Pages

Monday, 1 August 2011

alhamdulillah

ingatkan bila husband takde banyak la masa sebab boleh abaikan aktiviti mengemas. tapi kene isi masa dengan melayan budak kecik kekurangan kasih sayang pulak. nak bertempek jer. mood dia ok as long as ummi dukung tak pon kalau tido nak tido atas ummi dan kalau ummi nak mengadap lappy pon tak apa. asalkan ummi dudukkan saya sebelah ummi. tapi saya bagi ummi 10 minit saja. nanti saya menangis mintak perhatian.-____-"

Photobucket
ummi nak blend bubur pon kene bawak sya sekali ke dapor.

Photobucket
tersepit bawah bouncer. hahahahaha

alhamdulillah hari ni berjaya mengharungi first day puasa tanpa mengeringkan air susu. rezeki maryam ade lagi. cukup sampai ke petang walauon dah rasa sakit petang tu tapi susu masih banyak. risau pasal nak puasa masa tengah breastfeed ni dah berbulan-bulan. kebanyakan yang saya baca cakap puasa tak menjejaskan orang bf. tapi yang buat i risau nye kalau hari-hari biasa kalau i kurang minum air (kalau keluar berjalan masa weekend) mesti susu kurang. so agak risau bila tak minum air sepanjang hari ni. tapi ok jer takde masalah. cukup lah untuk maryam. kuasa allah kan.

tapi semestinya kita kene bersedia dan buat ape yang patut. semalam dinner i shake. sebab bagi i herbalife shake ni memangmembantu i banyakkan susu. so bulan puasa ni i nak banyak ambik shake. bukan lah nat nak kurus. sebab walaupon shake i makan benda lain jugak. tapi kalau krus tu kira bonus la kan. sape tak suka.

untuk dinner semalam i campur 2 sudu f1+2 sudu f3+ oat 2 sudu+kurma 3-4 biji+ badam (sebab kurma tu memang ade badam kat dalam)+ 1 sudu susu anmum. memang pekat giler jadi shake. huhu. bagi i lagi pekat lagi yummy. pastu malam sambil berbual-bual ngan along sambil makan keropok segera, habis satu plastik makan sorang-sorang.-___-" air semalam minum seliter jer sebab dah tak larat. kenyang. abang helmi belikan satey pon tarak boleh masuk dah.

untuk sahur tadi shake jugak 4 sudu f1 + susu+ nestum+ kurma. dengan 1.5 liter air. tu pon nak termuntah-muntah minum air.
Photobucket
teman ummi kat dapur. ummi tengah buat shake

Photobucket
tengok ape la kat atas sampai macam tu sekali

Photobucket
muka serius dengar azan

Photobucket
bulan puasa murah rezeki. dok goyang-goyang kaki kat rumah pon rezeki datang bergolek-golek. thanks jiran-jiran. terima kasih daun keladi. kalau masak lebih saya sudi menerimanya lagi.=p


huhu. this year tak tahu lah berpeluang ke tak nak berterawih kat bawah. kalau husband ada and mood maryam baik rase nak try jugak turun semayang kat bawah. rindu last year. bulan puasa yang paling best.

bukak puasa tadi makan kuih muih kat atas, kurma 3 biji. pastu shake. kali ni capur air soya+air masak biasa+ oat+ susu anmum+2 sudu f2+ 2 sudu f3. pastu tadi dalam pukul sepulu membaham spaghetti 2 mangkuk. spaghetti nye sikit tapi sibuk dok merantah kuah. sekarang sudah kenyang. tapi masih dalam misi meminum air dengan banyak untuk kesejahteraan hari esok. mintak-minta esok pon susu mencukupi.

oklah. i need my beauty sleep now. charge energy nak jaga budak baik kesayangan ni. maryam please be nice to ummi. ummi pon rindu walid jugak. bukan maryam jer. tak terurus ummi hari ni mahu urusin kamu. esok kita baik-baik yer. nanti ummi upah jalan-jalan kat pool.

*gambar guna phone camera, so ni jer yang terbaik.huhu. kemera gamabr dah terbang pergi bintulu*

4 comments:

Lady Windsor said...

waaa minum shake ya...bagus..sure maryam dapat susu cukup tu...selamat berpuasa sist!

~finee~ said...

maryam comey!

♥MAMASYAZA♥ said...

kalo cara makan begini, sah2 le kurus lepas ni. akak ni ntah bila nak kurus, asik makan memanjang

gee ryder said...

shake jgn tak shake haha!
kalo kurma, oat, susu lagi memang byk la susu.