Pages

Sunday, 30 January 2011

40 hari pantang

orang pantang 40 ke 44 hari eh? huhuhu.. i rase family i pantang 40 hari je kut. alah. sama jer. nama jer habis pantang, tapi makan kene sekat jugak. banyak lagi benda tak boleh buat and makan.

so, dah 40 hari lah jugak umur ini budak kicik. 4o hari jugak lah i jaga ini budak kicik. cepat sangat dia besar. rasa macam rindu maryam yang kecik baru keluar perut. heheh.

ini budak kicik, mummy sayang sangat

jaga budak kicik memang sangat mencabar. bagi i lah. biasa kita baca blog or dengar orang bercerita pasal dapat baby baru mesti bercerita pasal benda yang enak-enak sahaja. baby comel, baby dah pandai tu, baby dah pandai ni, dieorang lupa nak cerita payah nye jaga budak kicik. (ke aku yang ignorance sangat?) kalau ade cerita pon mungkin tak terbayang dek akal.

since maryam lahir ni, boleh dikatakan i tak puas-puas tido. orang kata masa dalam pantang ni baby tido, kita kene tido. memang i banyak tido pon kalau maryam tido. walaupon rasa tido dah banyak tapi tak puas-puas jugak maybe sebab tido banyak tapi kejap-kejap.

berjaga malam. i takde masalah nak bangun susukan maryam malam-malam sekarang sebenarnya. sebab bila dia sedar jer, automatik mata i tak ngantuk. tapi awal-awal dulu setiap kali bangun malam macam separuh sedar. lalok-lalok jer. ade sekali tuh i tertido masa tengah riba dia masa dia tengah menyusu. i tertido sampai dia dah habis menyusu dah tido dah pon. tiba-tiba rasa macam ade orang sentuh i. macam kejut suruh bangun gitu. i sorang jer dalam bilik. horror tak? heheh.

masa awal-awal dulu, kat hospital rasa penat sangat badan. masa tu 1st day. malam nya tak cukup tido. and siang nya nurse tak bagi pain killer. dan maryam pulak nak menyusu jer sepanjang hari sebab masa tu susu tak banyak kan, so dia cepat lapar. tu je lah hari yang i rase i penat sampai menagis. lepas-lepas tu walaupon penat, rasa dah boleh sesuaikan diri.

tapikan, penat berjaga malam, rasa nak demam bila breast bengkak, lenguh bahu bila beriba lama sangat. sakit pergelangan tangan sebab dok angkat letak maryam and tampung dia masa mandi kut, ape lah sangat semua benda tu bila dapat tengok muka ni.
dan rasa sangat dihargai dan disayangi dan diperlukan bila dia kenal kita. macam bila menangis nak susu. dia akan menangis sesiapa pujuk pon memang tak jalan. dukung pon tak jalan. memang kene bagi susu. tapi bila i amik jer, tak bagi susu lagi pon dia dah berhenti menangis. dengar suara jer dah berhenti menangis. rasa bangga disitu. hahah


you complete me maryam. and dedi, nanti bila u balik, bila ade u and maryam dengan i, benda lain dah tak penting. love u both.


7 comments:

U know who I am said...

Aaaaaa....Bestnye ada baby..tak sabar tunggu turn sndiri pulak...
maryam comelll...:)
nnt aku smbung consume HL balik, bleh la jmpe baby maryam...^__^

Nurul said...

Berminat nak turunkan berat badan?

Sauna dan Sauna Pants, membakar lemak dengan pantas dan berkesan! Come and grab yours now! :D

http://shopahola.blogspot.com

Love.

mamalieyna said...

akak 44 hari ..tp hari ke 44 dh jln2 kt tesco..ngee..

pengalaman mematangkan kita kan..akak dulu tak susah sgt jaga dak arif..alhamdulillah..ada 2,3 mlm je dia nangis malam..sbb kembung perut tp terjaga mlm tu normalla kan..kita as ibu ni, mcm ada magnet, asal anak terbangun sure kita tersedar..tak perlu dgr dia nangis merengek dulu..^_^

sweet la maryam, hope nnti auntie dpt jumpa dia, cheeoum2x..hehe..

daddy said...

love u too syg

Cik Puan Fara said...

farah tgh on call ngn suami.sambil2 bukak blog ni..
nmpk je muka maryam (1st pic tu) trus speechles.. senyum meleret sbb dia comel sgt.. "terus ok lah abg, bye" trus letak fon *tibe2* hahaha
maryam ni fotogenik ah..dh la mata asik pandang kamera.. :D

sero nk g jah tgk maryam rayo cino ni, tp maluuu.. hahahaha

gee ryder said...

tgu setahun lebih esok baru cukup tido farah hahaha...tu pun kalau xde baby no 2 huhu...

mrs.spicy said...

farah: ala..jangan malu2..kalu free time balik kg kekgi roger la nk mai gak. no fon 0176010051