Pages

Friday, 11 November 2011

homemade tomato sauce for baby : 10 bulan ke atas

macam biasa,i suka mencilok resepi dari blog kak farah rahim but i buat ikut tahap kerajinan i. haha. bahan adalah sama, cuma cara adalah bebeza.


homemade sos tomato

bahan:

tomato
bawang besar
bawang putih
serbuk jintan manis dan jintan putih
unsalted butter

1. belah tomato, buang biji, blend bersama bawang putih dan bawang besar.
2. panaskan periuk masukkan butter dan bahan diblend dan serbuk jintan secubit. masak selama mana yang anda mahu. huhu. sos tomato makin lama masak makin sedap. kalau kering tambah air.

dah siap. sonang jek. i buat untuk 2 kali masak. half i buat bolognese, half lagi simpan dalam freezer. nanti nak guna senang.

resepi bolognese sos guna tomato sos ni,

sedikit olive oil
isi ayam cincang
sos tomato (homemade)
carrot (blend/cincang)
batang saderi(blend/cincang)
italian mixherb
cheese

1. masak isi ayam dengan sedikit olive oil sampai masak, masukkan sos tomato, carrot dan saderi yang diblend tadi. masak sehingga pekat, masukkan mixherb dan sedikit cheese

lunch for my baby: spiral vegironi with bolognese sauce


for dinner: guna penne pulok

sos semua i blend tak hiris-hiris macam resepi sebelum ni sebab dah guna pasta yang senang maryam kutip. pastu buat pekat senang dia nak makan (dengan harapan, anak makan sendiri mak tak payah suap boleh goyang kaki.ngeheheh). sekali dia tak nak makan sendiri daaa..maybe kat kampung i tak bagi dia makan sendiri, malas nak menyepah rumah kat kampung, rumah sendiri takpe. dia dah lupa ke dah rasa lagi best orang suap ke?

yummy!

5 comments:

Lady Windsor said...

Yummylicious tau menu Maryam, share boleh? Hik!

♥ Elin ♥ said...

seksiii ler!!

suke x pakai baju eh..auntie share menu yer..nak kasi pd amani pula.

gee ryder said...

sedapnye food maryam!
boleh tiru...tapi sayangnya afeef belum suka pasta.
buat utk aqeel jela :p

mamalieyna said...

makin ceria la maryam tu..semua merasa tau..dapnye...

zailamohamad said...

Maryam make western sokmo, budu jangan dilupa..hehehe:P *gurau jah Farah*