Pages

Wednesday, 24 November 2010

6 hari lagi: barang baby dah setel dan tak nak tambah ape-ape lagi dah!

fuhh!!

barang baby sangat menggoda nafsu kan. kalau ikut hati rasa nak semua jer. dah la sekarang semua kedai maya pon buat sale. sangat menggoda okeh!

semalam kat mv beli dress untuk baby untuk hari cukur jambul ngan belah mulut. sale 50% tapi bagi i masih mahal lah untuk baju kanak-kanak guna kain sebesar tapak tangan jer.hurmpphh! mahal nye baju baby ni. tapi dah bapak die cakap beli jer so i beli je lah. sekali hari ni bila belek2 baju yang jual online lagi murah dan lagi cantik. frust disitu. rasa macam nak pergi jual balik dress. haha. naseb baek bila check balik dah tak de saiz kecik untuk new born. so terubat lah sikit. heheh

so hari ni pembelian terakhir adalah cloth diapers. dan beberapa ketul rompers. dah cukup! semalam sambil jalan-jalan dalam jusco pon sempat sambar 2 ketul barut perut baby ngan mitten lagi satu. rase macam tak cukup jer beli hari tu. so total barut perut 10. cukup ke? cukup ke? hahaha. gaya macam tak nak basuh je kan..

aktiviti membasuh untuk pembelian batch kedua ni next week lah buat bila semua barang sampai. pastu nak packing sia-siap masuk dalam beg get ready balik pantang kat kelantan. hoyeaahh~

barang i jer kene tengok list balik. kenapa aku rasa macam persiapan baby jer yang setel. aku punya barang tak setel-setel? tak de mood lah nak beli barang sendiri. stokin pon rase nak pakai ape yang ade jer. ke stokin berpantang kene yang tebal-tebal eh? stokin yang sedia ade tak de lah tebal sangat. tapi cotton dan dijamin tidak licin lah.

nursing bra baru beli 2 ketul. sangat selesa macam pakai kapas jer. heheh. tapi rasa tak cukup sokongan lah kalau nak keluar pakai nursing bra. macam kurang memberi sokongan jer. ade harapan aku pakai nursing bra tu kat rumah jer nanti. nak try design lain pulak nanti tapi nak beli bra online macam tak confident lah. walaupon tahu saiz tapi kadang2 saiz ikut design jugak. ade cadangan dari mommy-mommy kat luar sana?

bekung dah ade 2. satu yang mil jahit, satu yang beli. cukup ke bekung 2? ke nak lawan barut perut baby. beli sampai 10. gagagaga

husband suruh beli nursing pillow. i rasa tak perlu sangat. perlu ke?

breast pump, stroller, car seat, semua nak beli lepas bersalin. nak tengok keadaan dulu.

dah boleh bernafas dengan lega sekarang bila semua barang sudah setel kan. huhu. pengajaran disini, beli lah barang baby sikit-sikit.kalau tak nak terasa sangat. huhu. penat tokei nak cari duit beli barang baby and mak baby. haha. ni pon dah beli barang baby masa sale. walaupon murah masih lagi terasa.

18 comments:

Byzura Mj (By) said...

wah cepat eik!!!! mcm baru je berkawan maya dengan ko. hihihi.. apa2 update!! nak tengok bebi!!

~LIZA~ said...

nursing bra i suka beli from fabulousmom.com. sgt selesa.. amboi bengkung nak beli sampai 10? hahahaha! over tau..

mamalieyna said...

weeeiiii tak sabarnya!!!

brg baby mmg mahai2, wajib beli berperingkat..kalo sekali gus..mmg terasa lah!

moga ok2 semuanye yee...tak sabar niiiiii! =P

mek da ©™ said...

emmm beli sikit2..tak terasa sgt..wahhh dh nak settle ye..

mama azra said...

beli carseat kang nak bali Kelantan takkan nak pangku sahaja. bahaya.

mama azra said...

farah, pekata beli breast pump murah-murah dulu sekarang. Ikut my experience kan, macam nak nanges (sebenarnya dah banjir pon) bila anak admitted sebab kuning tapi susu tak banyak lagi, lepas tu tatau berapa banyak yang dah produce, lepas tu orang kata kena selalu pam lah, itulah, inilah. Sib baik my good fren tolong belikan. Gigih gaklah nak memerah. Untuk next baby, memang I akan beli awal2.

gee ryder said...

nursing bra utk outing beli yg ada wire la. kalo yg kosong tu kita tgk pun geli haha..gee pun pakai kt umh jer yg tu

mrs.spicy said...

bai: sebulan lagi..huhu..sila sabar=p

mrs.spicy said...

liza: tgh usha2 kat fabulousmom jgk skrg ni. dah la murah2 tgh sale. tp takut salah saiz.hurmm..

mrs.spicy said...

kak ieyna: xsabar jugakkkkkk

mrs.spicy said...

dong: akan dipertimbangkan. tq tq tqtq~

mrs.spicy said...

gee: haha..tu lah. memang geli semacam=p

Ribbon Clown said...

farah, nursing bra beli 2,3 dulu, takut tak muat pas deliver.. kank air susu penuh, membesar bagaikan johan 'mereka berdua itu" hehe

tu klu ikut exp akak lah..akak beli fabulousmom yg takde wire sbb ms baru2 deliver tu, time susu penuh, mmg sakit breast.. so klu pki yg tak de wire rasa best..akak beli gak sleeping bra.. mmg comfy abis..

pastu satu lg, avoid beli bj baby online.. byk yg akak beli kain dia tak 100% cotton (tiruan)..cian baby panas..beli je kat kedai trus.. puas ati dapat belek.. selama ni beli bj online, seme tak best bila dapat kt tgn..

tp ni based on my exp lah..mungkin terkena kat seller yg tak honest hehehe

maya amir said...

betul..kalau beli sekali harung memang terasa laa bebannya...

alyyani said...

nursing pillow perlu kot. sebab kadang all nite long baby nak melekap. so ada lenguh sana sini. nak beli barut dgn mitten banyak2 pun ok. mcm alya aritu, rasa dah banyak tp apsl mcm tak cukup2. huhuhu...

ederq said...

hoho baby stuffs are not cheap. try kira balik berapa habis. haha.

oh nursing pillow tu mcm menselesakan diri org kata. takut lenguh baby nak mentetek nanti.

nursing bra tu, i pegi BF talk, they said jangan pakai bra yang ada wire 6 months after delivery sebab takut milk ducts tersumbat. tapi itulah. rasa macam tak selamat kan. hahaha

ederq said...

oh ya 1 more thing, nursing bra, beli 1 size larger sebab they said after deliver, lagi besau the twins. ni i dgr kt BF talk :)

Anonymous said...

salam...selalu saya singgah blog ni...seronok baca....:), ni saje nak kongsi2....saya mmg pakai nursing bra (baby skrg dah 19 months & fully bf)....nursing bra mothercare sgt2 selesa n sesuai bawak gi jln2 mmg sokongan bagus la....pastu saya mmg x guna langsung breastpump...sbb pengalaman anak 1st dulu mmg kalau pump sikit jer susu kuar..so mmg bg terus je...barut baby pun pakai sekejap je...:)...mittens pun x beli byk2 sbb baby pakai sekejap je...(make sure potong kuku baby)...