Pages

Thursday, 26 August 2010

lagu raya dah berkumandang~

semalam dah dengar lagu raya dah kat radio. so semangat nak raya semakin membara. anak-anak yang merantau semakin kerap call parents sebab homesick. nasib baik dah balik kampung last week. kalau tak ade jer nanti orang nangis sorang-sorang dengar lagu raya.

lagu raya paling di sukai yang sangat menimbulkan mood raya lagu adalah lagu M nasir, satu hari di hari raya. kalau dengar masa malam raya or pagi raya memang sangat terasa raya. pastu kalau lagu raya nak bajet-bajet perantau sikit lagu sudirman dari jauh ku mohon maaf dengan lagu ku pohon restu ayah bonda, mamat. huuu..sedih.

tak sabar nak dengar takbir raya. syahdu kan dengar takbir raya pagi-pagi raya. huhu.tahun ni rasa sangat excited nak raya. maybe sebab tahun ni turn raya rumah i. muahaha.

baju melayu husband tak beli lagi. baju raya i dah ado. beli online sajor. naseb baek muat. tudung raya tak beli lagi. kasut raya. wah..macam kanak-kanak.

ok. dah la cerita pasal raya. puasa ade 14 hari lagi. semalam puasa tak rasa lapar langsung. sebab tak lapar nafsu nak masak pon yillek.


menu bukak puasa semalam

kerutuk , gulai kicap daging,sambal mangga, ulam timun, sambal lada kering, air limau ais/ singo beng

kerutuk lebih semalam. hehe. kerutuk makin banyak hari makin sedap. (alasan malas masak). pengat pisang semalam last. so hari ni dah boleh masak kuih lain. hehe. sambal mangga tu buat sebab mangga dari kampung dah kuning-kuning dah. tak makan pon sayur. makan sambal mangga jer. setap! husband tak de sayur lagi dia suka. tapi hiris jugak timun buat ulam.

gulai kicap

nama jer gulai, tapi tak letak santan, tapi dia tumis letak rempah ratus yang macam dalam rempah sup tu, tapi tak sure orang panggil ape. kalau saya, saya panggil 'kakah numis'. semalam teringin nak makan. saya suka masak macam ni, tapi husband lagi suka daging kicap goreng biasa jer.


best nya siapa cuti hari jumaat ni. husband saya tak cuti~

4 comments:

mamalieyna said...

beli online je farah baju raya?..seb baik muat yeh..issh akak cam tak berani je beli online baju2 gitu..tkt tak ikut saiz badan betul..hehe..

*nyum2x..ada aje menu best berbuka..akak semlm berdua ngn arif je,,grg mee jerlah..
*suami akak pun kije gk esok half day je kot..pastu rempit balik johor!
*oooh semangat gk nk beraya taun ni, sbb its my turn! kedah yaaa..! hehe..

~~zaa~~ said...

banyaknya menu farah! heheheh ala...kitorang kat putrajaya pun tak cuti...sob...sob...:(

eMMe said...

Saya cuti, coz keje kat Selangor, jom Farah gi Shoping raya nak...

azra said...

hemm sedapnya..pos kat sini sekit..