Pages

Wednesday, 17 February 2010

rasa macam nak beli soya maker


breakfast super healthy and super easy

hari ni sebab shake untuk sorang jer malas nak blend. buat penat basuh blender sajor. kenape shake untuk sorang? my husband adalah salah seorang customer yang susah nak handle. hahahah

takde lah. dia ade training. dia jarang shake kalau tak masuk ofis. tapi masalahnya dia tuh masuk ofis berapa kali jer sebulan. kalau tak training kang outstation pulak. outstation pon jarang gak shake pagi. breakfast free katanya. tapi nasib baek die amik shake bukan untuk kurus pon. untuk jaga kesihatan dalaman dan turunkan visceral fat. so i akan make sure kan dia shake at least 4-5 kali seminggu. wiken tuh wajib. muda-muda ni kene la jaga. ye dok?

aku suka shake dengan soya jer. ringkas. kalau rajen baru lah shake dengan buah2 bagai. dalam seminggu habis lah dalam dua kotak untuk dua orang shake. takde lah banyak sangat habis. tapi bila memikirkan bahan-bahan pengawet. walaupon die tulis kat botol tiada bahan pengawet, tapi tak yakin ah. homemade adalah yang terbaik. ye dok?



ah. banyak nye ye dok. ni adalah 3 jenama yang ada kat umah sekarang ni. suka beli pelbagai jenama. pelbagaikan. tapi yang selalu beli adalah drinho. sebab aku suka rasa dia. lagi pon dia adalah yang paling kurang manis. yoes kurang gula pon lagi manis dari drinho ni. dan yang paling penting, antara soya paling murah la. tengok musim la, kalau paling murah aku pernah beli RM 1.69. paling mahal baru ni aku beli RM 1.90. paling mahal dia pon idok la mahal kan.

yang delite tuh tak tahu lah sedap ke tak. first time beli sebab nak try. yang ni memang sepanjang masa murah. RM 1.68 jer. tapi biasanya tak berkenan. sebab jenama. tapi kali ni beli sebab nak try.

yang hujung tuh feveret sepanjang zaman. rasa hangit-hangit brown sugar gitu. biasanya harga dia RM 2++. tapi hari tuh aku aku tengok harga dia RM 1.7 jer. jadi mak borong la berdozen-dozen.

vsoya aku suka jugak. tapi mahal la sikit kan. so jarang-jarang jer beli.

dan sekarang i nak soya maker. hari try usha-usha kat kedai tak jumpa lah. mane nak cari yek?


ni macam yang rumah mak saya punya

*gambar di google*

kiteorang adik beradik memang hantu soya. sampai sekarang berjangkit dengan syahir. syahir pon hantu soya. jadi mak beli soya maker supaya soya yang kami minum tulen terjamin gitu.

dulu-dulu kiteorang buat soya tanpa guna soya maker tau. kene rendam semalaman kasi soya kembang semangkuk. ramas-ramas buang kulit. pastu kene blend. tapis air dan hapas soya ni ber kali-kali. pastu baru masak.

ade soya maker senang. masukkan soya yang dah di rendam, tunggu lah soya maker tuh menyanyi. tak tahu lah mana mak beli mesin ni. sebab soya maker mak ni nyanyi lagu cina. masa mak baru beli kiteorang gelak bila dengar lagu cina tuh. kalau dah mesin tuh menyanyi, maknanya soya dah bersedia untuk di minum. senang nye. pastu dia ade sukatan. so takde masalah soya terlalu cair ke, pekat ke. senang nye teknologi.


adeh. sekarang dah jadi macam mak cik-mak cik dah. wish list banyak barang dapor. baru last week hajat tercapai bila suami beli kan steamer. (pastu janji nak buatkan puding caramel pujaan hati beliau, tapi tak buat-buat lagi) ni nak mintak barang baru lagi.

9 comments:

KV said...

opismate akak beli ngan cosway kalo tak silap. Nanti akak tanya dia.

mrs.spicy said...

oouuuh..kat cosway eh..logic gak.sebab mak pon suka beli barang kat cosway. tq kak~

AiniNoraini said...

yay...i suke soya jugak..

magh..aku tgh piyed ni..baru balik dr kg..aku bajet berat aku naik sbb kt umh aku shake skali jah..haha

tapi..pg td timbang..52.6kg..haha
mcm tak percaya...
tapi mmg tanak percaya..sbb bukan tanita scale..haha...

:)

mrs.spicy said...

wah..hebat2..ala, seme penimbang pon lebih kurang

kalu wiken ni u xfree kite jupe bile i balik dr keteh ok..

AiniNoraini said...

okeh bebeh..:)

AiniNoraini said...

eh..tapi tanak ah timbang petang2...nnt berat naik..sbb i lapar nnt..huhu

mamalieyna said...

wuu kita lak, tak suka soya, susah tul..time peknen dl yo'yo' o je nak minum, tak lepas2 jugak..mesti nak kuar balik je after minum..huhu..

mrs.spicy said...

ira: huhuh..kalo malam?
erm..kalo nak timbang pagi wiken r baru bleh pegi uia. ok?

mamalieyna: huhuhu..ramai jer tak suka soya. tapi farah suke~
huhuhu

AiniNoraini said...

huhu...xkesah pon ble2 magh..
tp nk best..tgu cukup sebulan from yg hari tu la..
baru nampak beza kot..

:)