Pages

Tuesday, 6 July 2010

3 hari lagi=)

sebelum start ganti puasa rasa macam banyak giler nak kene ganti berbelas-belah hari. tapi akhirnya tinggal 3 hari lagi. ho yeayeah~~

tak sabar nak raya. haha
menu bukak puasa semalam

ikan siakap masak paprik dengan sup sayur.

ikan siakap paprik

masa kecik-kecik saya tak kenal pon masak paprik yang bersos yang jual kat kedai makan tu. masakan yang macam ni lah kat rumah saya panggil paprik. biasanya lauk yang masak macam ni adalah belut, ikan keli or ayam. tapi sebab semua tak ade saya masak ikan siakap.

lebih kurang jer dengan masak pedas. tapi paprik tak letak air asam jawa. guna cili api sebab lagi pedas lagi sedap. tapi i campur cili kering jugak sikit. dan bahan utama yang penting adalah serai dan daun limau purut. pastu kena masak sampai sambal jadi kering.

tak tahu lah masakan ni dari mana sebab my husband tak pernah makan pon. maybe ni masakan berasal dari thailand kut. bukan kelantan. thailand kan suka daun limau purut. orang kelantan kan ramai berasal dengan golok.

dari kecik i memang suka paprik versi ni. pedas sampai berpeluh-peluh. hehe. kalo belut macam macam ni lagi nyum-nyum. heheh. dan sekarang husband pon dah start suka paprik ni. bagus-bagus. nanti u beli la belut. lagi best!

16 comments:

rynas said...

farah makan belut???
cam tak caya jer...sedap ker???
dulu masa kulit ada jerawat ayah cari belut dan goreng..nak makan bercinta tau sebab dok terbayang rupa belut

mrs.spicy said...

hehe..suka..tapi tak pernah la mask sendiri..kat umah makan yang dah siap jer=p

Cik Puan Fara said...

ok, sgt terer u masak..
dl maid i dr siam suke masak pakpik (tatau cane nk eja tp die sebut cmtu)
pergh, ayam pakpik die mmg terangkat.. pakai byk serai blend smpai hancur tu, pastu letak limau purut byk2..pastu letak kunyit.. rendu sungguh.tp nk masak sndri tak reti.. hahaha

envy la tgk u masak mcm2.. mcm terer je :)

mrs.spicy said...

simple jer sebnarnya masakn ni farah..huhu..blend pastu tumis jer..macam sama jer bahan..adakah masakan yang sama jer.haha

alyyani said...

bila dapat habis ganti puasa rasa dia mmg macam ray. mmg setiap kali pun i rasa gitu. tp dah 2 tahun tak merasa ganti.

oh ingat ayam goreng rempah td. tak kisah macam mana pun rupa i tau mesti marvelous!

nieda said...

sedap. x penah lagi masak paprik versi mcm ni.

Byzura Mj (By) said...

nasib baik aku ngah sarapan :D. nak resipi paprik tu...mcm sodap jo

d.a.m.i.q.u.l.a said...

tak abes ganti pose lagiiiiii..dahla pose arini,terliur betul tgk ikan tu...makan ngan sup sayor mesti best waaa

PuteriKureKure said...

peliknya paprik ni!!!

tapi nampak sedap. eh..belut dan keli adalah sedap ok! tapi family kita yang makan belut hanya kita dan ayah je. alang? dia tu penggeli. hehehe.

mamalieyna said...

belut?..paprik masak gitu?..akak tak reti, makan tak pernah, masak apatah lagi..hehe...tak reti makan belut!

eim said...

sedapnya,farah buat terliur pagi2 nilah..
dahlah puasa nii huhu

mrs.spicy said...

alyyani; best nye tayah ganti puasa..tahun ni farah pon tayah ganti kut. *wink* wink*

mrs.spicy said...

bai; haha..ko pedas jer sedap=p nanti aku upload

mrs.spicy said...

nieda: nanti farah upload resepi boleh try buat=)

mrs.spicy said...

kak ieyna; kene try! belut sedap..maybe orang ngeri nak makan sebab terbayang belut je kut..hehe

mrs.spicy said...

dami; jangan tergoda=p