Pages

Monday, 28 June 2010

lauk: daging salai masak lemak cili padi

masak lemak cili api daging salai

bahan-bahan:

daging 3-4 orang makan
1/2 biji santan (kurangkan jika xnak lemak)
4 biji bawang merah-blend
1 cm lengkuas-blend
6-7 biji cili padi(ikut selera)-blend
1/2 inci kunyit-blend
sebatang serai-ketuk
2 helai daun kunyit-hiris halus
1 keping asam keping/asam gelugurhiasan: kacang panjang/pucuk ubi/ belimbing buluh

cara-cara

1. bakar daging sampai separuh masak diatas api, hiris nipis-nipis
daging yang sudah dibakar separuh masak untuk rasa salai

2. massukkan bahan blend kedalam santan.kacau.
3. masukkan daging, daun kunyit, serai, dan asam keping. sentiasa kacau supaya tidak berketul.
4. setelah daging empuk masukkan kacang.
5. garam dan gula secukup rasa. siap~

selamat mencuba~

0 comments: