Pages

Friday, 19 November 2010

impian mak buyong

mode: air mata and hingus meleleh-leleh

impian saya tak complicated. nak kata tak bercita-cita tinggi pon boleh jugak. bila saya kahwin, impian nak sembahyang jemaah dengan suami, nak bahagia kan suami, nak pregnant secepat mungkin. nak bagi zuriat kat husband dan hidup bahagia sepanjang hayat.

bila dah kahwin, dah masuk phase try to conceive lagi banyak angan-angan.

1. i nak masa i buat pregnancy test, husband i ade ngan i.

sebulan lepas kahwin, period. hurm..tak pe. awal lagi. baru sebulan. bulan ke dua, period lambat seminggu. kami tunggu lagi. minggu ke dua period lambat husband beli pregnancy test kat farmasi. suruh dia tunggu kat luar, i nak study manual pregnancy test. nantikan salah. result? positive! i pregnant. lepas tu baru pergi check ngan doc. nak kepastian. tapi rupanya doctor pon cek guna pregnancy test jer jugak. ingat ade lah scan-scan kan. dah la pregnancy test doctor guna nampak murahan giler. huk huk huk

3 bulan yang sangat berbunga-bunga. semua bahagia. sampailah i sakit perut, bleeding, pergi hospital, doctor cakap baby dah tak bernyawa. masa tu husband outstation kat kota kinabalu. malam tu kiteorang drama air mata. esok pagi-pagi dia dah sampai kat kl. lepas buat d&c, lepas pantang. bermulah phase try to conceive episode dua.

episode ke dua tak sesenang episode pertama. sebab period tak betul dinding rahim tebal. so doctor cakap susahlah nak lekat kalau period tak betul and rahim tebal. makan hormon, nak betulkan balik period. sebab period sesuka hati nak datang dan pergi, kadang-kadang bila lambat period buat pregnancy test jugak. walaupon tahu tak pregnant. and walaupon dalam hati dah tahu, tapi bila result negative tetap menangis juga. (memang ratu air mata kan!). lepas 3 bulan berhenti makan hormon. period dah ok. sebulan lepas makan hormon, period. nangis! dua bulan lepas makan hormon lambat 5 hari. pergi klinik sorang-sorang. ingat nak berahsia ngan husband, tapi tak nak frust sorang-sorang, so cakap jugak masa tengah tunggu nak jumpa doctor. result? negative. tapi doctor cakap awal lagi. tunggu 2 minggu tak period cek lagi. ok. tak frust sangat sebab i rase 'sesuatu'.

2 minggu period still tak datang. masa tu kat kerteh ikut husband outstation, lepas dinner nak pergi mesra mall. nak pergi beli pregnancy test kat guardian. tapi husband cakap alang-alang pergi jelah klinik. test ngan doctor. result? positive. yeay! happy melompat-lompat sebarkan berita kat semua orang malam tu jugak.

2. bila dah pregnant, i nak husband i bersabar ngan kerenah masa morning sickness.

alhamdulillah. morning sickness tak delah teruk sangat. pening-pening jer. dan hidung jadi sensitive semua benda nak busuk. selera masa tuh nak yang rasa kuat-kuat, masin, dan pedas. kalau rasa muak-muak reject dan tak boleh nak masak sendiri. bila masuk bulan ke-3 bleeding lagi. naseb baek baby ok, tapi kene bed ridden sebulan dan hidup macam puteri beradu kat dalam rumah. masa ni husbandlah pencari nafkah, dialah bibik dirumah. haha. i? baring jer sambil berblogging. hehe. heaven! sangat terharu ngan layanan dia masa ni. i love u bie.

3. nak dia sabar dengan emosi and tahap kesihatan tak stabil i.

bab emosi, kadang-kadang dia sabar, kadang-kadang dia lagi emosi dari wanita pregnant. heheh. tapi bayak bertolak ansur sikit kut masa i pregnant. and semua keputusan dia bergantung kepada tahap kesihatan i. masa awal-awal banyak tak pergi outstation sebab risaukan i. and adik dia bertunang pon dia tak balik sebab kesihatan i tak stabil lagi.

4. nak dia letakkan losyen sepanjang pregnant

tiap-tiap malam kalau dia ade dia lah yang letak minyak. siang mestilah letak sendiri. so setakat ni impian ni berjalan lancar.

5. jadi tukang urut peribadi.

sekarang sebab memang badan lenguh sepanjang masa, kalau duduk berehat jer memnag dia urut-urut. so setakat ni impian ni pon berjalan lancar

6. pergi antenatal class sama-sama.

kiteorang register untuk class 4/12

7. husband temankan and ade dalam bilik doctor tu setiap kali check-up

setakat ni memang dia ade setiap kali check up

8. nak dia nampak semua perjalanan pregnancy.

stretch mark, heartburn, braxton hicks, pecah air ketuban mungkin. and saat masa nak beranak macam kita selalu tengok dalam tv. and perasaan cemas drive bini sedang sakit bersalin pergi hospital

9. nak dia ade kat labor room.

tak payah lah tengok anak keluar, tu kerja doctor. duduk jer sebelah i bagi semangat.

10. azankan/iqamahkan anak kiteorang


susah sangat ke impian i? i rasa semua orang pregnant nak seme benda kat atas ni kan. tapi impian i nampak nya semakin jauh ngan i. semakin kena berdikari. and mungkin kene bersalin tanpa husband disisi.

i tahu tuntutan kerja. i redha jer. terpaksa redha. ni first time i bersalin kut. ni anak first kiteorang kut. i need my husband! 11 hari lagi? mana cukup i nak bermanja-manja. ok. sebulan pon tak cukup. tak cukup selagi i tak bersalin. tak boleh ke tunggu i bersalin dulu. T_T

i nak masuk labor room ngan husband i~

bie, i tahu u pon berat hati nak tinggalkan kiteorang.

pengorbanan? hurm...

12 comments:

Bai said...

tskk. sabar beb.. ade hikmahnya tu...berdoa semua tu dpt.. at least yang last tu tertunai k..

ederq said...

oh tidakkk. kenapa????? dia kena pegi mana? huhu i pun da ckp kt my hub jgn pegi mana2 bila da nak masuk 9 bulan. harap sgtttt dia ada masa tu.

puterikurekure said...

ala...sedihnya kalau cik abang takde kat sisi.

~~zaa~~ said...

nape ni yang...jangan sedih2 ye...aa

Ribbon Clown said...

Jgn sedih2 eh Farah.. InsyaAllah sempat kot cik abg abg teman farah bersalin.. kita doa byk2.. sebenarnya, klu takde kat sebelah pun takpe.. kekuatan tu dtg dr Allah, bkn dari manusia.. Mind over matter, insyaAllah dipermudahkan segala.. ;) Be strong for your baby k.. kan nak dapt org baru, taleh sedih2..

~yaya~ said...

Owhh..sedihh..I yg tak pregnant pon sedih kalu sakit n husband tadek..tp takpe, InsyaAllah pengorbanan u suami isteri mendapat balasan sesuatu..who knows, rite? sabar ek :)

maya amir said...

die nak gi keje kat mana? takpe2.. sabar k..ade hikmah..i doakan ething will go smoothly k..

Dong, Dia & Azra said...

Kehadiran suami memang sangat penting di saat-saat perjuangan itu. Dia ibarat kekuatan kita untuk meneruskan pertarungan. But I know u are one strong mummy. Stronger than u think u are. Sabar kay. Ada hikmah di sebalik segalanya. Later ur baby akan jadi baby paling berdikari di dunia. Amin.

p.s. Azra no. 2 paling berdikari. Hehe...nak jugak.

mek da ©™ said...

insya Allah akan terlaksana semuanya..amin

nieda said...

takpelah, tempuhinya saja dgn tenang. setiap perjalan hidup kita dah ditentukan olehNYA.

rynas said...

yer farah semua impian u tu adalah impian semua ibu2 yg peregnant. tapi yg terkahir tu adalah impian paling utama..kalau husband tak dak kat labour room atau menunggu waktu kita sedang bersalin huhuhu sedihnya

romzi seli said...

bersabar dan berdoa banyak-banyak... kekadang apa yang kita impikan, tak semua kita akan dapat...

bila kita fikirkan keadaan kita, ingatlah bahawa ada lagi orang lebih teruk dari kita... mcm my office mate... dari awal mengandung, husband outstation... sampai dah nak bersalin baru husband ada.. tu pun husband kejap jer... dah ler ngan 2 orang anak lagi... tiap hari ulang alik hantar anak ke nursery sorang2...

kekadang tengok dia, kuat sungguh... so, farah pun boleh...