Pages

Sunday, 16 January 2011

rekod

dah pukul 6 lebih. masih belum tido walaupon seminit.

maryam, mummy riba awak sepanjang malam tau malam ni. bila mummy letak awak nangis. sekarang pon awak atas riba mummy.

jantung manis, rancangan untuk second baby tu i tarik balik kata-kata i.

no wonder la bila beranak nampak tua,

5 comments:

KV said...

huhu..mcm tu lah kalo jaga baby. Anak2 akak dedua tu dr magrib sampai subuh meraung tak hengat. Sampai ahkak phobia giler. Insyaallah maryam ok.

maya amir said...

dear... welcome to the club..club anak takmo tido..adehhh...hehe..tapi takpe, nanti die beso sket, slowly pattern tido die berubah..it's ok..die kecik hanya sekali:))u'll get used to it..meantime just enjoy motherhood...;)

alyyani said...

bila beranak nampak tua? LIKE!!!

Dong, Dia & Azra said...

Farah, Maryam dalam fasa nak bezakan siang dan malam. Dia belum biasa sebab dalam womb suasananya berbeza esp. kalau masa tu si ibu selalu tido lewat :P

Dulu Azra pun sama. Naik panda mata kitorang nak menjaga dia bila malam hari. Dah la siang pon dia bukanlah boleh tinggal. Masa tu, saya banyak dapat tips dari buku first time parents by dr miriam stoppard. Adalah sikit-sikit yang saya masih ingat.

1. Masa Maryam tido siang, buat je macam biasa. Tak perlu tutup langsir nak bagi gelap atau senyap sunyi sebab taknak dia bangun. Bila malam plak, buat sebaliknya.

2. Pastikan Maryam menyusu dengan lebih kerap di sebelah siang. Then bagi dos lebih sikit masa nak tidurkan dia. Kalau kenyang, cepat mengantuk dan lagi lama dia lelap.

3.Cipta satu rutin nak bagitau Maryam yang ianya dah masuk waktu untuk tidur. Dulu saya akan lap-lap badan Azra (nak mandikan sejok plak) tukarkan baju dia (walaupun dia memang tgh pakai baju tidur) sebelum matikan lampu bilik then pasang lampu tidur je. Masa tu saya set macam mana pon by 10PM Azra mesti dah tidur. Start 8PM saya dah mula siap2kan dia then dodoi, tekca, tepuk2 semua pelbagai cara sampai dia tidur.

Alhamdulillah, dalam tempoh seminggu, Azra dah boleh tidur malam hari dan masa nak mula masuk opis tu, Azra dah okay dah jadual tidur dia. Cubalah!

~LIZA~ said...

begitu la kalau ada anak kecik babe.. cherish the moment :)