Pages

Friday, 27 August 2010

rezeki

orang pregnant ni orang cakap murah rezeki. tak pon orang cakap rezeki baby. semenjak pregnant ni rasa banyak urusan di permudahkan.

contohnya kalau keluar ke mall or pasar malam. selalu nya mesti senang dapat parking dekat-dekat dengan entry walaupon masa tu kereta bersesak-sesak cari parking. tak payah nak berjalan jauh-jauh.

pernah jugak pergi satu karnival anjuran company husband, ade jual makan-makan. tapi sape ade kupon dapat free jer food tu. sebab kiteorang tak merancang pon nak pergi, so tak de kupon, kene la beli. masa tengah beratur nak beli food, ade seorang mak cik beratur depan kiteorang bagi kupon die. sebab die cakap die ade banyak kupon. owh. rezeki.

cerita semalam, tengahari terasa nak buat buah melaka aka onde-onde. tapi bila pikir-pikir macam serba salah jer nak buat. sebab onde-onde salut kelapa, cepat basi, kalau buat kene buat cukup-cukup jer. husband pulak bukan makan sangat pon kuih muih. makan seketul dua. die pemakan nasi. tapi i suka kuih-kuih bulan puasa ni. so end up buat puding jagung jer. tahan lama boleh simpan dalam peti 2,3hari. hehe.

tapi bila dah petang, dah nak bukak puasa dah masa tu, tiba-tiba onde-onde jatuh dari langit. hehe. ok tipu. jiran bagi onde-onde panas-panas lagi. nyum! tq gee.


so dapat lah i makan onde-onde semalam tanpa perlu menggentel-gentel. hehe.alhamdulillah. satu pinggan tu husband makan 2 biji je kut. yang lain semua i makan. haha!

puding jagung tu banyak giler jagung sampai susah nak hiris. jagung tak guna jagung tin. jagung fresh, beli kat kuala berang terengganu hari tu. gigih giler hiris, pastu rebus, pastu blend. hehe. kalau guna yang tin senang sajor. tapi yang fresh la bagus kan? cuma kene gigih sikit.=p

menu semalam: air limau, air kelapa, sup tulang, daging goreng kunyit, sambal, onde-onde, puding jagung

sup tulang

daging goreng kunyit

11 comments:

mek da ©™ said...

betullah..masa peknen mmg best..murah rejeki...sdp tu puding jagung..cantik ek potong puding tu

PuteriKureKure said...

slrrpp! onde2 faveretku! puding jagung juga!!!

Byzura Mj (By) said...

sedapnya puding tu!! farah share la resipi!!!

Mimy Hamid said...

puding jagung...aku suka..lama tak makan

maya amir said...

betul..masa preggie mmg murah rezeki:)

Nia said...

orang mengandung ni, malaikat berdoa untuknya sepanjang tempoh mengandung..sobs..sobs..

semoga Farah terus murah rezeki ya.

Joy said...

ms pregnant adalah saat paling best.. semua org treat bebaik aja. if kt bank beratur..ohh akak pg dulu la..hehehe ;)

Gee Carmen said...

sewonoknyeee tgk makanan2 awak :)

Che Armster said...

mak aih sedapnya makanan >_<

nieda said...

mmg org nagandung rezeki murah..rezeki utk anak tu.hehe

gee ryder said...

dh agak dh mesti farah guna jagung fresh hehe..

onde2 tu rasanye terkurang gula melaka sbb masa gentel kecik jer tetiba kembang beria pulak haha