Pages

Thursday, 6 January 2011

rutin harian

nak update pasal bersalin hari tu sebenarnya. tapi malas lagi nak pilih gambar nak upload dalam photobucket. dah basi dah pon kan. alang-alang dah basi tu kita peram je lah dulu.

hari ni hari last bertungku dan mengurut. sesi ke dua tunggu sebulan. sesi ke tiga lepas 40 hari kalau nak. kalau dah rasa sedap badan tak perlu. tapi i nak. best ape orang urut. heheh.

masa hari first mengurut sakit jer semua tempat dia urut. kat perut sampai terangkat-angkat badan. urat bersalin (kat pehe) pon sakit. tukang urut tu cakap lambat sangat mengurut. urat dah bengkak-bengkak. rahim pon bengkak lagi. ye lah 2 minggu awal buzy risaukan maryam jer. memang tak buat ape-ape pon kat badan sendiri. nak makan jamu or ubat-ubatan takut effect dia pulak sebab masa tu dia kuning lagi.

hari kedua pon sakit lagi. hari ke-3 and ke 4? i tido masa kene urut and masa bertungku. bangun-bangun badan fresh giler. rasa boleh meloncat-loncat dah. ngehehe. sekarang sakit-sakit badan dah hilang dah. esok nak kene bertungku sendiri dah. tak best lah. orang buat lagi sedap.

rutin harian sekarang same jer. bangun tido terus siapkan maryam. owh. maryam sekarang i punya alarm. dia bangun i bangun lah. bangun jer bagi dia susu. kene make sure dia betul-betul kenyang kalau tak dia nangis masa mandi. pas maryam kenyam mandikan maryam. mak tok tolong siram air, mummy peganng and gosok-gosok maryam. lepas dia mandi, pakai kan baju. dah comei-comei bagi susu lagi. bila dah setel maryam baru lah boleh uruskan diri sendiri.

kene mandi, pakai bekung, baru boleh breakfast. kadang-kadang kalau terbangun lambat tu pukul 12 baru boleh breakfast.


uniform hari-hari. kain batik. bengkung. tshirt.stokin.

masa seminggu awal kat kl i tak berpantang langsung pon. makanan hospital dah pilih-pilih amik menu orang berpantang. tapi sebab dia datang dengan dessert segala, cheese cake ke, puding ke, bubur ke, semua akan di try sikit. kalau sedap sampai habis.=p masa ramai-ramai kawan husband datang melawat i siap makan keropok lekor, goreng pisang, ngan donat. ngehehe.

dah tu. macammana urat-urat tak bengkak kan? awal-awal dah tak jaga. tapi kan, masa kat kl hari tu serius rasa macam sihat giler tak rasa macam beranak pon. bila balik kampung dah jaga makan segala baru lah rasa sakit situ sini. baru terasa mungkin. ataupon sebab dilayan macam orang sakit terus badan tak bermaya. sekarang lepas urut-urut, bertungku, makan ubat badan dah berpeluh-peluh balik. i loike. baru lah rasa sihat. nak jaga anak pon senang.

tapi ngantuk tu tak hilang-hilang. asyik ngatuk jer. sekarng pon ngantuk ni. macam best jer maryam tido. mau join sekaki. roger and out.

7 comments:

mamalieyna said...

haiiiii farahhhhh! rindu kam0 dan maryam! alahai..lmbt ziarah sini..mana maryam ni..^_^

oooh sedap tu dpt bertungku n berurut..akak dl tak rasa la, sbb c-ser..huhu...take care ye..

ooh kena kuning jgk eh, arif dl pun lama kt spital sbb kuning! huhu..

hope maryam n mummynye sihat2 ok! ^_^

mek da ©™ said...

hai farah...mcm mn life skang dgn baby? best x...mesti la kan..

nieda said...

selamat berpantang

Anonymous said...

farahh..update la pasal beranakk! nak tauuu.. sy ni due june ni. nak kena prepare siap siap mentally-physically-emotionally nih :P

sufiza said...

wahhh farah dh kurus laaa
nnt upload gambo maryam terbaru yerr
name baby farah same ngan anak sedara hehee comel

Mimy Hamid said...

huyoooooo perut dah kempiss

~LIZA~ said...

masa i berurut tu la i gunakan utk tdo puas2! siap berdengkur2 bagai. sedar2 aje bila makcik urut tu kejutkan, dah settle dah. tinggal nak urut kepala aje :D