Pages

Tuesday, 29 November 2011

bihun kungfu maryam

dapat idea nak berkungfu kat group homemade solid food...maryam makan banyakkkkk sangat! rasa macam hari ni nak ber-kung fu lagi jer sebab dia suka. haha..

 bihun kungfu untk baby-baby 9 bulan keatas. (yang dah makan telur sahaja yer. harap maklum. kalau xmakan telur makan bihun sup dah la.=P)

bahan-bahan:
segenggam bihun (dicelur sehingga masak)
sebiji telur
seulas bawang putih
tomato
brokoli
puree jagung (saya buat creamy stail..separuh blend hancur, separuh saya cincang)
carrot
celery stick
homemade stock ayam (if xde, boleh letak isi ayam lepas tumis bawang and letak air biasa jer)

campur telur ngan bihun, letak minyak sikit atas non stick pan, goreng sehingga masak.
untuk kuah:
tumis bawang dengan olive oil sehingga wangi, masukkan stock ayam dan sedikit air, lepas tu masukkan sayuran ikut mana yang paling lambat masak. mula-mula carrot, pastu jagung, celery, tomato, akhir sekali brokoli

dah siap

baby's bihun kungfu


 seriously SEDAP! (kata maryam dengan muka yang serius)

3 comments:

Dong, Dia & Azra said...

Rajin. Lenkali leh tiru buat menu ni jugak.

mamalieyna said...

sedap eh maryam//nnti leh try tuk adik abg ayep ni..mmg nmpk menarik~ ^_^

Hunny said...

banyak sangat resipi for babies.suka blog awak ni.thanks a lot for sharing it out.

nak cakap suka banyak kali lagi boleh?hihi