Pages

Saturday, 27 March 2010

a day of detoxing



aku beli buku ni masa pregnant tahun lepas. 2 minggu lepas beli aku miscarriaged. haha..baru sempat baca dua tiga helai masa tu.

so lepas miscarriaged aku decide untuk simpan buku ni dalam kotak sampai lah aku pregnant balik. aku sampai dah lupa aku pernah beli buku ni sampai lah masa kiteorang pindah hari tu aku jumpa balik.

dan memandangkan masa tu aku dah kehabisan bahan bacaan aku pon start lah baca. apa salahnya tambah pengetahuan kan. lagi pon buku ni bukan pasal pregnancy jer, banyak jugak pasal natural fertility dan aku dah try sikit-sikit. pasal pemakanan, dan preparation nak pregnant. banyak lah!

program a day of detox ni pon aku amik dari buku ni.

program ni sangat flexible. kita boleh ubah ikut kesesuain dan keselesaan kita. yang penting:
-minum at least 2 liter
-amik makanan kuantiti kecik setiap 2-3 jam. amik makanan high fibre, buah, sayur mentah/stim, whole grain cereal.
-ingat ni masa untuk relax, bukan tengok tv, blogging ataupon main facebook. so kurangkan terlibat ngan benda ni.


1. sebaik sahaja kita bangun, kita minum segelas air suam yang diperah sehiris lemon. (lemon memang membantu proses detox)
-makan 1 hiris buat atau wholemeal bread jangan letak butter atau spread. (untuk membantu sistem penghadaman start bekerja)
*husband minum tea-mix dan shake



2. buat stretching, brisk exercise selama 30 minit. (exercise macam jogging or brisk-walk yang buat kita rasa sedikit breathless tapi masih lagi boleh bercakap)
*kiteorang swim
-brisk exercise bagus untuk circulation system membawa oxygen dan nutrien ke semua bahagian badan kita
-lepas tu minum banyak air kosong dan segelas juice ataupon buah atau sayur.

3. lepas tu, dry-brush seluruh badan untuk buang sel-sel mati at least 5 minit. mandi ngan air suam dan scrub seluruh badan.
*urut-urut sikit sambil scrub


4. lepas mandi deep-cleanse muka. letak air panas dalam bowl. buat ala-ala stim muka dengan tutup kepala kita dengan towel untuk beberapa minit. keringkan. then basuh muka dengan air sejuk untuk tutup balik liang roma yang terbuka.
-boleh tambah minyak chamomile, lavender, lemongrass dalam air panas
*skip. scrub muka jer

5. buat full body massage. untuk boost circulation dan mempercepatkan lagi proses pembuangan toxin. tumpukan pada bahagian kaki di mana tempat toxin banyak berkumpul.

6. berehat at least 30 minit ke satu jam lepas di urut. lepas tu buat stretching untuk membantu blood circulation.

7. amik small lunch makan buah dan cereal. duduk dengan tegak selama 15 minit selepas makan untuk membantu penghadaman. lepas tu keluar berjalan-jalan sekejap.


8. lepas tu biarkan badan berehat selama dua jam. breath deeply untuk membantu banyak oxygen ke otot dan organ. lepas tu bersedia untuk satu lagi sesi exercise.
*keluar semayang jumaat kira exercise la tuh. haha

9. buat salt rub. untuk bersihkan pores. boleh guna ape saja jenis garam tambah dengan sikit olive oil. gosok secara membulat (ala..macam kita masuh muka), menjauhi jantung. ini juga membantu circulation dan proses detox.

10. mandi dengan lama. guna aromatherapy oil jika ade. lepas tu sapu lotion ke seluruh badan sambil urut.

11. malam berehat dan tidur awal.

*petang kami makan nasi.haha

my husband sangat happy hari ni dan dia nampak sangat relax. no more stressed-face yang dia selalu tayang. senyum jer for the whole day.

proses nak buat senang jer. boleh buat aktiviti suami isteri di kala wiken.

boleh dijadikan sebagai hadiah anniversary ni. monthly annniversary. ataupun sebagai hukuman. sapa buat salah kena jadi orang yang men-detox.sebab nya husband memang relax habis hari ni. and i macam penat habis. ye lah. i kene exercise sama dengan dia plus kene buat 3 session mengurut.

but it's worth it. hahaha. i dapat banyak duit upah!

hahaha..tayah pergi spa nak buat buat sauna, scrub badan urut-urut segala. tapi kalau kat spa beberapa jam jer kan. tak puas. i ni sepanjang hari ok. dan layanan of course terbaik dari ladang. bila pikir-pikir balik murah la pulak upah i charge. hahaha.

eh ko ni maghfarah. tak. tak. i buat dengan ikhlas. tetapi sebagai cutomer yang puas hati dia bagi tip. hahaha

happy customer =)

muka sepet aku dikala bangun dari terbongkang kepenatan

5 comments:

honeylanz said...

wah..mmg sesuai utk wat xtiviti wiken nih...

mamalieyna said...

waah ghajinnye farah membaca..bagus2x..tambah ilmu ye..^_^

ooo farah pernah peknen ke dulu..herm..harap ada lg rezeki nnti ye..!

Ms. Omey said...

nice tips..u kena charge abis-abisan..seharian tu..hehe..

eim said...

farah,im dah g tgk umah farah tapi pintu kunci tak leh masuklah..tapi grill tgk dah siap...takde sapapun kat umah farah..mngkin keje reno semua dah siap kot...

Byzura Mj (By) said...

heh muka u n husband samalah! :D