta tu... len kali kena buat cair sikit... :) tq for giving me idea... :)