Pages

Tuesday, 31 August 2010

Bye2 yang. bye2 baby f

Bye yang.
jgn rindu i sgt eh
jaga baby molek2
jgn duk tido jer spjg hari
ngaji byk2 di 10 ramadhan terakhir ni
terawih jgn tinggal
i pergi berjuang untuk negara sempena hari kemerdekaan
weekend ni i balik yer
love you~


Monday, 30 August 2010

hoh!

bukak fb suami. bukan page dia, account dia terus. biasalah. face book mu face book ku jua.

sekali ade orang pm

rusli lie?

muka sangat kenal

bapa mertua kuuu~

halamak!

bapa mertua pon dah ade dalam fb suami ke?

kene behave lah!

mode: budak baek

weekend

haluuuu~

hari i baru bermula tengahari ni. heheh. setengah hari membuta. kesan terlebih rehat masa weekend. heheh.

weekend kiteorang tak buat pape pon. banyak menghabiskan masa di rumah. hari sabtu tak keluar g mana-mana pon. lauk dah habis pon malas nak keluar pergi giant. nak pergi bazar ramadhan pon malas. akibatnya goreng bihun letak ape saja bahan yang ade dalam peti. daging sikit and fish ball sikit. hehe

bak kata suami, rumah kita kalau tiba-tiba perang, insayallah tak kebulur sebulan. stock makanan banyak jer dalam rumah. so walaupon katanya tak de lauk, lepas gali-gali boleh gak masak.

bukak puasa hari sabtu: bihun goreng, keropok, puding jagung, cempedak goreng, air oren

hari ahad rajin sikit, keluar jugak giant beli groceries sikit-sikit. pastu beli bahan husband mengidam nasi lemak ikan tongkol.

menu semalam: nasi lemak ikan 'aye', bubur jagung, kuih jiran bagi, air kelapa.

nasi lemak orang yang wife die merandung mengidam

telur tak de sebab orang mengidam tak nak

dia mengidam sebab masa pergi kerteh last time tak dapat merasa nasi lemak ikan 'aye' ni kut. hehe. i pon suka sebenarnya nasi lemak macam ni. memang nasi lemak masuk lah ngan ikan tongkol. kalau bagi pilihan nasi lemak makan dengan ayam goreng ataupon nasi lemak ikan tongkol semestinya i pilih ikan tongkol. tapi kalau ade puyuh i pilih puyuh.

masa kat bintulu dulu, mula-mula pergi sedikit jakun sebab dieorang makan nasi lemak dengan ikan masin/ikan kering. asal ade nasi lemak jer mesti ade ikan masin. tapi tak suka sangat. rasa tak masuk lah ikan kering dengan nasi lemak. baik makan pulut ikan masin. hehe. eh. dah jauh merapu.

owh bintulu! esok semua orang cuti merdeka. tapi i akan husband-less sebab husband kene g bintulu. esok jugak mak sedara ajak bukak berpuasa kat rumah dia. so i jadi bujang kembali. tak pergi dengan husband, pergi dengan adik beradik.

so esok adalah hari bersama si kakak yang dara- si adik yang teruna, dan si boyot yang husband-less.

selamat hari isnin dan selamat bercuti~

Friday, 27 August 2010

rezeki

orang pregnant ni orang cakap murah rezeki. tak pon orang cakap rezeki baby. semenjak pregnant ni rasa banyak urusan di permudahkan.

contohnya kalau keluar ke mall or pasar malam. selalu nya mesti senang dapat parking dekat-dekat dengan entry walaupon masa tu kereta bersesak-sesak cari parking. tak payah nak berjalan jauh-jauh.

pernah jugak pergi satu karnival anjuran company husband, ade jual makan-makan. tapi sape ade kupon dapat free jer food tu. sebab kiteorang tak merancang pon nak pergi, so tak de kupon, kene la beli. masa tengah beratur nak beli food, ade seorang mak cik beratur depan kiteorang bagi kupon die. sebab die cakap die ade banyak kupon. owh. rezeki.

cerita semalam, tengahari terasa nak buat buah melaka aka onde-onde. tapi bila pikir-pikir macam serba salah jer nak buat. sebab onde-onde salut kelapa, cepat basi, kalau buat kene buat cukup-cukup jer. husband pulak bukan makan sangat pon kuih muih. makan seketul dua. die pemakan nasi. tapi i suka kuih-kuih bulan puasa ni. so end up buat puding jagung jer. tahan lama boleh simpan dalam peti 2,3hari. hehe.

tapi bila dah petang, dah nak bukak puasa dah masa tu, tiba-tiba onde-onde jatuh dari langit. hehe. ok tipu. jiran bagi onde-onde panas-panas lagi. nyum! tq gee.


so dapat lah i makan onde-onde semalam tanpa perlu menggentel-gentel. hehe.alhamdulillah. satu pinggan tu husband makan 2 biji je kut. yang lain semua i makan. haha!

puding jagung tu banyak giler jagung sampai susah nak hiris. jagung tak guna jagung tin. jagung fresh, beli kat kuala berang terengganu hari tu. gigih giler hiris, pastu rebus, pastu blend. hehe. kalau guna yang tin senang sajor. tapi yang fresh la bagus kan? cuma kene gigih sikit.=p

menu semalam: air limau, air kelapa, sup tulang, daging goreng kunyit, sambal, onde-onde, puding jagung

sup tulang

daging goreng kunyit

Thursday, 26 August 2010

panas nya!

panas nya 2-3 hari ni. semalam ngan hari ni bagun tengahari pagi macam baru lepas jogging berpeluh. walaupon tido bawah kipas. pasang ekon siang-siang buta ni baru tahu. biar bil electric triple bulan ni. pasang ekon siang malam. aishhh.

" panas la bie sekarang. 24 jam berpeluh. melekit badan. tak selesa bla bla bla. rasa nak bojel. bla bla bla"

"panas dunia yang"

-_-"

lagu raya dah berkumandang~

semalam dah dengar lagu raya dah kat radio. so semangat nak raya semakin membara. anak-anak yang merantau semakin kerap call parents sebab homesick. nasib baik dah balik kampung last week. kalau tak ade jer nanti orang nangis sorang-sorang dengar lagu raya.

lagu raya paling di sukai yang sangat menimbulkan mood raya lagu adalah lagu M nasir, satu hari di hari raya. kalau dengar masa malam raya or pagi raya memang sangat terasa raya. pastu kalau lagu raya nak bajet-bajet perantau sikit lagu sudirman dari jauh ku mohon maaf dengan lagu ku pohon restu ayah bonda, mamat. huuu..sedih.

tak sabar nak dengar takbir raya. syahdu kan dengar takbir raya pagi-pagi raya. huhu.tahun ni rasa sangat excited nak raya. maybe sebab tahun ni turn raya rumah i. muahaha.

baju melayu husband tak beli lagi. baju raya i dah ado. beli online sajor. naseb baek muat. tudung raya tak beli lagi. kasut raya. wah..macam kanak-kanak.

ok. dah la cerita pasal raya. puasa ade 14 hari lagi. semalam puasa tak rasa lapar langsung. sebab tak lapar nafsu nak masak pon yillek.


menu bukak puasa semalam

kerutuk , gulai kicap daging,sambal mangga, ulam timun, sambal lada kering, air limau ais/ singo beng

kerutuk lebih semalam. hehe. kerutuk makin banyak hari makin sedap. (alasan malas masak). pengat pisang semalam last. so hari ni dah boleh masak kuih lain. hehe. sambal mangga tu buat sebab mangga dari kampung dah kuning-kuning dah. tak makan pon sayur. makan sambal mangga jer. setap! husband tak de sayur lagi dia suka. tapi hiris jugak timun buat ulam.

gulai kicap

nama jer gulai, tapi tak letak santan, tapi dia tumis letak rempah ratus yang macam dalam rempah sup tu, tapi tak sure orang panggil ape. kalau saya, saya panggil 'kakah numis'. semalam teringin nak makan. saya suka masak macam ni, tapi husband lagi suka daging kicap goreng biasa jer.


best nya siapa cuti hari jumaat ni. husband saya tak cuti~

Wednesday, 25 August 2010

buah katak puru

tok ayoh (datuk belah suami) bagi masa balik kampung hari tu.

makan lepas balik terawikh semalam. mula-mula amik 4 biji jer sebab macam tak lalu jer makan asam sorang-sorang. tak meriah. kalo ade teman best sikit. husband tak suka benda masam. sekali 10 biji gak makan semalam. makan sorang pon laju!

cicah cuka + garam+ gula + cili padi picit-picit sampai hancur

best woohhh~

tapi kalau ade garam ketul2 lagi best.


okeh. sendiri yang buat entry sendiri yang teliur. tak sabar nak makan lagi malam ni. kang nanti ade orang berbuka makan asam.

hey sis~


gambar ni unik. saya suka.

sebulan dari sekarang:

status akan berubah
title dah bukan miss
tanggungjawab akan berubah
err..bentuk badan akan berubah?

hurm..semua akan berubah.

tapi ore harap, hubungan kita tak berubah. tetap special bukan sekadar hubungan adik beradik, tapi penyimpan mohor-mohor rahsia di raja juga.

ore happy dia nak bertukar status. moga-moga rasa bahagia macam yang ore rasa. tapi dalam masa yang sama susah nya nak lepas kan. huhuhu. sedih jugak.

untuk tambah lagi nerves dio,

sila-sila lah push mok ngan abah bagi kad undangan tu cepat sikit. sebulan tok lamo. lepas raya sure banyak benda lagi nak kene setelkan.

sila-sila lah setelkan semua benda sebelum balik raya.

sebulan dok lame long!

dan berita baiknya,

baju ore nak pakai masa hari dia kawen dah ade. hehe

dan nota tambahan nya,

31 ogos nanti dio ade g mane-mane ke? i nak kene tinggal. so u nak mari teratak i yang berbumbungkan lantai orang ni ke i g teratak u?

nota terakhir,

i love u long~





kerutuk

balik kelantan hari tu sempat singgah pasar beli rempah kerutuk. kerutuk ni antara masakan kegemaran la jugak. tambah-tambah kalau buat daging buku besar masak kerutuk. zaman-zaman dulu masa zaman makan hidang menu ni mesti wajib ade kat kenduri kahwin. sekarang sebab buffet jadi orang hiris kecik-kecik. kurang umphh!

kalau rasa pon menu ni wajib ade kat umah nenek. kerutuk mok bidoh memang terbaik. setiap kali raya korban mesti tolong dia buat kerutuk ni, dengan harapan berjangkitlah skill masak ngan dia. haha. kalau dia masak kerutuk dia tak tumis, campur sekali rempah, hati, daging, santan pekat, biar dengan api kecik. orang German panggil 'mati awah'. saya suka kerutuk versi tak tumis, sebab kalau tumis dia sedikit muak.

so menu bukak puasa semalam:

kerutuk hati dan daging, acar darat, sambal lada kering, pengat pisang, air barli sirap

barli sirap tu husband mengidam.

kerutuk hati dan daging

first time buat tanpa bantuan sesiapa. heheh. biasa kat kampung juru kacau jer.=p

sambal lada kering

sambal ni wajib ade kalau makan nasi belauk. orang german kata, kalau makan masak lemak-lemak or gulai-gulai ni memang 'tok palut' la kalau tak de sambal ni. husband suka sambal ni. gigih tau call MIL semalam tanya camane nak buat sambal lada kering. hehe. senang jer rupanya.

acar darat

ade jugak orang panggil acar mentah

hihi. tu jer menu bukak puasa semalam. walaupon satu lauk jer tapi berpeluh-peluh masak baca jampi serapah takut tak jadi. haha. naseb baek husband suka walaupon tak se-umphh kerutuk mok bidoh. hehe

bila perut kenyang baby tendang-tendang suka hati

hari dah 15 hari. dah separuh dah bulan ramadhan. separuh lagi nak raya. minggu depan-depan dah nak balik raya!

alhamdulillah setakat ni puasa penuh lagi. harap nya tahun ni puasa penuh lah

Tuesday, 24 August 2010

sehari sebelum puasa

sehari sebelum puasa ade appointment ngan doctor pukul 930 pagi. so pagi-pagi dah keluar rumah. sama dengan orang pergi kerja. hehe.

jarang-jarang sekali merasa stuck dalam jam. pastu terbayang-bayang camano kalau rasa nak beranak masa peak hour. haru-haru

lepas appointment biasa husband hantar balik rumah baru dia masuk ofis. tapi kali ni malas nak balik rumah, suruh dia hantar kat mid valley boleh window shopping sambil-sambil usha baju raya. sorang-sorang. lepas jumpa doctor husband terus hantar sini. kul 12 sampai kul 5 dok berjalan-jalan dalam mid ngan garden tanpa ade deria penat. heheh. kalau kat rumah, buat kerja sikit penat.

aktiviti yang dibuat dalam masa lima jam sorang-sorang adalah mula-mula makan dulu untuk tenaga berjalan kat jj mid. makan mee kari dia yang sangat sedap. first time try. lepas tu baru lah window shopping pergi cari baju raya husband sebenarnya. jalan-jalan cari, pilih-pilih and chop-chop mana yang berkenan. bila dia balik kerja tinggal nak try saiz ngan pilih mana baju yang paling dia suka jer. heheh. jimat masa shopping dia. tinggal nak try design yang dipilih sahaja. aku lah yang penat dok meround pusing mall cari baju and seluar lelaki. tapi mak suko. mak tak kisah. lagipon malam-malam nanti kalau penat ade tukang urut. lagi pon masa tu tak puasa, agak-agak dah penat berjalan boleh duduk sambil makan-makan minum air. bila dah puasa macam sekarang penat nak berjalan. huhu. sebenarnya bosan pilih design baju lelaki ni, kalau tak plain, jalur, tu jer. nak cari design yang pelik2 kang nampak macam gay pulak.

walaupon tinggal nak try saiz and bayar jer tapi still makan masa jugak. sedar-sedar dah kul 7. kiteorang ingat nak solat terawikh kat rumah. perut juga harus diisi. jadi singgah makan kat rak thai kat garden sebelum balik. dengan harapan cepat lah rak thai ni serve makanan sebab kedai ni macam tak de orang pon.

tunggu food

laichi kang tak boleh tinggal

nasi goreng seafood kut. haha. tak menarik langsung kalau u pilih menu bie. kering kontang gersang. rasa pon biasa-biasa saja

yeay. makanan saya menarik dan saya suka. stir fried green curry chicken

lepas makan terus balik mandi pastu pergi surau. ngam-ngam masa. gigih nak pergi jugak terwikh masa malam 1st sebab i tak pernah pergi terawikh malam first. hehe. ni baru dapat terbukak hati.=p

cerita di terengganu

petang masa kat paka residence ajak husband pergi bazar beli kuih muih jalan kaki. dekat jer sebenarnya, biasa kalau kiteorang pergi pasar malam, tempat yang sama jalan kaki jer. bila jalan kaki beriringan sambil berpegangan tangan boleh lah ambik mood honeymoon balik. tapi suami penat.

"holoh, i puasa gak. tak penat pon"

"i drive dari kl pagi tadi, pastu sampai-sampai tengahari kene masuk site. u tak pe masuk kereta tido, sampai hotel tido. bangun memang la ade energy lagi"

hehe. baik lah. baik lah.

orang minyak?

petang nya lepas balik beli kuih-muih berjalan-jalan tepi pantai (juga naik kereta). saja nak membunuh masa. balik bilik bosan jugak. bulan-bulan puasa tak boleh duduk sangat dalam bilik berdua-duaan. kurus puasa. =p

kat tepi pantai kiteorang tengok ade orang tak puasa sedang bercanda-candaan di tepi pantai. agak ramai lah lah jugak orang lepak-lepak tepi pantai, tapi dia boleh selamba kodok minum air. masa tu dah pukul 6 30 petang. ape salah nya tahan jer nafsu tu sejam jer lagi. kalau yer pon tak puasa respect lah lah orang puasa ni!

menu bukak puasa

keropok lekor, tepung gomak sedap, roti paun goreng liat, air nira kelapa, air kelapa

makan kuih pon dah kenyang

2 minit sebelum berbuka. masih mengadap facebook=p

dan waktu yang ditunggu-tunggu tiba. malam nya lepas solat pergi makan roti tempayan kambing. nyum!

dia dah tak de perut!

haha. tu sebelum makan tu.=p

ini yang kita cari~

haih. tolong lah jangan senyum macam tu. dan tolong lah jangan ambik gambar dari tepi. menyerlahkan tumbesaran badan~

makanan sahur (sangat gelap maaf)

dan sahur pulak kiteorang sahur kat hotel jer. malas nak keluar. malas jugak nak shake. walaupon dah boleh agak dah makanan kat sini macammana tapi bayar lah jugak sebab malas nak keluar. dan seperti yang disangka food memang mematikan selera. ade jer yang terkurang terlebih. kalau complimentary idok lah rasa nak merungut. tapi ni kene bayar.

last year sahur kat rumbia memang puas hati. walaupon complimentary jer. makanan lebih kurang jer, masa sahur tak de lah banyak pilihan sangat, tapi rasa cukup rasa. puas hati makan.

update food secara berjemaah

bulan puasa banyak ambik gambar food sebenarnya. tapi sebab malas nak upload gambar food terbiar jer. nanti delete jer. sia-sia jer gigih ambik gambar. huhu. ni antara food yang terbaru lah. yang lama-lama biarlah. dah basi cerita.

semalam kesihatan tak berapa nak mengizinkan. badan nampak nya dah tak nak bekerjasama dengan berat badan yang terlebih sudah ni. pagi masa suami siap-siap nak pergi kerja kepala sangat sakit plus sakit tengkuk, sakit lengan, lenguh pinggang secara serentah. sangat sakit sampai rasa dah nak nangis. so terpaksa lah husband pergi lambat sikit kerja urut isteri. huhu

lepas tu bangun tido update blog sket lengan sakit balik macam tertindih tido. mungkin memang tertindih masa tido. kesian lengan kene tindih dengan badan yang berat. so semalam tak buat kerja rumah pon sebab tangan kanan nak pegang mop pon sakit (yeay!)

bila petang sikit cakap kat suami tak mampu nak masak semalam, so dia nak beli kat bazar jer. tapi dalam kul 4 tiba-tiba tangan dah tak sakit langsung (saja jer sebenarnya pagi-pagi dia sakit supaya ada alasan tak buat kerja rumah). so masuk dapur hajat di hati nak goreng bihun jer senang. tapi bila masak benda lain pulak yang jadi. hehe. biasolah tu.

menu semalam

ikan siakap goreng bodo, sayur lemak bayam, sambal tempe dan kentang, ikan kering, pengat pisang. buah mangga.

ni di request oleh husband 2 minggu lepas. baru terasa nak buat. hehe. macam susah sangat jer=p

bagus nya husband saya ni walaupon makan memilih tapi dia tak kisah kalau saya masak sekali benda dia tak makan. macam sambal ni, tempe dia tak makan pon, tapi boleh jer nak campur sekali. kalau nak buat sambal udang petai pon macam tu jugak, dia tak makan pon petai, tapi i suka. and dia boleh jer makan sampal udang campur petai tu tapi petai tak makan lah.

special: ikan kering nipis-nipis goreng rangup-rangup =D

sayur lemak bayam letak udang

mangga

mangga ni dari kampung. pokok ayoh cik tanam. manis leting!

pisang emas dibawa belayar

pisang emas nenek bagi sesikat. sebelum rosak baik buat pengat. banyak lebih simpan dalam peti. so lepas ni makan lah pengat ni hari-hari sampai habis.=p


hari ahad lepas ade reunion ngan kawan-kawan sekolah rendah sebenarnya, tapi dah cakap tak sure datang ke tak sebab ahad baru bertolak dari kelantan. sampai awal jer kl, tapi nya bila sampai badan sangat penat terus tido. dah lewat baru bangun. suami cakap sempat jer pergi tapi kesian kat dia macam penat jer drive jauh-jauh. nak suruh dia pergi bazar pon tak sampai hati, so i masak je lah ape yang termampu.

aglio e olio with prawn untuk dia, saya ber-carbonara

pastu goreng cempedak di luar pagar

cempedak ni beli kat setiu masa dalam perjalanan balik kelantan

last sekali menu last week. di kala sihat walafiat tapi mood masak tak datang. goreng mee sajor. sbulan-bulan puasa ni makan mee jer pon dah lebih dari cukup. sangat kenyang dah.

Monday, 23 August 2010

i'm back~

halluu~

saya sudah kembali. balik kampung adalah sangat best.

semua benda saya makan. akok kedut, kerabu sarang, sagupal, air nira kelapa, air kelapa pandan, ikan pari bakar, ikan percik, ayam percik, onde-onde, murtabak tak banyak telur daging bersepah, nasi ulam, dan banyak-banyak lagi. semua beli. heheh.

mak saya and MIl bulan puasa ni beli jer kat kat bazar. so i balik rumah sangat lah goyang kaki. berehat sepanjang hari, sampai masa berbuka tinggal nak transfer food dalam plastik ke pinggan jer. hehe.

tapi kualiti food sangat lah berpuas hati. semua kene dengan selera. cukup masin manis. harga pon murah. sebab tu dieorang beli jer kut. berbaloi-baloi.

cuma ade dengar satu berita tak menarik. salah seorang jiran mak cik saya menjual kat bazar, dan gerai nya disita lepas 5 hari menjual. sebab nya bila orang kesihatan ambik sample makanan, dalam nasi manis dia ade 'ibu gula'. ibu gula ni biasa orang letak dalam jeruk. tu yang buat jeruk beli tak bagus untuk kesihatan. sebijik ibu gula ni rasa dia manis macam sekilo gula biasa. so jimat lah kos dia memasak. untung berlipat ganda.

ade lah kebaikan dan keburukan beli food kat luar ni kan. kebaikan nya tayah nak bersilat kat dapur makanan dah sedia depan mata. kadang-kadang masak sendiri kos lagi tinggi dari beli sebenarnya. tapi kene jugak tengok bahan ape yang die guna.

huhu. babai. nak pegi mengemas rumah. (malasnya)

Saturday, 21 August 2010

promosi kuih raya 2010

*sticky post*
PROMOSI: BUAT TEMPAHAN SEBELUM PUASA


RM 23-50 biji untuk semua jenis kuih

harga biasa: RM 25

1. snow almond: biskut almond, disaluti chocolate dan bread crumb.

2. chocolate crunchy: biskut berintikan crunchy milo ball, disaluti chocolate.

3.almond bar: biskut almond disaluti chocolate

4. almond london: biskut berintikan kacang almond dan disaluti chocolate



5. biskut oat: bagus untuk sape-sape yang sedang diet.=p sebab biskut ni kurang manis. rasa ala-ala biskut jenama EKO tu.

6. chocolate belgium: biskut ni sangat rangup rasa macam ala-ala sarang semut perisa coklat.

7. suji crystal

8. strawberi: biskut berbentuk strawberi berintikan jem nenas. cantik dan sedap. ala-ala tart sebenarnya. tapi versi cantik.

9. cashew mint: biskut berintikan kacang gajus disaluti white chocolate berperisa mint.

10. tart nenas

11.dephine nut: biskut rangut disaluti white chocolate berperisa oren

12. strawberry chocolate: biskut rangup disaluti white chocolate berperisa strawberry.

13. almond crystal: biskut almond disaluti white chocolate berperisa strawberry

14. almond white : biskut berintikan kacang almond di saluti white chocolate.

15. mazola: biskut kacang mazola

16. suji brunei

17. suji

18. chocolate chip

19. redfel: biskut corn flake campur kekacang.

20. salju

21. yum butterfly

22. green pea

biskut pilihan tuan blog:

1.snow almond: tak muak, boleh makan 10 biji sekali makan. hehe. rasa rangup biskut dengan bread crumb dan chocolate yang cair di mulut. nyum nyum

3. almond bar: biskut yang penuh dengan hirisan kacang almond, dan chocolate yang sedap.

8. strawberry: kalau suka makan kuih tart mesti suka makan biskut ni. tahun ni wajib beli untuk MIL sebab sepupu husband yang kecik-kecik sangat suka biskut ni tahun lepas.

9. cashew mint: saya suka kacang gajus. dan perisa mint tu beri kelainan. kalau tak sama jer semua rasa kuih raya.

11. dephine nut: biskut ni sangat rangup. dan white chocolate perisa oren adalah sangat sedap. antara biskut feveret saya

16. suji brunei: biskut ni kalau sapa suka suji juga wajib beli. lemak bercream disukai ramai.

19. redfel: cookies yang sedap dan rangup.mestilah kan. campuran cornflake dan kacang memang sedap. juga biskut kegemaran.

22. green pea: ni biskut baru tahun ni ade. tahun sebelum ni tak ade. dah rasa biskut teter hari tu. sedap. rasa green pea. haha. dah nama pon biskut green pea kan. saya suka greean pea.

8 biskut ni adalah yang di suggest oleh tuan blog untuk menyenangkan proses pemilihan. tapi biskut lain sedap juga. =)

untuk tempahan hubungi saya

farah: 017-6010051

*penghantaran percuma untuk 10 bekas keatas sahaja

*boleh datang amik sendiri kat giant kinrara or datang rumah saya nanti saya hidang teh =p

Wednesday, 18 August 2010

name sape?

masa: semalam

sekarang ni ramai student yang pergi semayang. saja meramahkan diri.

me: duduk block mane?

dia: block A. akak dok block mane?

me: A jugak. tingkat 3A. student ke?

dia: a ah. student dok tingkat 13.

me: name sape?

dia: siti aminah bla bla bla

me: ooouuuhhhhhh..kak farah. *senyum*

ok. sebenarnya aku tak dapat tangkap pon nama dia. siti tu betul. aminah tu aku rasa-rasa macam betul dah. bla bla bla tu memang tak dapat masuk dah.

sebab aku tak expect dia nak bagi nama panjang. aku ingat akan dengar nama Ina ke, lin ke, ida ke, nor ke. pendek-pendek lah. kalau panjang sikit pon seketul nama je lah. sekali amik kau nama penuh. terkejut mak sampai tak masuk dalam otak ape nama die. ingat ni sesi interview ke ape?

sori ahdik. ahkak pehkak bahdak sikit sehari dua ni.

plus, memori tak baik sangat.

nanti kalau jumpa ahkak tanya nama lagi ok? siap ngan binti lagi lain kali akak tanya.


nanti bawak notepad ngan pen pon ok.

dah selamat sampai


haha. muka macam haram

*pakai bawal untuk mengembalikan efek muka runcing*

=D

tadi belum kul 12 perut dah berdondang sayang. sebab hari ni tak shake. makan nasi. tak tahan lah i kalo tak shake. laporrr.

lalu depan kedai nasi lemak ikan tongkol sedap lagi lah rancak dia berdondang sayang.

dugaan. dugaan.

pastu sampai hotel bau gulai daging ke ape entah. sedap nye bauuuu.

sekarang saya dikelilingi bau-bau food yang sedap sebab tak leh masuk bilik lagi.

dugaaaannnn!

dekat hotel ni ade bazar ramadhan. bukak puasa ni nak beli kuih-muih ngan air jer.

kuih yang ade dalam kepala adalah roti paun goreng. inti ikan.

nanti malam sikit nak g makan roti tempayan kambing.

isk. baru kul 12 lebih ke...

babai kl~

halluuu~

saya sedang dalam perjalanan ke terengganu. ikut husband outstation.

akan stay kat paka residence kut. sape kat kerteh-paka? meh-meh jumpa saya

babai

Tuesday, 17 August 2010

telinga pon ade kene mengene ke?

symptom-symptom normal yang orang lain rasa masa pregnant memang aku rasa sekarang ni.

1. perut mengeras masa baby bergerak. dah sekarang dah rasa pergerakan-pergerakan kecil. itu normal lah kan?

2. jalan sikit lenguh-lenguh kaki. kaki menyucuk-nyucuk. alah..itu pon normal lah kan? boleh buat alasan nak bermanja mintak urut-urut. sekarang rasa macam sakit kat pehe. macam sakit kalo lepas jogging kalau lama tak jogging. hurm. tu pon normal lah kut kan?

3. cepat penat. sebab pregnant dan juga sebab badan besar. haih. penat weh badan bila besar ni. nak bergerak pon susah. itu juga normal.

4. cepat kenyang. nafsu makan membuak-buak. tapi kalau makan sangat banyak terima lah akibat. itu juga normal kan?

5. panas memanjang. kalau kat surau tak kisah la datang lambat ke awal. aku nak duduk bawah kipas. dok bawah kipas pon baju tetap basah sebab berpeluh. panas jugak. kat rumah kalau tido memang ekon teman sejati lah. nasib baek sekarang dah tak asthma. bangun sahur jer kene mandi. bukan sebab mandi yang wajib okeh, sebab panas. masa sahur lepas mandi husband tertekar-ketar sejuk, i bukak kipas. panas. panas. panas. mandi sekarang pon rajin jer sebab badan selalu berpeluh tak best. itu juga normal lah kan?

yang tak normal nye sekarang baru-baru ni husband bangkitkan isu ni.

" yang, pregnant effect telinga ke?"

hoho. sebetulnya, memang ade masalah pendengaran sekarang. sape nak cakap ngan i tolong lah cakap kuat-kuat. cakap bisik-bisik ayu-ayu ni,aduyai. mak tak dengar dek non.

baby f merajuk

assalamualaikum..

saya baby f lagi. mood saya tak ok sangat. sekarang saya tak menendang sangat. saya penat puasa. pastu malam-malam saya kene berhimpit dengan makanan sebab mommy saya makan banyak sangat.

tapi kalau mommy start jer bersiap-siap nak keluar jalan-jalan mula lah saya menendang. excited nak keluar jalan-jalan. mommy nak tido pon saya suka tendang-tendang. saja saya dengki. hehe

saya merajuk ngan mommy saya. ngan daddy jugak. saya merajuk ngan mommy sebab mommy tak update-update pasal saya kat blog. asyik malas jer. ape la mommy ni.

saya merajuk ngan daddy sebab mommy pon merajuk ngan daddy. daddy asyik lupa letak losyen and urut. kalau tak suruh memang daddy tak buat la. so mommy kene buat sendiri. bukan mommy tak nak buat sendiri. tapi mommy nak saya kenal daddy jugak. kang tak pasal-pasal saya keluar tak kenal daddy baru tahu.


jadi masa doctor scan hari tu saya tak nak tunjuk muka saya. doctor kacau-kacau pon saya merajuk jugak.

saya sedih.

tapi doctor mommy and daddy dok gelak-gelak cakap comel nye saya duduk position ni. apelah dieorang ni. saya tengah merajuk ni!

saya masa 19 minggu ++.

ni scan last week. tapi mommy malas nak update. saya gigirl. so aunty-aunty boleh lah standby beli dress cantik-cantik untuk saya. hehe

ni saya punya measurement

berat saya tak sampai 300 g pon lagi. kecik jer saya. tapi mommy dah gain banyak kilo.

ok. tu je la dulu. saya nak sambung tido. penat lah puasa. nanti sebelum raya ade check up lagi. kalau saya tak merajuk nanti saya tunjuk muka. hehe


bukak puasa adik beradik

semalam pok we ngan along datang bukak puasa kat rumah. so masak lebih sikit dari biasa. akibat nya semalam sangat kekenyangan. huhu. pergi sembahyang terawih pon lambat sebab sembahyang isyak kat rumah sebab lambat bersiap. heheh. biasalah kalau ramai-ramai kan. bercakap lebih. makan pon lebih.

untuk bukak puasa minum soya air tebu, makan puding custard laici, onde-onde, ngan bihun gee, jiran depan rumah bagi. dah kenyang satu round.

lepas sembahyang maghrib baru makan nasi. semalam masak sup tulang, ikan siakap masak sweet sour, daging goreng bodo, ngan telur dadar. pastu pecal mak kirim dari kelantan. huhuhu. along ngan pok we baru sampai dar kelantan sebenarnya pagi tu. so mak kirim pecal. pecal tiada dalam gambar.

ikan siakap sweet sour

menu bukak puasa.

tiada dalam gambar: pecal

sahur pulak shake jer. hehe.

Monday, 16 August 2010

mane nak cari?

baju pregnant..errr..bukan blouse or tshirt. nak yang labuh tu. wiken baru ni dah berputar-putar ngan husband pergi cari, tapi semua baju raya bukan untuk wanita pregnant. tak de pon baju untuk orang pregnant. discriminasi betul. ke kiteorang salah pergi kedai?

mane nak cari ni ni yer? nak cari untuk wedding along. kalau tak jumpa i pakai seluar ngan blouse jer aci long? hehe

bertekad untuk masa depan=p

baru-baru ni i berkenalan dengan seorang kakak, di sebabkan anak dia ramai and anak dia besar-besar i ingat umur dia dia akhir 30-an. tapi sebenarnya dia muda lagi, baru awal 30-an. naseb baek tak panggil mak cik. heh! dan dia seorang suri rumah.

kat rumah kami, ramai student yang sewe rumah. budak nursing dari simedarby college. ade lah kenal sorang dua yang selalu pergi semayang terawikh. nampak sangat kanak-kanak lagi so i assume dieorang baru habis spm terus masuk ini college or paling tua pon maybe 20 tahun. dua tiga hari lepas seorang dari mereka tanya umur i, so sebagai langkah berbudi bahasa tanya lah umur dia balik. dia suruh teka and i teka 19 tahun.

melompat kegembiraan beliau sebab umur dia sebenarnya 22 tahun. and kawan dia umur 23 tahun. heh!

beza umur kami 1-2 tahun jer~ kalau mengikut perkiraan saya kalau setakat beza setahun dua adalah sebaya. tapikan..tapikan..dieorang nampak sangat mudaaaa. kalau tengok dari rupa cakap beze 5-6 tahun pon orang percaya lah! (insert muka menangis kat sini)

haiiyyyoo..kenapa cepat sangat matured sebelum usia nih. adakah kerana faktor pasangan? ahaks. no offense bie.=p tapi die lelaki. die akan berhenti menua bila 30-an nanti. perempuan pulak akan terus tua di mamah usia. venci!

faktor duduk rumah eh? orang cakap masak buat muka nampak tua. hurm. dan tangan pon memang lah tak semengah. dah rasa kasar dengan parut terpercik minyak luka kene pisau, warna kunyit dan sebagainya. hurrm..

orang badan saiz besar memang nampak cepat tua. kalau gemuk lagi lah kan. tapi tengah pregnant tak kan nak badan ala-ala model. ok. kita lupakan saiz badan sampai awal tahun depan. jangan menambah pressure.

pertukaran image. dari kurang sopan kepada lebih sopan. kalau berpakaian ala-ala zaman belajar dulu adekah menghentikan proses penuaan. saya rasa tak. hehe. tua tetap tua. baju membalut jer. (menangis lagi)

akhir sekali memang di takdirkan muka matured awal. memang dari kecik orang cakap saya kakak and along adik pon. so memang dari kecik matured sebelum usia. ( menangis buat sekian kali)

last week, masa berjalan-jalan kat mid valley saja bergedik buat test. dia scan kulit muka tengok problem. masa pregnant ni i rasa kondisi kulit muka adalah sangat kritikal. ngan jerawat naik secara berjemaah nya lagi. haih. tapi resultnya sangat menyenangkan hati. kulit i tak de masalah selain minyak yang boleh perah buat masak kat t-zone. bintik hitam tak de lagi and garis-garis halus tanda penuaan pon tak timbul lagi. yeaahhh! boleh senyum bangga kat husband. owh. mestilah semua tu tak de lagi. tapi sebab die tengah nak promote barang dia, so promoter tu dok sibuk lah mengayat suruh beli product dieorang. dieorang cakap dah boleh start pakai walaupon tak de masalah lagi. prevention orang kata.

sebetulnya, i tak mengamalkan penjagaan kulit dengan betul pon. benda yang kat muka yang memang hari-hari dipakai adalah hanya pembersih muka ngan toner. scrub wujud dalam bilik air, tapi pakai bila rasa rajin, and krim muka pakai masa keluar rumah jer. tu pon kalau rajin. kalau malas keluar rumah kulit muka bogel jer. sun protection pon tak pakai walaupon ade. pakai kalau ikut husband pergi kerteh jer. sebab mengikut teori saya tepi pantai sangat panas jadi kalau tak pakai nanti hangus. hehe. so terpaksa pakai. moisturizer pon tak pakai sebab rasa macam berminyak. lemoh kan? eye gel ke.. serum ke.. lagi lah kirim salam. tak tahu fungsi pon.

lepas 2-3 hari dok buat pertimbangan nak tambah tak set penjagaan muka ni memandangkan biasa memang i suka membeli, tapi pakai nya idok. nanti barang tu expired tak bersentuh pon sebab tuan blog ni memang lah super malas. akhirnya semalam nekad.

"toner i habis. nanti nak pegi beli toner"

"nak habis sangat ke? nanti i je lah pergi beli masa balik kerja"

"tak nak. i nak pergi sendiri. ade something nak beli"

"something ape?"

"ade lahhhh"

i pergi beli sorang-sorang sebab tak kasi dia ikut. sedang dalam proses membuat keputusan lagi. die ikut kang jadi lain pulak.

" duit u bagi tak cukup. i tambah duit i"

" u beli ape? banyak kan lebih sepatut"

"product anti penuaan"

dan die gelak guling-guling. kuhwang ahsam.

pagi ni,

lepas basuh muka start tempek-tempek muka. biasalah kan. barang baru semangat la sikit. tiba-tiba ade suara bersuara.

" tak tua-tua la nanti wife i"

menganyimmmmmm!!!

heh..xpe. nanti 4-5 tahun u vangga ade bini muda muka berseri-seri. haha. koya. baru sehari pakai. tengok-tengok esok dah malas.=p

rewind menu

bulan puasa ni ni kan tak de mood nak amik gambar food. satu sebab mane ade masa nak amik gambar. siap-siap susun dalam pinggan terus ngap. kalau ade mase pon tetap malas. mungkin allah nak melindungi korang daripada tergoda dengan gambar-gambar food. hehe.

pagi tadi sahur kembali shake. wiken tak shake sebab nak bagi husband merasa makan nasi masa sahur. kesian dia dah la weekdays dah shake. lagi pon kalau weekend penat boleh tido. hehe. shake dengan buah tembikai. dia shake jer ngan makan tau fufa terlebih manis. saya siap double meal lagi pagi tadi. mula-mula shake, pastu makan bubur lambuk yang jiran bagi semalam. hehe.

malam semalam menu sangat best. makan sampai rasa tak cukup nasi. hehe. masak ikan pari asam pedas denga ulam cicah budu and tempoyak. pastu goreng ikan kering nipis-nipis rangup macam keropok. ikan ape ntah. syokkk menu simple begitu. semalam keluar sampai rumah dah nak pukul 6. masak asam pedas guna paste sajor. ngehehe. i suka lah teknologi ni. =p bukak puasa minum air bandung cincau ngan cucur udang makan ngan kuah kacang.

sahur hari ahad huasband request menu special. teringat zaman kanak-kanak. kalau tak de selera nak makan memang menu ni lah yang biasa mak or awoh masak untuk sahur. telur masak kicap! makan telur masak kicap masa sahur adalah terbaik~

bukak puasa hari sabtu air kelapa, dengan samosa. pastu makan rojak. homemade rojak first time buat. hehe. itu sajor kenyang sampai ke nak tido.

sahur hari sabtu daging goreng kicap dengan udang masak kunyit dengan sayur.

itu sahaja menu weekend. wahaha. kagum ngan diri sendiri. weekend pon berjaya masak beli kuih jer sikit-sikit kat bazar. walaupon menu simple tapi puaeh hati. makan dua orang jer pon masak banyak-banyak membazir. hehe

hari ni kalau jadi adik ipar, pow we ngan along berbuka kat rumah ni. makan ramai boleh lah masak meriah sikit. selamat hari isnin semua~

Saturday, 14 August 2010

dah sampai!

semalam husband balik kerja die bawak naik sampul post laju. heheh. dah agak dah mesti hadiah from kak ieyna. jadi pengomen tegar pon ade hadiah u~

thanks kak ieyna. tq ayep.

macam-macam ade. selain hadiah, ade sticker kereta, note book, kad yang ade gambar ayep pon ade. hehe
terus pakai kat enset mahal i. hehe