Pages

Friday, 9 July 2010

cavenzi pilihan kami

dah nak dekat 3 bulan kami beli beli ini perabot. haha. cavenzi sampai every week call sebab nak hantar barang (mungkin sebab makan space stor dieorang).hehe.

akhirnya semalam kami suruh die hantar. suami saya yang pergi tengok lepas balik kerja terus pergi kinraramas dulu. tak amik saya dulu pong=(. sebagai denda dia kena amik gambar banyak-banyak sampai saya pening nak pilih mana satu nak masuk dalam blog.

kami pilih perabot kat cavenzi sebab utama adalah mesti lah sebab berpatutan! hehe. compare to ikea lah. dan penghantaran adalah percuma. ikea ade warranty 10 tahun. cavenzi 5 tahun sajor. hehe. tapi untuk barang-barang terpilih lah yang ade warranty.

kat cavenzi boleh pilih ikut bajet korang. kami beli awal sebab masa tu ade promosi. kalau masa promosi memang murah tapi barang yang dia jual murah tu sedikit 'gok ges'. hehe. 'gok ges' itu merujuk kepada bunyi perabot bila kita goyang sikit die berbunyi. haha. orang ganas macam i tak boleh guna. kang tak sampai sebulan kena beli baru.

ade jugak yang berkuality sikit, ade warranty dan harga pon mesti lah up sikit dari yang 'gok ges' itu. walaupon mahal sikit yang berkuality sikit ni, tapi harga jauh lah lagi murah dari ikea. kalau bajet tak banyak tapi nak yang elok sikit kiteorang cuba-cuba compare harga kat dua tiga kedai kat area bangi ni kami jatuh cinta ngan cavenzi. hehe

meja makan.

tak sedar diri kan tuan rumah. rumah yang tak berapa nak besar pon beli kerusi lapan. hehe. sebab saya pikir kiteorang selalu ade tetamu. beli kerusi banyak terus tak yah nanti ade yang nak kena makan bersila=p

set sofa

set sofa juga macam agak tak sedar diri. niat nak beli saiz yang kecik-kecik sebab nak jimat space. nak beli yang saiz lebar 2-3 kaki lebih jer. sekali bila pilih-pilih tak berkenan, terhad la pilihan yang cute-cute ni. terpilih dan terbekenan yang gabak jugak. nak dekat 4 kaki jugak makan space. sofa ni campo kulit ngan kain. dan warna-warna kain tu boleh pilih ikut suka kita nak corak and kaler macam mana. pilih tempat duduk warna gelap sikit sebab konon-konon tak nak bagi nampak cepat kotor. pastu penyandar kat belakang tu background dia kaler grey sebenarnya. tapi tak nampak sangat. corak bulat-bulat tu warna oren sebab masa pergi beli saya meroyan suka kaler oren. hehe.

coffee table tu tak tahu pilihan yang bijak ke tak. sebab kat ikea boleh dapat dengan harga serendah 2ratus lebih jer. tapi tak de la laci segala. design simple jer. tapi saya suka . tapi sebab dah beli yang ni. redha saja. ade laci so ade space nak sorok-sorok barang bersepah bila ade tetamu. gahaha.

part ini saya suka. niat di hati nak dalam bilik nak buat wardrobe dengan contractor. tapi mahal lah. harga dia untuk wardrobe sahaja dah boleh beli set bilik tido king saiz.

untuk penidur yang buas macam saya, kalo amik queen saiz adalah menyeksa pasangan namanya. king saiz pon selalu gadoh sebab saya conquer 3/4 katil. dia tido hujung-hujung jer. ngehehe. lagi pon bila ade anak senang. eh. husband saya tak bagi anak tido atas katil. takut bila bangun anak jadi lempeng.

tilam mesti lah lain harga. tapi tak tahu berapa. urusan pilih tilam adalah urusan suami.

tak tahu lah kenapa nak pilih semua benda ade laci. haha. suka sumbat sorok barang mungkin=p

wardrobe kita pilih design and color jer. lepas tu saiz kita boleh cakap nak panjang mana, tinggi mana.. manarik. macam buat ngan contractor jer. cuma tak melekat kat dinding lah. hehe

macam kami, kami panjang kan sikit dari saiz biasa dan tinggikan sikit sebab nak bagi betul-betul muat ngan dinding. pintu pon kita boleh pilih nak yang 2, or 3 pintu. pastu pilih nak material ape glass ke cermin ke kayu ke. dalam juga boleh suka-suka nak design macam mana compartment yang kita nak. nak laci ade berapa. nak penyangkut tu kat mana. saya seronok masa main design-design dulu.


tinggal kat sikit space kat tepi sebab nak buka cermin tu. cermin tu slide so makan space la sikit. tapi tak de design yang jenis bukak.

ade cermin besor. hehe. mak cik suko

heheh. tu jer lah. beli yang penting-penting jer dulu. yang penting-penting pon dah buat husband pening. gahaha. bilik tetamu setakat ni ade tilam lama ngan almari jer. sapa-sapa datang tido lah atas tilam je yer. nanti kalau jatuh tergolek tak sakit. sebab rendah jer. hahaha. nanti lah bila ade bajet beli set katil untuk tetamu. beli yang murah-murah pon tak pe. buka hari-hari nak tido pon.

ouh. lagi satu kat cavenzi ni kena ade skill tawar menawar yang kaw-kaw sikit. harga jauh lebih rendah dari yang dia letak. huhu

sekalang mauk pergi sambung packing. banyak lagi tak siap ni. tangan di perlukan plis!

15 comments:

zailamohamad said...

akak berkenan dengan meja solek tu..kitorang pon beli mana yang perlu dulu..nak masuk rumah ni memang pakai banyak duit kan..so kayuh pelan-pelan..kena beringat untuk si kecil yang bakal tiba juga;)

Byzura Mj (By) said...

wau weeee. sudah penuh itu rumah. letak pokok daun hijau beb. pasti nampak fresh :D

nieda said...

cantik design semua..suka almari pakaian tu

ederq said...

behsnya da masuk rumah baruuuu

fatenton said...

cantik2 ur perabot lagi2 ur bedroom.. :)

gee ryder said...

meja mkn 8 org tu bole jemput jiran dpn umh dtg mkn muahaha

mek da ©™ said...

semua cantik.........jelessssssssssssssssss

mamalieyna said...

waahhhhh bab ni mmg akak pun teruja...tp akak takde can la, budget takde...lgpun time menyewa udah beli sume tu...dl ciput2 jer budget, umah pun kecik je kan..huhu..

*tapi serius akak sukeeeee sumenyeeee...cam nak g lepak umah farah je ni..haha...tak malu.. =P

Mimy Hamid said...

cavenzi ok la harga...aku sukaa gakk

Madi @ Aed said...

mano sofa?

Miss Layaleya said...

cantik sgt!!! nk like byk kali...:)

eim said...

bestnya dah penuh umah..cantik2 lah farah.. i like!!

rynas said...

wow umah baru semua barukan..i like. umah akak pun pakai cevenzi sajork..

rina said...

meja makan 2 cantik...cavenzi mn awk beli...brapa harga dia?

anis said...

aah brapa hrga meja mkn 2?..sooo romantic....cavenzi mana?