Pages

Thursday, 27 October 2011

scrambled egg for baby

seronok pulak cik jah main masak-masak untuk budak kecik ni. untuk breakfast pagi ni maryam makan scrambled egg dengan hirisan timun. kalau nak tahu, timun ni antara sayur feveret maryam. dia kunyah-kunyah macam tu jer. teether semula jadi lagi. kalau baby takde alergik, boleh bagi telur seawal 8 bulan. dulu i takut-takut. maklumlah orang kata telur ni alergik. tapi masa check-up maryam 9 bulan paed dia cakap dah boleh bagi.


bahan-bahan:

satu biji telur (untuk kanak-kanak tak sampai setahun egg yolk sajor)
sedikit unsalted butter
2 sudu EMB/ fm


cara: pukul telur sikit campur EBM. dalam non stick pan letak butter sikit and kacau telur sehingga masak.

done!

maklumat pasal bila nak bagi telur ni kat sini. dia kata telur putih antara benda elergic yang tak boleh bagi pada baby. jangan bagi baby telur putih selagi dia tak berumur setahun. so kalau tak berani, bagi ajo telur merah. telur putih omak nye makan, buek macaron ke, pavlova ke. eceh!

ummi..setiap kali makan nak kene ambik gambar ke?

yeay! maryam suka~

semestinyalah tak habis sebiji telur tu. huhu

5 comments:

Dong, Dia & Azra said...

Kalau dah boleh makan telur, boleh cuba telur rebus. Tapi bagi bahagian putih je yang kuning untuk babies macam susah nak telan. Selalunya lagi laju derang makan, 2 biji pun tak cukup.

eira eixora said...

hari tu saya ada bagi dhiya telur masak separuh. nasib baik oke jah

gee ryder said...

aqeel masa kecik alergik telur. kalau makan kuih or ape saje yg ada telur, mesti keliling mulut dia jadi merah2...tapi beberapa minit jer pastu hilang...
bila besar sket baru ok. dan sekarang dia adalah penggemar telur tegar haha iaitu hantu telur :p
afeef pulak so far ok bole jer makan.

Intan and The Boys said...

ok. boleh try kat jaz pulak. thanks!

e.l.i.z.@ said...

wahh bagus ni..ada resepi simple utk baby..tggu i ada baby 2013 nnt, leh kopipes ;D

maryam terlalu comelllllllllllll..gerammmmmmmmmm