Pages

Wednesday, 19 October 2011

bolognese sos for baby


vermicelli dengan sos bolognese


bahan-bahan:-

sedikit isi ikan salmon (*ehem*sepatutnye daging tapi malas nak defrost daging. huahua)
sebiji tomato dicincang
2 ulas bawang putih
1/4 batang carrot di parut
sedikit italian mix herb
sedikit cheese

cara-cara:-

1. tumis bawang putih dengan olive oil sehingga lembut sedikit, jangan sampai garing nanti hilang khasiat olive oil.
2. masukkan isi ikan, tomato, carrot dan sedikit air.
3. apabila tomato dan carrot sudah lembut, masukkan cheese dan italian mix herb.
4. sebab baby belum lagi umur setahun tak perlu masukkan garam dan gula. dah ade rase manis dari sayur dan masin dari cheese. siap~

nom nom..best nye ummi

selamat mencuba~

huhu..maryam ni tak suka sangat kalau kita suap sebab dia nak makan sendiri. so pasta i bagi dia makan sendiri, kuah i suap. banyak dia makan semalam. =)

13 comments:

maya amir said...

maryam makan tak pakai baju ye.. *auntie tau, sbb mama malas nak salin2 baju kalau maryam tumpah makan kan*.. sbb auntie pun begitu..syhhh jgn ckp mommy tau..ihiks...

mrs.spicy said...

hahahha..memang itu lah sebabnye..=P

♥ Elin ♥ said...

maryam nak cikit..suruh mama kamu buat lebih sikit yer..amani nak juga..

perlu try jugak nih,tp bile ek??..;p

Lady Windsor said...

Class Maryam, makan pasta...nanti suruh ummi buat lasagna atau pizza pulak ya...auntie suka! Eh tapi auntie nampak Maryam dah slim sikit ah..

mrs.spicy said...

aunty elin, ummi cakap jom la datang rumah, nanti ummi masak

aunty lady, ummi cakap pasta ni senang masak. sebab tu lah. hahaa..a ah.maryam dah slim tapi berat naik jugak sikit. tinggi jer, tapi kurus

♥MAMASYAZA♥ said...

sronok tgk kalo anak2 berselera nak makan

mrs.spicy said...

uhuhu..tulah..semangat sikit nak masak=P

Byzura Mj (By) said...

ya ampun besar dah maryam!! kim salam kiss kat dia!

Madi @ Aed said...

westernnye anok buoh mummy..hoho..phni mkn ns nga budu la plok..;p

gee ryder said...

nampak sedap...abg aqeel suka ni (haha bukannya afeef)

afeef tak minat langsung nak makan sendiri...manja nak bersuap lagi :p

romzi seli said...

gambar first tu nampak feel abis je... hehehe

Anonymous said...

Dh try kat anak sy... tp dia mcm x nk mkn.. mcm mana encourage dia mkn.... berat x naik...

mrs.spicy said...

anon, berapa umo dia? budak2 memang gitu gayanya selera makan turun naik..just cari mana2 food yang kene ngan selera dia, pelbagaikan. kene sabar banyak2 layan dieorang ni=)