Pages

Saturday, 12 November 2011

amboih!

sekarang ni adalah mood memasak untuk maryam membuak-buak. untuk husband terasa kebosanannye sebab asyik masak benda sama jer. huhu.semalam i tanya dia nak makan ape untu breakfast, i terbayang nak masak cucur ke, goreng kuih-kuih segera ke, paling hebat pon goreng nasi lah. heheh. menu biasa breakfast lah. sekali dia jawab,

"fish and chip"

over kan tuan besar breakfast. jeles tuan kecik asyik makan benda sedap-sedap la tuh. bagus jugak. boleh i perabiskan fillet dalam peti. tu fillet ikan yer. bukan pisang goreng. hahah. i potomg kicik-kicik senang nak goreng.

i tengok resepi kat internet semua guna telor, malangnye dah kehabisan telur. so i mem-bijak butter dia sendiri. i suka jugak yang macam ni, rangup makan panas-panas. so i tulis resepi kat sini untuk panduan dimasa hadapan

butter fish and chip

3 sudu besar tepung gandum
1 sudu tepung jagung
1 sudu tepung beras
1 ulas bawang putih
serbuk lada sulah
1/2 sudu teh margerin
air sejuk peti/ais

lap fillet ikan kang sampai kering, perap ngan lada sulah dan garam.
gaul tepung sehingga sebati dengan margerin, lada sulah, bawang putih. lepas tu maskkan air sejuk dan kacau. biar adunan pekat, cair sikit dari adunan cucur.

semalam nak try guna gajah putih dalam kabinet dapo nun. kalau bukak laci tuh macam-macam gajah putih ade dalam tuh. kadang-kadang jadi mainan maryam jer. hihi


kuih cara

2 cawan tepung gandum
1 kotak santan kara
2 1/2 cawan air
secubit garam
pandan esen
1 biji telur


and ni dinner simple semalam. sokmo pon simple aku nih. hehe. masak lemak sayur campur, ikan siakap goreng, ngan ikan kering goreng, bawang and lada goreng

8 comments:

Cho Zila said...

ehm mewah... best per...

Dalila Hamid said...

menu menarik...best!

zailamohamad said...

kak ila g breakfast kat Seksyen 10 carik nasi khabu

maya amir said...

arghhh! sumenye sedapp...hujan2 gini tgk makanan, great!:)

♥MAMASYAZA♥ said...

kuih cara tu memang feveret akak

Lady Windsor said...

Menu simple pun kalau masak dgn penuh kasih sayang, pasti sedap...

fara kertina waty said...

ems..sedap gaban ni farah..ems..berliur kakak tgk ba..:)

e.l.i.z.@ said...

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh rajin nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee