Pages

Monday, 28 March 2011

blackpepper spaghetti with seafood

sejak tengok mimi masak spaghetti blackpepper membuak-buak rasa nak try buat jugak. so belek-belek dalam my resepi jumpa satu resepi yang simple jer. macam olio sajor tapi letak blackpepper pastu yang nampak menariknya letak jugak perahan lemon. tapi rumah makan budu ni made ade lemon kan, limau nipis sajor yang ado. so gantikan lemon tu ngan limau nipis. heheh

Photobucket

bahan-bahan

4 ulas bawang putih
1labu bawang besa saiz kecik
udang
sotong
1-2 sudu teh blackpapper tumbuk
sayur mayur
sos blackpepper (dalam resepi takde, saja letak 2 sudu besar)
2-3 sudu olive oil
1 biji limau nipis
spaghetti angel hair 2 olang makan

tumis bawang sampai layu sahaja jangan garing pastu blackpepper, masukkan lauk pauk, sayur, sos, pastu masukkan spaghetti yang dah dicelur, masukkan perahan lima nipis, garam and gula. kacau sampai rata. tutup, angkat makan panas-panas. kalau rasa kering sangat boleh tambah air sikit.

simple sangat maun buatnya. suka spaghetti yang diamasak macam ni sebab rasa dia fresh sangat. rasa dia bergantung kepada bahan kita letak (eh. mestilah) hahaha...satu lagi resepi kacau-kacau siap yang boleh dimasak dikala hari buzy (apelah yang ko buzy sangat tu puan?)

1 comments:

mamalieyna said...

waa ada resepi lagi ...bla nak cuba ni..hehe..nmpk best ^_^