Pages

Thursday, 4 November 2010

lauk: lala masak sambal / lala tumis pedas

resepi lala masak sambal / lala tumis pedas

Photobucket
lala masak sambal

bahan-bahan:

1 kg lala
7 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
1/2 inci halia (kisar)
2-3 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar hiris
2-3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil asam jawa
2 batang serai
daun limau purut
garam gula secukup rasa

cara-cara:
1. tumis bawang kisar dan halia segingga naik bau. masukkan cili kisar. kacau sehingga pecah minyak.
2. masukkan sos tiram, air asam jawa, serai, limau purut, dan bawang besar hiris.
3. seimbangkan dengan garam dan gula garam dan gula.
4. kalau kering sangat masukkan air. tapi sebelum masuk lala masak sampai sedikit kering sebab lala banyak air. masukkan lala, kacau, tutup dengan penutup, tunggu hingga 4-5 minit. siap~

1 comments:

Nuridah said...

Salam kenal dan ziarah,

sedapnya nampak lala tu...anak2 akak suka ngan lala...dah mkn mesti happy gitu..hehe.