Pages

Monday, 17 January 2011

janji

i ade buat janji secara dengan tidak langsung dengan beberapa orang yang penting dalam hidup dan beberapa orang yang yang selalu tanya pasal status 'jobless' i. bukan janji lah sebenarnya, tapi sebab lidah dah berkata mesti orang ingat so i kene tunaikan ape yang i kata kan?

sape-sape tanya dulu mesti i akan jawab,

" tengok lah dulu bile dah ade anak sorang"

"tengok lah kalau baby dah lahir, sapa nak ambik perempuan mengandung masa interview kerja?"

sekarang dah nak dekat sebulan. i kene buat something. update resume atleast!

eh? mane resume aku eh? (nampak sangat dah lama berhenti buat job hunting)

sape bace blog salam dua benua. alaaa. blog femes tuuuu. ade cakap pasal 'jobless housewife ni'. alah. korang pergi la bace sendiri. click sini

ade anon buat komen cakap "lucky u kawen mat saleh"

i rase pon die lucky jugak. bukan sebab mat saleh kaye ke ape. tapi bila die kawen ngan mat saleh, die boleh pindah pergi australia. boleh jadi housewife dengan senang hati. sebab dieorang punya culture tak memandang rendah golongan housewife ni.

cuba balik malaysia. tengok boleh jadi housewife dengan senang hati tak. tambah-tambah kalau yang educated. ade seketul degree tuh kire dah educated la kan.

adei cik adik, kenapa cik adik jadi macamni. cik adik pergi jelah update resume yang dah kepam tu, guna la itu degree buat cari keleja. takkan cik adik nak gantung je degree kat dinding.

kenape bila dah ade degree tak boleh jadi housewife? i kenal jer orang dah habis master dah pon. tapi jadi hausewife.

tolongbrainwashsaya.tolongbuatsayasemangatcarikerja.tolonghilangkanniatsayanakjadihousewife.

selfish ke i kalau i buat keputusan nak jadi housewife?
jadi housewife maknenya,

1. mengsia-siakan penat lelah parents membesarkan i, bagi belajar tinggi-tinggi.
2. tak boleh nak banggakan parents. saya tahu betapa bangga nya abah saya bila saya masuk universiti itu. tapi betapa tak bangga nya dia sekarang bila orang tanya i kerja ape sekarang. dem!
3. tak boleh balas jasa parents. no kerja means no money. tapi kalau kerja every month ke bagi duit kat parents?
4. biarkan husband stress cari duit sorang-sorang. dok kl seme benda duit!

ok. benda-benda kat atas ni still tak menaikkan semangat nak cari keleja.

sape boleh buat saya semangat cari keleja saya upah gula-gula (gula-gula cukup ah. orang jobless tak de duit=p)

tapi jangan umpan i dengan gucci, coach, lv, dan sebagainya. idongivadem dengan itu benda.

sila bagi benda lain yang lagi mencabar.

5 comments:

mamalieyna said...

aiyaiyai..tunggu org len kasi respon lah..kalau farah tnggu akak kasi semangat tak dapek la..akak dok mengarah ke arah HW..ngee..

apa2pun janji happy!

d!LLah said...

emmm..igt masa dpn maryam n adiks(soon)...
maryam n adiks mesti nak rasa bangga bila ada mommy yg kuat cam mommy dia..leh keje, leh beranak(ofcoz), leh jaga daddy(messstiiii), leh siapkan keje umah, leh bgn pepagi handle family pastu g keje...demmm!!mesti letih ya amat tp still kuat...

mrs.spicy said...

kak ieyna: huhu..tak pa. tak pa.

dillah: ala. kalau mummy dok kat umah mesti maryam lagi suke=p

ederq said...

mmh yg tak keja nak keja. yg keja nak quit. hihi.
kalau ikutkan, memanglah nak jadi housewife. tp itula nanti i xleh shopping sesuka hati sebab kena spend ikut yg husband bagi je.
u kan fara, kalau xnk keja full time, u can do part time. or home based. lagi besh dr 8-5 ni huhuhu.
kalau la ada keja yg bagos2 tp home based kan beshhhhhh i nakkkkkkk

Arni said...

Situasi kita agak sama.

I quit my 5 year job masa still belum pregnant what-so-ever. Tension punya psl. Lagi lah org kata yg I mempersia2kan degree I.

Pastu la ni I pregnant (8 months). Ingatkan boleh la guna alasan 'nak jaga baby' but my mom pulak lately dok sindir2 I "Si polan polan tu anak dia tiga tau, tapi masih bekerja sambil ambik master pulak tu"... Buhsan gue!