Pages

Sunday, 27 November 2011

anything can scramble

walid maryam selalu cakap ummi maryam suka campo macam-macam benda pelik dalam food maryam. haha! nak buat macammana, ummi maryam suka makanan yang colorful. makanan kosong tak meriah.

ni resepi dari 365 foods kids love to eat.dapat dari group HOMEMADE SOLID FOOD FOR YOUR BABY. 

mummies yang nak share ilmu-ilmu pasal food boleh lah join group tu. disitu lah i menghabiskan masa i hari-hari sampai malas nak update blog. hehe

menu maryam pagi tadi colorful scrambled egg.


 bahan-bahan

1 biji telur
puree jagung
puree sweet potato
peas
cheese

pukul telur, masukkan puree corn dan sweet potato. masukkan sedikit unsalted butter ke dalam non-stick pan, masukkan campuran telur dan cheese. kacau sehingga telur masak.

colorful scrambled egg

for lunch, sebab nak pergi kenduri i masak something yang senang nak suap die. huhu. masak salmon bolognese with sweet potato and mushroom. pastu rebus penne. senang sikit nak suap compare to nasik.


bahan-bahan:
1 biji tomato
1 ulas bawang putih
1/4 bawang besar (sepatutnya holland, tapi bawang holland habes stok so guna bawang besar merah)
cendawan tiram
puree keledek
salmon
cheese
italian herb

tumis bawang dengan olive oil sehingga lembut, masukkan salmon. kacau sehingga masak, masukkan tomato. tunggu menggelegak masukkan cendawan dan puree keledek. perisakan dengan sedikit cheese dan italian herb. masak sehingga pekat.

 salmon bolognese with mushroom and sweet potato sauce

kat mid valley. jalan-jalan dulu sebelum pergi kenduri.

i merajuk dengan jusco midvalley sebab renovate toilet buang kerusi dalam toilet jadi susah nak breast feeding baby. so dah lama jugaklah i tak masuk jusco punya toilet. i pergi garden or pergi toilet luar jusco. sekali bila dah siap renovate lagi cantik and proper daa dia buat. heleh. sibuk nak merajuk tak cek dulu.

 meh maryam drive kereta. walid bleh rilek-rilek ok?

makan tembikai kat kenduri. sungguh la comot.


5 comments:

Dong, Dia & Azra said...

Ghajin ummi Maryam masak.

Lady Windsor said...

Maryam, cakap kat ummi Maryam nak drive Volvo yg macam uncle Pontianak drive tu ya, class!

Anonymous said...

bleh mintak ke resepi 365 foods kids love to eat tu? try cr kat doc group tu x jumpe pon

mrs.spicy said...

anin, bleh mintak dear..kalau u nak i send pon bleh..bagi email

Anonymous said...

oh excited nya..nakkk..email sy arewein56@yahoo.com tq in advance dear!