Pages

Thursday, 11 August 2011

kegembiraan




bahan dalam peti sangatlah limited edition. sebab sebelum husband outstation dia ajak ke pasar topup stock makanan basah i malas. lagipon die takde i bukan masak sangat. so semalam untuk berbuka puasa masaklah dengan ape bahan yang ada. semalam pergi giant pon tak berjaya beli lauk. sungguh tak menyelerakan tengok lauk. jadi nya esok lusa pon masak jelah ape yang ade dalam freezer tuh.



masak lemak labu, ikan goreng bodo, udang goreng kunyit, sambal.

ngehehe. puasa ke, tak puasa ke, begini jer menu.=p

my husband semalam timbang 68.8 kg. turun hampir 3 kilo jugak lah berat dia. i ni sejak tak berpuasa terus tak diet. kehampesan sungguh. beza 3 kilo jer lagi berat i ngan die nih! haish. haish. tergugat.

semalam masa berbukapuasa dia makan sambil geleng-geleng kepala.

isteri anggun: u ni kenapa geleng-geleng?

suami kurus : ni baru makanan. seminggu lebih i tak jumpa makanan.

hahaha.ape-ape jelah. tapi seronok kan bila masak husband cakap macam tu. (walaupon dengan niat bodek pon takpelahhh)


masak lemak labu.

bulan-bulan puasa ni orang dok sibuk update share-share resepi i tengok ade pe;bagai-bagai cara masak lemak labu. ade letak kunyit, letak daun kunyit and serai bagai. menarik. next time boleh try. sebab selama i hidup ni, i membesar dengan lemak labu version simple macam ni jer. itupon sudah teramat sedap. i memang peminat labu. cucur labu, bingka labu, pengat labu, sira labu semua kegemaran. sayur air labu pon dah sodap.

sayur lemak labu version mrs spicy

satu ulas bawang merah saiz besar punya (memang suka beli saiz besar sebab malas nak k0pek saiz kecik-kecik nih)
lada hitam (dalam 10 biji kut. suka hati. nak pedas letak banyak)
1 sudu besar ikan bilis.
kesemua bahan-bahan diatas hendaklah ditumbuk dengan kasih sayang. tak lumat pon tak ape. saya anggap itu the art of cooking.
1/6 biji labi dipotong dadu tak payah buang kulit tapi kulit kene kasi sental sampai sebersih-bersih alam dipotong dadu
1/3 kotak santan kara
air secukup rasa
garam

lepas tumbuk bahan yang perlu tumbuk, leburkan semua bahan masuk dalam periuk. masak sehingga labu empuk. kejap sajor. sonang kan!

senang-senang pon masa mula-mula kawin dulu nak masak lemak call mak tau mitak resepi!


kuih berbuka, akok perantau nama diberi

cerita akok ni isyaAllah akan bercerita dilain entry.



syahdu jer tengok gambar. huhu. ni kes rindu sangat kat walid. dengan senang nye pergi tido atas riba walid. kalau tak sampai kene paksa tido.

6 comments:

alyyani said...

chef farah is back! :D tak pandai makan labu. maryam pun makan labu kan? isk2, tak leh jd ni :p

♥MAMASYAZA♥ said...

alahai ciannye dia, rindu kat walid le tu, sampai tertdo
apapun masak lemak labu tu memang sedap...terus jadik laparrrr

gee ryder said...

kuih akok tu adik faizal ckp sedap giler! hehe. dia la suruh cakap. dia gemar kot. tapi dia kata tak pernah makan selama ni.

Nia said...

uii,..ikan goreng tu kalau makan panas2, sedap woo..

Lady Windsor said...

uhuk siannya maryam..bantai lena gitu2 jer ya..macam anak buah auntie le..cium baju busuk babah dia pun jadi la..maryam lagu tu gak ke..hihi comel!

Anonymous said...

si adik chef tu mintak resipi boley? :)