Pages

Wednesday, 5 October 2011

saya mintak maaf

saya rasa sepanjang saya hidup saya tak pernah memuaskan hati orang. saya selalu mengecewakan harapan orang.

untuk mak and abah,

ayah tahu besarnye harapan mak and abah pada ayah
ayah tahu betapa kecewanye mak and abah bila ayah buat keputusan nak jadi housewife
banyak hint-hint mak and abah ayah ignore dan ayah buat tak tahu
ayah minta maaf kalau ayah tak dapat nak balas jasa dan pengorbanan mak and abah

untuk adik beradik

sampai bila-bila pon korang memang ade dalam ingatan kak cik
masalah korang memang masalah kak cik
tapi hanya boleh bagi bantuan kata-kata semangat jelah
tak mampu nak bagi bantuan kewangan
abe cik pernah cakap bila kak cik hulur duit upah tolong jaga maryam
"alah tu duit abeja, bukan duit kak cik"
runtuh nye hati mase tu, terasa, tapi bukan marah
rasa hina sangat diri, hidup asyik tumpang orang
tapi takdelah rasa nak marah kat abecik, dendam jauh sekali
memang betul pon yang dikata

untuk u bie,

u tahu tak kalau i berganding dengan u i rase sangat loser
kalau nak harapkan hubungan macam symbiosis memang takde ape pon yang boleh u nak harapkan dari i
i ni macam parasit jer
macam u selalu cakap,"ape pon tak boleh"
tak cantik
gemok
tak reti nak jaga penampilan
tak kerja
pemalas
tak de duit
pengotor
ape lagi?
takde ape pon u nak harap dari i bie
tak ade

kawan-kawan,
lagilah
kalaulah memang wujud 'friends with benefits'
takde kawan lah aku

penat sebenarnya hidup macam ni. penat!

seseme, demam, sakit badan. memang sesuai mood pon tak elok. memang situasi yang sesuai untuk merempan. tolong lah seseorang, buat aku gembira, dan ajar aku cara bersyukur!

20 comments:

mama maman said...

jgn terlalu ikutkan perasaan..
sebenarnya ai dan u sama je.. jenis sensitif tak bertempat org kata [sentap lagi kan]
tp ai jenis diamkan simpan dihati. tak ada niat pun nak balas apa org buat.. tp dlm hati dlm kepala asyik mengutuk asyik tertanya2 nape aku jadi mangsa, nape aku lemah.. tp bila ai diamkan diri dan menghingtu baik buruk perangai atau peel ai, ai admit ai kena lebih sabar dan cuba berubah lebih baik.. insyaallah lebih rasa lega.. ingat Tuhan lebih berkuasa dan maha mengertahui apa yg dia bagi utk insan lemah cam kita.. tawakal dan jgn dengar sgt hasutan..
sori jika panjang menceceh sini.. sama2 mengingati.. sebab sama2 lemah.. biar sama2 kuat ok..:)

alyyani said...

take care farah.. don't think u r a looser ok cause u r not! sedih kot baca entry ni..

♥MAMASYAZA♥ said...

sedih baca n3 ni. sabar ok, insyaallah lama nanti family akan faham n hormat dgn keputusan yg kita buat

~~zaa~~ said...

babe...what's wrong with u??jangan pk gitu gak...jangan pk diri kita ni looser...ingat, banyak lagi kurniaan Allah SWT yang u tok nampak...orang tua, memang la gitu..mesti nakkan yang terbaik utk kita..i hope u'll be strong ok...takmo ah sedih2 gini...banyakkan istighfar&bersabar...

goblogbyfarah said...

farah, bukan u sorang dalam dunia ni jadi fully fousewife. memang betul tak keje tak dapat tolong adik beradik, mak, abah. tapi kalau tu keputusan u buat orang lain kenalah faham..


bukan senang nak 'please' semua orang -_-

easternC said...

hehehehehehe ~ sedih ah beb bace entry nie...
taper2... u bukak la nusery, nnt i ade anak, i anta rumah u lah... LOL!!!

iLLy said...

hi farah,

not many are as lucky as you to see your baby grow up in front of their eyes with their own hands.

missing the first laugh, steps and sometimes even words.

you are lucky.

i bet your husband are just as understanding.

if you feel that you are tak cantik and all that,

ape kate just try something new and maybe u feel more pretty and beautiful. go out with ur husband for one night (without maryam in tow) and just have fun, the two of u. doll up. dress up. and just dating berdua. maybe once a month. it helps u know.

and about ur family. give them time. lame2 nnt diorg faham la..
diorg x biase lagi tu.

gee ryder said...

macam mane kita boleh beperasaan yg sama at the same day. oh no!

Lady Windsor said...

Come on Farah, wake up..u r so so lucky than other...u ada hubby, u ada Maryam..u ada family walaupun mungkin mereka ada membuatkan u terasa hati. Alah itu biasa, yg penting make sure 'keadaan' dalam rumah tangga terkawal...

NenetPenne (NP) said...

u should work laa farah
bukan nak kata tak kerja tu tak bagus at least kalau u kerja, u ada duit.. duit u dan duit suami..dah double happiness

entahlah farah, orang mcm akak ni pun ada masalah jugak

kerja lah farah kalau u rasa itu boleh boost ur level of confident..

dok rumah tak semestinya tak boleh melawa..cubalah melawa..cubalah konon2 pakai cantik2 mcm nak pi kerja.. errr ni cadangan je, kalau tak sesuai, sila abaikan...

kalau u kerja pun, untuk diri u bukan untuk orang lain

Ribbon Clown said...

Farah,

kalau akak dekat, sure akak peluk farah dah..sedih baca entry nih..sebijik ng akak rasa skang..

kita housewife ni mmg slalu rasa gitu..kejap happy, kejap sedih.. and sensitive tk tentu pasal.. be strong eh.. kes farah sama je cam akak..

busykan diri.. kluar dari rumah, jgn duk umah je... gi library, bawak maryam gi spa baby, bawak maryam gi playground, gym.. ape2 je lah.. jgn risau psl weight.. okay dah tu klu nak compare ng akak ;p

u doing great..always remind urself with that.. akak pun sama..sama2 kita jadik kuat K.. ;)

e.l.i.z.@ said...

sy pun penah rs down mcm ni..rs hina je diri ni bila x keje..bini kawan hubi semua keje..sy je tak keje..mmg sy x niat nk jadi housewife pun, cuma rezeki belum berpihak pd sy so sabar n tak putus doa pada Allah semoga Allah buka pintu rezeki utk sy..sbb benda paling tak tahan apabila org terdekat dgn kita yg kutuk² kita..
harap farah tabah..kita semua tabah ok ;)

eira eixora said...

farah, jangan sedih2 oke. keje pun ada masalah dia jugak. duk rumah pun ada masalah dia jugak. sume ade pro n con.

jgn dgr ckp2 org, kalau tak sampai bile2 pun kita tak bahagia..

cheer

nieda said...

alah farah... kuatkan semangat..think positif

Anonymous said...

Meg
Kalu nak dating berdua ngan abaja, bagi I dating berdua ngan yayam, boleh?

Ehek. I janji I dok suap yayam tuti fruti :p

-zac malas nk loging

Ribbon Clown said...

farah,

ni ade link tuk farah baca, tuk sedapkan hati hehe ;)

http://www.drmomma.org/2011/09/where-are-all-happy-babies.html

bwh ni excerpt dr article tu..bacalah..it's a good article on parenting..

Family Wellbeing. Parents need to be able to provide for their families without working day and night. They need decent jobs that pay enough so that one job is enough for a family to live on. It has been noted that our ancestors controlled their desires, desiring very little. Our culture does the opposite, increasing desires for things that don't really make us happy but keep us distracted. (See Bishop's book, More.) Maybe the economic downturn is a chance to shift our priorities from acquiring things to getting pleasure from relationships (the focus of our ancestors and many other cultures around the world today).

mrs.spicy said...

tq semua*hug*

maya amir said...

farah..i lmbt masuk sini.. eh silap bukan lambat, tapi mmg dah lama tak masuk sini.. sorry sgt2.. actually kan, i rase org keje ke tak keje mmg kdg2 akan ade this kind of feeling.. kite manusia, takkan laa sokmo perfect kan.. dulu masa i sihat, i keje gile2 tapi gaji i gitu gak ..i keep on questioning, kenapa org lain tak perlu keje teruk2 smpai mlm setiap hari mcm i, tapi gaji derang tetap best..derang mampu nak beli handbag mahal2, gi melancong sana sini, tapi keje tetap 9-5pm.. pastu i jeles tgk housewife boleh tgk anak2 membesar dpn mata.. tapi bile Allah bagi i sakit, i question lagik, i rase down giler2 sbb i baru nak menyimpan itu & ini, buat planning mcm2 tetibe jadik gini..i dok unpaid jek slalu pasal sakit..i rase sgt damn fucking loser sbb dok kuar masuk hospital mcm nyusahkan hsbnd, sian anak2 kene berdikari sendirik mase i sakit.. duit byk abis pegi rawatn sana sini..gaji dahlaa kene potong.. bla bla bla.. ok2 i bukan nak bebel psl mslh i..the point is we human being mmg akan rase down sesekali tak kire housewife atau org keje...takpe..it's normal..but don't dwell on it.. u have to think positive.. kalau u dah buat decision mcm ni, u have to stick with it.. housewife/working mom sume kene tough mentally.. kalau u rase sunyi, rase down, rasa mcm tak berguna.. buat solat, doa byk2 which i tau u mmg selalu buat.. tapi kene keep yourself bz.. maybe ptg2 u pegilaa kuar2 bwk maryam, mix around so that u tak rase lonely & tak rase mcm idup u tak berguna.. u ade skill masak kan, maybe u leh slowly amek order buat kuih ke kek ke..bile u earn your own money (tapi masih berpeluang jaga maryam kat umah) maybe leh boost your morale..atau u buat part time, mase uni dulu u bljr ape? kalau IT maybe leh buat part time buat web ke ape..i ni pandai jek ckp, tapi baru jek terkucil ari tu:( my prayers will always be with you ye farah..take care.. lots of love:)

botolbiru said...

magh, jangan la kamu pikir macam tuh

aku sebenarnye jeles ngan ko.
ko dah kawen, ade anak.
happy jer aku tengok.

and if u say u have no benefits..magh kamu masak sedap ok. ko la tempat aku bermanje kalau parents aku not in town. HOMECOOK MEALS rules kot..hehe

magh, we love u, u know that kan...
heheheh

Bibi Intan Suraya said...

salam farah,
rasa terpanggil plk nak kasi komen di sini :) sedih plk baca entry ni,sabar ye...tapi lagi sedih bila farah sendiri rasa yang org disekeliling farah ada perasaan sebegitu terhadap farah...

Bb nampak dua isu di sini:
1- Keputusan farah utk menjaga anak sepenuh masa.
2- Harapan ibu bapa & keluarga farah(I supposed ur husband too, am I rite?)

Bila farah berada dalam dilema, sesuatu keputusan itu perlu mengambil kira kelebihan dan kekurangan isu2 yang terlibat. Dalam kes farah, ada dua issue. Jadi penyelesaiannya harus bergantung pada 2 isu tersebut. Hanya Farah yang bule meyakinkan org di sekeliling farah ttg keputusan yang farah buat itu adalah betol berdasarkan solution2 yang telah farah tetapkan.

Ibu bapa mana yang tidak mahu masa depan anaknya cerahkan..Farah bule yakinkan mereka yang farah ada agenda tersendiri (cth: online bisnes) supaya di mata keluarga, fara juga bule mencari sumber pendapatan sendiri, dalam masa yang sama dpt mengasuh anak di depan mata ;)

Sejujurnya, sebagai perempuan atau isteri (lebih tepat), kita perlu bersedia dan ada persediaan rapi utk menghadapi hari2 mendatang yang mungkin tak terduga.

Salam ukhuwah,
Bibi