Pages

Wednesday, 28 July 2010

tips makan nasi goreng tanpa rasa bersalah

1. anda bukan sedang dalam usaha menurunkan berat badan. kalau sedang dalam usaha menurunkan berat badan sila rasa bersalah walau ape pon alasan anda.

2. pastikan homemade. kita tahu apa bahan kita letak.

3. minimumkan minyak. ganti dengan minyak yang lebih sihat. at least boleh sedapkan hati walaupon itu masih lagi minyak. hehe

4. letak sayur banyak-banyak supaya bila kita makan kita akan pikir tu sayur goreng bernasi. bukan nasi goreng.

5. kene make sure sedap sebab kalau tak sia-sia jer tambah kalori dengan makanan yang tak sedap. ngehehe

7. pasti kan itu bukan kehendak kita. dengan kata lain orang lain yang suruh.

contoh:

S: buzz!!
b: bizz!!
S: i sangat lapar. dah breakfast pon lapa lagi. dah makan buah. dah makan biskut. tapi lapar lagi. semalam makan banyak sangat kut.
b: olo sian. dah habis ke stock makanan? nanti kita pegi beli malam ni.
S: food ade tapi semua kene masak. MALASSSSSS
b: ala. nasi lebih xde ke dalam peti? masak nasi goreng la. kan senang.
S: hehe. ok

merujuk kepada contoh di atas, objek B yang menyuruh objek S makan nasi goreng. jadi kene makan. kalu tak derhaka namanya. tu contoh yer.=D

8. kene make sure goreng betul-betul untuk sekali makan jer. kalau tak akan makan lebih dari kuantiti yang sepatutnya.

kesimpulan nya, alah. kalo dah rasa nak nak makan tu makan je lah!

bahan-bahan gorengan

suka nasi goreng versi ni. sebab rasa tak pernah mengecewakan. hehe. cuma kali ni ganti ikan bilis dengan ikan masin. tambah sos tiram tambah kicap siap~

nasi goreng lunch hari ni

ok. dah tak lapar dah. =p

bila kenyang mula lah mata ngan badan tak nak bekerjasama. cis..

8 comments:

Ezzah said...

aisyyyy....dah le skrng jam 12.30.
perut dr td dok bising suh isi.
tgk pula gmbr makanan makin bertambah tambah tambah lapa!

u saje kaaaaaaaaaaaaannn..

eheheh :)

honeylanz said...

yeah.. pas ni leh mkn ns grg tanpa rs bersalah ;)

nieda said...

sedapnya...nida kalau nasi grg mmg bertambah2

aNiS tHe BumbleBee said...

rajen gak farah buat nasi goreng..anis arini super malas.ape pon tanak msk.tp lapaa....meh skit nasi goreng tu.kekekeke!

zailamohamad said...

akak pon suka make nasi goreng buatan sendirik, ikot suka nak campak gapo..

dohlah loni lapar sokmo..huhuhuuu

Ieda Al-Habsyi said...

ko ni pandai masak lah farah, asal aku tgk masakan ko mesti terliur, aku jadikan ko sebagai azam memsak aku, heheheheh! :)

mamalieyna said...

mcm2 la farah ni..hehe..tp akak tak prnh msk nasi goreng letak sos tiram..hu...leh buat nnti! ^_^

Mimy Hamid said...

beb nampak sedap je...hehe giurrrrrrrrr