Pages

Wednesday, 24 February 2010

bihun kungfu

bihun kungfu

bahan-bahan:

kuah:

air rebusan daging
bawang putih 4 ulas
1/2 labu bawang besar
sayur-sayuran (boleh suka hati nak letak ape)
isi ayam
daging
udang
tepung jagung
lada sulah
garam
gula

bihun: (2 orang makan)

2 biji telur
sedikit teping jagung
lada sulah

cara-cara:

1) rebus daging untuk dapat kan stock daging. masukkan isi ayam.

2) pecahkan telur (sebijik untuk satu hidangan ), masukkan sedikit lada sulah dan sedikit tepung jagung.

3) kacau sebati, masukkan bihun, kacau sehingga sebati. sedia untuk di goreng.
hasilnya

4) tumis bawang ptih, masukkan stock danging, daging, isi ayam dan udang. lepas itu masukkan semua sayur dan bawang besar. akhir sekali masukkan lada sulah, garam da gula.5) pekat kan kuah dengan menambah sedikit bancuhan tepung jagung.

6) sedia untuk dihias. dan dimakan.





jemput makan~

3 comments:

Uncle Lee said...

Hello Farah, thats the 1st time I see or read about 'bee hoon kung fu', ha ha.
Won't be long before someone comes out with a Silat sambal belachan, or Karate Rojak.

I guess you have a Black belt in cooking...your dishes look delicious.
You have a great weekend and keep a song in your heart, best regards, Lee.

E K A said...

MENARIK RESEPI NI.TP SAYA NAK TANYA..SEBELUM RENDAM BIHUN DALAM TELUR TU..ADAKAH BIHUNNYA PERLU DILEMBUTKAN DULU.KE MASUK JE DALAM TELUR.HARAP AWAK LEH REPLY KAT BLOG SAYA

E K A said...

thanx very much