Pages

Wednesday, 6 January 2010

perokok tegar

heavy smoker

kenapa la susah sangat derang ni nak berenti?

mak geram ni..

semalam baru cakap ngan en.suami. gelak-gelakkan dia. sebab die cakap dah request non-smoking room. tapi kenape bilik bau busuk. bau rokok.

aku apelaga. gelakkan die sebab sejak bila dia tahu rokok ni busuk kan. dulu bukan main pengubat segala duka.

sebetulnya, sejak dari new year hari tu dia dah tak merokok.5 hari tinggal rokok baru tahu kebusukan rokok tuh.

i bukan tak nak tumpang gembira. bukan tak nak bagi sokongan. tapi dia tuh bila i percaya dia stop merokok nanti tiba-tiba balik kerja tangan bau rokok. buat frust mak!

so mak cakap kali ni. i tak suruh u stop smoking tau. jangan nak sembunyi-sembunyi isap okok. kalau i dapat tahu jaga u! tido sorang-sorang sebulan

tapi sebenarnya dalam hati happy bangat. so pagi tadi aku terpikir nak bagi die perangsang untuk terus berhenti merokok.

sunglasses yang aku bagi hadiah kat dia hilang masa die outstation hari tuh. dan aku tahu die sangat sayang sunglasses tu, satu sebab aku yang bagi. dua sebab memang dah lama dia dok mengidam jenama tuh.

so, aku terpikir kalau dia boleh beberapa bulan tak hisap rokok, aku akan gantikan yang baru. baek hati neh. walaupon sekarang ni aku tengah kumpul duit beli *tut* idaman. xpelah. i sayang suami i.

sekali masa lunch tadi dia balik dengan bau rokok di mulut, tangan dan baju. memang kalau masuk mahkamah komfem bersalah. bukti ade di depan mata.

sedih i. meroyan sekejap. dia gelak jer. benci betul. tak rasa bersalah langsung memfrustkan seorang isteri yang baik hati lagi cantik ni.T_T

dia cakap bila jumpa kawan-kawan lama dia tergoda. pengaruh rakan sebaya katanya.

cakap je la tak nak. cakap je la dah berhenti. cakap je la ape-ape pon asalkan tak hisap rokok.

die cakap takpelah die nak jadi social smoker.

tengok! niat dah terpesong dah. dari nak stop smoking terus dah nak jadi social smoker pulak.


geram. geram. geram.dan tawaran dengan rasminya ditutup.ok?

10 comments:

goblogbyfarah said...

hoh. same lah suami i, alasan tak boleh tak smoke kalau jumpa kwn2!huh!!!!

mamalieyna said...

saya mmg tak tahan bau rokok ni, rasa nk terbatuk je, seb baik dpt en suami tak merokok ^_^!

Ezzah said...

xpee...sabar..sabar...dia perlukan masa tuhh. mana boleh stop tetiba.

p/s : mak pun geram sbb laki mak pun penghisap rokok yang tegaaaaaaaaaaarrrr... geram ah! :(

AiniNoraini said...

masalah kita same..cume u encik suami...i encik bakal suami..haha...
tapi hari dah stop...siap pegi kelas berenti smoke lagi..
mula2 macam tak caya..
then jumpa buku appoinment dalam dashboard kete..haha...
dia duk mkn chewing gum yang doc bagi..
nampak macam berkesan jugak...
pastu kan...
dulu dia penah anta sms cakap dia janji tanak smoke dah..
mak simpan sms tu smpai sekarang..
bla ada bau rokok saja...
terus tunjuk sms tu kat dia..
bia rasa berdosa sikit mungkir jajnji..
padan muka dia!!

mrs.spicy said...

farah: kan..maca la kalau xsmoke tu xleh bersosial

mamalieyna: farah pon xleh asap rokok. ade asthma-_-"

ezzah: cner kita nak buat dieorang berhenti yek?

buat mogok la mcm ni

iu rf said...

mulianye hati mu... hehe

mrs.spicy said...

ira: so loni die smoking balik la?

susah la nak stp rokok kan..

iu rf: huhuhu..demi suami. eceh!

~yaya~ said...

owhh..sama laa jugak dgn husband i..perokok tegar sgt..ishh..geram!!memula kawen..dia isap rokok dlm bilik..dushh!!!i pot pet pot pet..dia tukar port lak..isap dlm toilet..eiii..

kesimpulannya di sini, kalu dah mmg perokok tegar itu..ckp laa apa2 pon..janji nk quit smoking itu mcm bole renew2 setiap ari mcm renew roadtax..haha..uiks?pjg lak..nmpk sgt i geram!hehe

AiniNoraini said...

spanjang 7 hari di tahun baru...
dia dah smoke 2 batang...
tapi aku xcaya...macam tipu je..tah-tah dah 2 kotak..

**die cakap..."cube la percaya...kalo tak caya kat dia..cane i nak caye kat diri i sendiri.." heh..hampeh...

alasan semata lah tu...

mrs.spicy said...

yaya: hahaha..kite pon macam dh penat bagi sokongan kan..

ira: cakap kat die i dah penat nak percaya..