Pages

Wednesday, 4 August 2010

main masak-masak: fettucine carbonara

dari semalam rasa lapar sebenarnya. dinner dah makan nasi, bila nak tido terasa lapar minum susu ngan biskut oreo. (owh. oreo ice cream blueberry sedap!). bangun pagi breakfast simple-simple susu ngan biskut jacob ingat nak tido balik, sekali perut kata lapar lagi. isk! dah-dah la perut, next week check up~

so sambil berblog, google resepi, masuk dapo godek-godek bahan ape yang ade. yeay. semua ade. jom masak!

kumpulkan bahan-bahan yang diperlukan

resepi penuh dah letak kat dapur saya. click kat sini or click kat tab atas nun kat resepi.

breakfast ke dua hari ni: versi terlebih flash

versi kurang flash

susu yang di gunakan adalah full cream. hehe. masa pregnant jer wujud susu full cream ni. kalo tak jangan harap. low fat jer memanjang. guna full cream memang lah sangat lemak bercream. ngehehe.

cheese pulak semandangkan cheese keping tu jer yang ade, letak yang tu jer. tu pon separuh keping jer sebab rasa bersalah ngan diri sendiri. haha.

dalam resepi sepatut kena tambah cube pati ayam. tapi tak ade. lagi pon dah letak ayam ngan daging tak perlu lah berpati-pati. perasa semula jadi lagi bagus. tak letak pon sedap jugak. ngehehe.

akhir sekali dinner semalam, simple-simple pon nak letak jugak kat blog. sebab semalam berjaya merajinkan diri buat sambal.

" mak, ayah buat sambal mak!"

sayur bayam dengan cendawan tiram, telur dadar ngan ikan goreng. =p

suka makan nasi ngan sambal. tapi tak suka buat sambal. padahal bukan nye aku tumbuk pon setiap kali buat sambal. blend jer. tu pon malash!

15 comments:

PuteriKureKure said...

carbonara adalah favourite! yummy!!! next week nak minta ibu buatkan la. hahhaa. dasar anak pemalas!!!

eim said...

sedap je tengoh sambal farah tu..yummy!!!

Joy said...

wow..rajin nye

~LIZA~ said...

farah, takde plan ke nak bukak kedai mkn 1 day? haha!

nieda said...

rajin masak sedap2..yummy

mrs.spicy said...

jl; hi jal~ heheh..kalo nak kuar g beli lagi leceh dr buat kut..=p

mrs.spicy said...

intan: hehe..xpe..kita mak jauh..=(

mrs.spicy said...

nieda: bosan baik masak. hehe

mrs.spicy said...

liza: ade jugak rase nak bukak, tapi sape nak g makan? u jadi customer tetap i nanti ek=p

mrs.spicy said...

iem: hehe..sambal seme sedap. nak buat tu tak sedap=p

Dong, Dia & Azra said...

kalau pakai flash, gambar terus lari skim kan...tapi kalau tak pakai, golap la plak...selalu cam berbelah bagi...hoho...macam berat nau masalahnye...hehe...

Byzura Mj (By) said...

yum yum.nasib baik dah kenyang. cabonara buat sendiri lagi best :D

~~zaa~~ said...

uishh..mu ni terer sungguh wei masok! hehehehe :p

Madi @ Aed said...

bile i nk rjn masak niiii..T_T

Lady of Leisure said...

uwa.. lady tak pandai masak fettucine