Pages

Sunday, 27 November 2011

bubur ala nasi goreng kampung

lama maryam tak makan ikan bilis, mentang-mentang dah banyak lauk dia boleh makan. lagi pon ikan bilis putih dah habis. balik kampung hari tu tak sempat nak beli. nak beli kat sini melampau-lampau harganya. jadi kali ni guna ikan bilis biasa jer. beli yang dah belah. (tanda-tanda orang pemalas lipas)

bubur ala nasi goreng kampung

 
bahan-bahan:
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih 
5-6 ekor ikan bilis (direndam nak hilangkan masin)-di cincang halus
2 pokok kangkung
sedikit hirisan carrot
4 sudu besar beras (campo 2 sudu beras perang, 2 sudu beras wangi)
2 mug air (lebih kurang. kalau nak lagi cair tambah lagi air)

cara:

1. tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis dengan olive oil sehingga wangi.
2. masukkan 4 sudu beras dan 2 mug air.
3. bila beras hampir masak, masukkan carrot dan akhir sekali baru masukkan kangkung.

siap~

i perasan, kebanyakan food yang maryam suka makan adalah food yang i suka. macam pasta, yogurt, pisang, labu,oat, tomato (tu yang palin obvious lah). maybe sebab sejak dalam perut dok makan food tu jer. kangkung pon i suka. (sebenarnya semua benda i suka. *ehem*) dan pernah jugak masakkan maryam kangkung dia makan. sejak demam haritu dia tak lalu sangat makan, tadi beli kangkung kat pasar tani, buatkan dia bubur kut-kut dia suka. alhamdulillah, banyak lah jugak dia makan masa lunch tadi. walid yang suapkan sebab ummi tengah masak lunch. bila ade kangkung teringat nasi goreng kangkung, tapi untuk maryam, buat bubur 'goreng' kampung dah lah. hehe

ni untuk breakfast maryam pagi tadi

banana+ acocado+apple sauce+ yogurt

5 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnya bubur nasi tu, bukan budak2 aje yg suka, akak yg tua ni pun suka, tambah2kalo letak kicap ckit..perghhhh lazat

mamashikin said...

wah ..sy suka masuk sini sb tgk resepi baby..rajin betul la uminya..

Anonymous said...

Farah, mcm mana buat apple sauce tu?

mrs.spicy said...

anon, buang kulit, steam, pastu blend jer..hehe

Anonymous said...

Oo.. Ok. Thanx 4 sharing. FYI pg td i cbe ur yogurt banana cake. Mjadi :)