Pages

Monday, 2 August 2010

18 minggu

heeee..makin malas nak update tiap-tiap minggu nampak nye. mungkin sebab tiada yang berubah sangat kecuali saiz perut and berat badan. next week ade check-up lagi and kali ni rasa sedikit tak sabar nak pergi timbang sebab saya tak gain banyak sangat. hoyeah yeah yeah~~! tapi dalam masa seminggu ape-ape pon boleh berlaku. lagi pon weekend ni saya makan banyaaakk sangat.

kalau ikut baby gaga kat atas, baby tu dah dok kat tengah-tengah. tapi bila 5 bulan baru betul-betul pertengahan pregnancy kan?

sekarang sepatutnya dah boleh start rasa baby menendang. sebab first time, i tak berapa nak sure ape rasa baby menendang. kalau ikut orang cakap or yang saya baca rasa macam ikan gerak dalam aquarium? pop corn popping? tak pon macam gas jer. hurmm..tak boleh nak bayang kan.

tapi start minggu lepas, bila perut mengeras, rasa macam ade something kentut dalam perut. tapi i tak sure lah angin dalam perut or baby. pastu hari jumaat lepas, kawan husband datang melepak kat rumah. dinner kiteorang makan pizza jer, pastu i makan langsat yang kawan husband bawak. lepas makan perut mengeras lagi sampai senak. sesetengah orang makan langsat angin kan? tapi i biasa tak de problem angin kalau makan langsat.

i gosok-gosok perut sebab senak. tiba-tiba rasa ade someting menolak kat bawah pusat belah kiri. rasa macam benda terlanggar dinding perut. rasa tu sangat jelas and i rasa macam sedikit yakin itu adalah baby. ape lagi kan? takkan tiba-tiba organ nak bergegar dalam badan?

so malam tu i macam sedikit mengharap dia menendang lagi. haha. tapi malang nya esok nya saya tak berapa sihat, seharian terbaring atas katil, perut langsung tak mengeras. ape lagi nak menendang. kecewa disitu. =D

tapi awal-awal ni xboleh lah nak mengharap dia menendang regularly. walaupon baby aktive jer dalam perut tapi terlalu banyak absorber nak serap hentakan tu. so susah lah nak rasa. nanti bila dia dah start menendang dengan kuat baru boleh rasa regularly kut.

my husband dah suruh saya start cari nama baby. tak tahu lah kenapa, kali ni rasa macam tak excited nak cari nama baby. nak tunggu tengok lelaki ke perempaun dulu lah. masa first time pregnant, bila test positive jer dah terus berangan nama-nama baby. kali ni nak tunggu jer ilham datang. haha.

husband cakap guna je lah balik nama baby dulu. hurm. mana boleh, tu nama baby dulu. nanti seksok kalau i jumpa dia i nak panggil ape. husband cakap baby dulu macam lah i tahu lelaki ke perempuan. hehe. tak kisah lah lelaki ke perempuan. nama dia faris jugak.

sebenarnya saya teringatkan baby dulu hari ni. seorang kawan batch saya selamat jadi parents hari ni. suka tengok baby fresh dari oven. and kalau boleh cium lagi best. bau baby best kan. if faris berjaya survive dulu, die sekarang dah nak dekat 7 bulan. baby 7 bulan dah pandai buat ape eh?

ok. dah. dah. kembali ke alam nyata. selamat hari isnin=)

8 comments:

PuteriKureKure said...

babay 7 bulan ada yang dah pandai merangkak. khalish dulu 7 bulan baru nak pandai mengesot2.

seronoknya la hai dah rasa baby gerak2. kita skang ni just rasa baby lompat2 je. macam tiba2 ada benda terbang2 dalam perut. farah ada rasa camtu tak?

mrs.spicy said...

intan, farah tak rase..dulu tengok baby melompat2 masa scan ngan doctor jer. die memang melompat intan.sungguh excited tengok. hahahaha

Dong, Dia & Azra said...

baby tujuh bulan dah ada skil macam Azra.

Masa peknen Azra dulu, empat bulan boleh rasa sikit2 je pergerakan dia...tak jelas dan kekadang confused baby tendang atau usus bergerak...haha!!! Masuk 5 bulan dah pasti dah kaki Azra yang kuis2 perut mama...hihi....comel je...

nieda said...

kejap lagi mesti boleh rasa sampai x boleh tidur baby ajak berjoget dgn dia..hehe

alyyani said...

tak lama lagi bole la rasa tendangan tu dengan konsisten, betul la tu baby nye kick. :)

mrs.spicy said...

dong: haha..kelakar usus bergerak=p

mrs.spicy said...

alya: xsabaaarrrr=p=p=p=p

mrs.spicy said...

nieda: bestnya xsabar=p