Pages

Monday, 1 November 2010

sebab ape kita kahwin?

i tak buat ape-ape lagi dari pagi sampai petang. salahkan kawan saya! haha. sebab pagi tadi dia bagi link video orang kahwin. and i terleka tengok video lepas satu-satu sebab nya nampak best and bahagia sangat. teringat balik perasaan masa hari kahwin.

i rasa semua orang kene ade video kahwin lah. dulu masa i kahwin tak de pon video. maklumlah kahwin budget terhad. huhu. ade. tapi sendiri punya vidoe. tak edit-edit pon. rasa macam nak edit sendiri. pastu bila hati murung merajuk or marahkan pasangan tengok balik video tuh. sure hati sejuk.

bila kita marah, kita akan ingat benda-benda yang buruk jer. masa tuh kita ungkit semua benda-benda yang buruk. sampai dah lupa kan benda-benda baik, benda-benda bahagia. bila asyik ingat benda yang tak best jer mula lah nak fikir benda bukan-bukan. as if kita tak pernah bahagia langsung. tapi sebenarnya bila marah benda-benda buruk ni dah tutup semua benda kebaikan yang pasangan buat. dah tak nampak dah.

i benci bila lelaki kataego dia tinggi. macam lah perempuan tak de ego. tak nak bagi contoh orang lain. contoh diri sendiri lagi bagus. contoh orang lain nanti tak pasal-pasal kena serang pastu kene tukar link lagi. hehe *senyum sinis*

bila kiteorang tengah gaduh. hati memang tak tenang. pastu dok bilang-bilang dosa lagi. lagi lama marah lagi banyak benda tak bagus berlaku. so end up walaupon i tak salah i jugak yang tarik tangan husband. semua nya sebab malas nak panjangkan cerita. semuanya sebab tahu tak rugi pon mengalah sebab bila mengalah jiwa dah tak kacau. hati tenang. tido lagi lena. i boleh ketepikan ego i tuh. walaupon sebenarnya masa mengalah tuh rasa marah masih tebal. tapi bila mengalah, kemarahan husband jadi reda sekelip mata jer nanti macam dah tak gaduh. masalah-masalah dan isu berbangkit lenyap. suasana hening tiba-tiba berubah (kalau dalam cerita kartun matahari naik balik). so berbaloi-baloi mengalah kan?

huhu. walaupon kadang-kadang tuh terpikir jugak. kenapa i boleh ketepikan ego i sebab nak bahagia tapi husband tak boleh. kenapa i boleh mengalah sebab nak kiteorang happy tapi husband tak boleh? kasih sayang u tak cukup kuat ke nak tebas semua ego-ego u tuh?

bila i tanya dia, jawapan sama jer (bila mood dah ok, boleh lah tanya kan. nak timbulkan balik isu-isu berbangkit pon boleh. tapi jangan masa tengah gaduh, makin panjang pulak jadinya)

LELAKI MEMANG EGO.

benci. i pon ade ego jugak. i pon nak rasa kene pujuk jugak. (walaupon i tak pernah pujuk, tapi at least i orang yang biasanya tarik tangan u)

so kalau lah ade video kahwin ni. buat sesyahdu and seindah mungkin agak-agak boleh ke meruntuhkan ego husband i? bila tengok balik agak-agak boleh tak mengimbau kembali saat-saat betapa susahnya kita nak bersatu (hurm..masalah nya sebelum kahwin tak de masalah lah pulak kan. hubungan kiteorang smooth jer. so tak de lah bersusah payah sangat). tapi at least ingat niat masa u nak kahwin ngan i. mesti u nak membahagiakan i kan?

soooooooooooooo..i rasa dengan tebang sikit ke-EGO-an u tuh boleh membahagiakan i. boleh tak u tebang ego u tuh. boleh tak? boleh tak?

babai. nak buat video paling syahdu di dunia. nak guna bila untuk masa depan. time gaduh.

3 comments:

Mimy Hamid said...

aku kawen pun tak de budget untuk video...adeh ko ckp gini mana la aku nk korek budget ni...

ederq said...

oh yes. video kahwin memang wajib tengok bila gaduh. sure akan ingat balik kenapa kahwin and why the hel we are fighting now.

mesti dua2 sejuk hati semula :)

eMMe said...

same cam farah, video sendiri, nasib ade kawan tolong rakam kan....simpan je utk kisah masa depan...