Pages

Wednesday, 19 May 2010

tolong saya!

huhu..

bila baca kak ena komen pasal madu tak bagus untuk awal2 pregnant terus tak tentu arah. sebab nya tak pernah tahu pasal madu tak boleh. tahu madu panas. tapi macam tak tahu pulak effect dia kan. T_T

so terus call mak tanya pasal madu. dia cakap ok kalo makan sikit. tapi dia pon tak sure then tanya rakan sekerja die, dengan lantang plus cuak sorang kawan dia menjawab saya dengar dengan cukup jelas die cakap,

"ayah, jangan makan madu awal-awal ni. panas. dok molek!"

T_T. aiyyakk. mana tahu~~

aku sedang batuk sekarang ni. doctor cakap kene hilang kan batuk ni. nanti kalau perut gegar-gegar boleh menyebabkan bleeding. bahaya.

tapi ramai suruh aku jangan amik ubat batuk walaupon doc bagi ubat batuk baby jer. ramai suruh aku guna cara traditional jer.

biasa aku kalau batuk makan asam limau plus kicap. memang lega tekak.

tapi sebab pregnant ramai pesan jangan makan asam kuat sangat. so aku takut nak makan asam. jadi limau nipis +kicap terpaksa dilupakan. mak aku cakap makan madu satu sudu teh ok kut. tapi jangan banyak. tapi sekarang madu pon tak boleh. so aku kene tahan jer ke? or makan jer ubat batuk doktor bagi sebab nya doktor cakap dok tahan-tahan batuk pon tak bagus jugak untuk baby.

ah. semua benda tak boleh buat. ape aku nak buat ni?

boleh sape-sape tolong i yang tak berpengalaman ni? T_T

i sangat nak jaga kali ni sebab tak nak jadi sebab.

orang cakap jangan makan pedas. i makan jugak pedas. tapi kurangkan. naseb baek lada-lada sekrang menag tak pedas langsung.

jangan makan masam. yer memang kurang pon makan asam sekarang. masak tom yam pon tak nikmat sebab kene redha kurang kan rasa masam dan pedas. T_T

tak makan junk food. asam masin lagi lah tak.

nenas dah lama aku haram kan memang sejak zaman 'berusaha' lagi aku dah pantang.

kopi lagi lah tak.

makanan mentah or separuh masak aku jauhkan diri buat sementara. babai sushi.

babai hati goreng rangup pasar malam.

ape lagi eh yang perlu di jauhkan?

dah la nak bergerak pon terhad. nak beromen pon tak boleh. T_T

kalo sape-sape terbaca entry ni tolong senaraikan semua benda orang pregnant tak boleh buat dan tak boleh makan. boleh jadi rujukan i.

yang traditional lah. sebab kalo ikut yang modern memang sikit je lah kalau tak boleh makan pon. kalau ikut doctor lagi lah. dia cakap makan jer semua kan.

mood sedih on. sori baby. tak pernah tahu madu tak boleh T_T

17 comments:

honeylanz said...

ilmu didada kurang, tp dulu Has avoid, nenas, tapai, coke, panadol, sushi, durian, seafood.. tu aja rsnye. tp beromen tak avoid lak..hahahaha

~yaya~ said...

babe, i tau sume yg u dh senaraikan..tak dpt membantu..but i doakan u and baby sehat..takecare,ok?

PuteriKureKure said...

ok. pasal madu tu kite pon baru tau ni.

tapi dari apa yang awak list down tu, memang betul la benda2 tu takleh amek.

kite ni hantu coke tau. masa pregnant punya la gigil2 tak dapat coke. tapi curi2 jugak minum root beer dan mirinda strawberry. huhuhu~

KV said...

akak dulu semua takut. Ubat panas pun tak sapu kat perut. Madu mmg lps bersalin baru makan. Mmg orang cakap panas. Entah ye entah tidak. Tp takde pape tu kat farah, ok lah kut. Pasni stop dulu kejap.

Lin said...

1. elak minum air kelapa esp yg fresh - unless dh dkt2 nk besalin tu boleh.
2. nenas tu i mkn masa early preggy sbb taktau pn preggy.luckily selamat.
3. benda masam tak elok esp jeruk.dr mkn tu baik u mkn epal hijau.
4. elakkan byk kerang even bagus utk tmbh darah sbb i tak sure ape.tapi dr medically tak elok.ni my sis yg ckp.
5. klu u demam/pening,jgn mkn ubat.unless terpaksa mkn panadol sebiji sbb dulu i operate cyst masa preggy, i mkn 1biji as pain killer.
6. sushi jgn mkn.semua raw food jgn mkn.
itu je la for now..klu rajin godek entry lama kt blog i under pregnancy tag.

take care dear :)

alyyani said...

yg i tak makan masa pregnant. kopi, teh, nenas, sayur yg sejuk mcm bayam, kangkung tuh, asam, kalau nak gak yg masam i makan epal ijau. air gas (ni mmg sakit jiwa kena tahan sebab mmg i kuat minum air gas)

masa batuk dulu i makan je ubat batuk baby tu. sampai habis 1 botol tak recover gak, an-nur tu bagi lg 1 botol. lepas sebotol habis & sekali makan ubat botol yg baru tu, baru setel. kalau tak mmg tak tahan gile batuk mmg teruk sgt2. mmg bergegar 1 badan la. alhamdulillah baby ok. doktor kata ok ok la kot. tp yg ada history mcm u mesti u bgtau doktor gak kan. mesti doktor kata ok kan? tp percaya la ubat batuk tu mmg very lite. at least dpt kurang kan. tu pengalaman i. kena tanya pada pakar eh.

mamalieyna said...

huhu..nak bgtau, akak pun taktau sgt..yg tau pun farah dh list dh pun..tmbhn sket..teh jugak tak elok, air kelapa..lg..herm..blur la pulak..

pepun take care tau!

Byzura Mj (By) said...

ko awal kan? aku rasa better elak yang leh memudaratkan...erm takot apa apa sebab tak kuat lagi tu...untuk batuk ko cari lime jus. tak silap aku ade post dlm blog aku. memang elok...aku minum dengan ias lagi. 2 hari minum dah ok

Dong, Dia & Azra said...

Farah tanya gynae la. Yang terbaek punya. Masa I peknen, memang tak pantang sangat cuma makan agak menjaga kesihatan. Generic punya jagaan. Kurang gula takut kencing manis contohnya. Masa jumpa dr Siti, dia siap kata, boleh minum kopi tapi max 2 cups a day.

ederq said...

farah: relaxxx. jgn panic. i tak ada pengalaman lagi. tapi sedikit sebanyak percaya dr kata.
cuma mmgla yg mana mmg myk org tua kata xleh mkn tu ikut je lah. p
insya allah baby u kuat punya kat dalam tu. dont worry too much ok. take care

mrs.spicy said...

huhu..thanks semua. buat i ade problem sikit kalo nak percaya yang doc kata. tak tahu lah rasa lagi pandai dr doc ke ape..haha

nana nadirah said...

ada kakak senior kt ofis bg tips rendam air gula batu semalaman, then esok minum.. nana try dulu tp xbernsb baik coz tetiba bnda lain muncul.. jgn risau k.. doa mintak sembuh cpt2.. :)

rynas said...

kdg2 ikut orag gak ada yg jenis rahim kuat makan madu ok jer..minum air kelapa pun ok. tapi cam farah pernah ada pengalaman baik berjaga2. makan jer ubat batuk yg doc kasi tu sebab itu yg paling mild sekali..sangat2 sedikit dadah di dalamnya drp menderita batuk..uhh tk tahan oohh. tak baik gak untuk bb.
take care yer

Nia said...

takpe lah,..madu tu sekrang dah tau kan.

org kata kalau kita terlalu banyak pantang masa mengandung, nanti baby jadi terlalu sensitif lepas dia lahir sebab banyak benda dia tak pernah rasa. Tapi tak taula, itu kata org kan.

Air gas dan ais batu memang kena kurangkan.
Bila dah sarat dan dah start pedih ulu hati, kurangkan makanan berminyak dan makan sikit2 aje, tapi kerap.Supaya tak rasa kembang tekak.
Jangan jalan atas batu atau urut tapak kaki sama sekali.

Tentang ubat-ubatan tu, kalau terpaksa makan, makan la juga. Tapi, seeloknya jaga kesihatan, sebab immune kita sekrg dah diguna untuk 2 org, lebih senang sakit kan.

kakakdegil said...

Farah
Time saya pregnant pun kene demam n batuk batuk
Sampai asthma attack sebab asek batuk
Untuk hilangkan batuk tu
Amek satu sudu madu campur dengan satu cawan air suam
Insyallah laa..

Dah laa dr kasik ubat batuk
Ada warning dilarang makan untuk wanita mengandung. Gila kan dr tu?

sabrina.h said...

smua yg u listkan sab belasah jer kecuali madu,sushi..sbb mmg sab x makan 2 bnda nie..nenas sab mkn after 4 mth pregnant,sbb org ckp baby da kuat tp jgn plak mkn byk2..

time pregnant mmg sab x pantang sgt bab2 mkn nie,belasah jer..bab romen2 pun belasah jgk ahahaha sbb org ckp slh satu senangkan proses bersalin adalah beromen ahahahaha

ena said...

adik.. awak cuak sampai begitu skali? huhu sori...

tak apalah adik.. da telan, doa+tawakal ajer..

tapi jgn makan lagi okeh..

akak tak banyak pantang larang pon dik...tu tu atas2 tu ramai da komen leh la ikut..

alala kesian awak kerisauan.. sori sori..