Pages

Tuesday, 3 August 2010

udang masak kering

cara nak sebut 'kering" tu kena double k. jadi kkering. macam ade sabdu. hehe

tak pernah jumpa pon udang masak macam ni sebelum kawen. kalau zaman-zaman bercinta dengan husband kalau dia balik kampung sure dia akan cakap dia masak udang kkering ni.

lepas kawen, masakan first belajar dengan MIL adalah udang kkering ni. kkering tu masud nya dikeringkan. tapi kuah ade lagi, sikit dan pekat. (nyum nyum lemak)

tak susah pon, letak bawang, halia ngan cili kering jer. kene tumbuk kalau nak sedap. blend jadi hilang special. pastu letak asam keping. kalau buat masakan ni, kalau kat kelantan MIL guna udang pasir. (i pon tak tahu ape beza udang biasa ngan udang pasir tu) tapi saiz dia kecik jer.

kalau balik kampung sure ade lah udang kkering ni sebab husband suka kut. jadi kalau dia balik MIL masakkan. and i TENGOK. dan tukang KACAU. hehe. pastu bila siap tukang hidang jer. ngehehe

sebab tak pernah jumpa sebelum kawen, i ingat ni masakan asal dari terengganu. sebab MIL orang terengganu. tapi tak sebenarnya, ni masakan yang MIL belajar dari nenek suami sebab FIL suka makan.

dan sekarang saya pulak belajar ngan dia sebab suami saya suka makan.

nanti kalau saya ade anak lelaki, nanti menantu saya pulak belajar ngan saya. hik hik.

ni lah udang masak kkering

10 comments:

Byzura Mj (By) said...

tak bleh blah angan2 nak menantu dah. hahahaha

Ezzah said...

sedapnya udang masak kkeringgggggg.. :)

mamalieyna said...

basah je udang tu akak tengok..hikhik..

gee ryder said...

nmpk sdp udang tu tp xnmpk kering pun hehe

Lady of Leisure said...

nampak sedap hehe tapi jenuh nak sebut kkering tuh hehe

mrs.spicy said...

bai; angan2 dah tua pon ade bai=p

mrs.spicy said...

kak ieyna: haha...nama je kering sebab santan tu di keringkan sampai jadi [pekat. tapi still adekuah..

mrs.spicy said...

izah; tahu ke masakn ni?

mrs.spicy said...

lady, kene lidah kelantan kut=p

mrs.spicy said...

gee: hehe..tu lah..xkering pon. kene tukar name ni=p