Pages

Friday, 30 January 2009

mari pergi ke pejabat agama tanah merah


hari khamis aritu,lepas register syahir kat Sek Keb Tanah Merah saye ke pejabat agama sebab nak ambik surat kebenaran berkahwin dan borang HIV test (borang ni RM 10!)dan saye tak dibenarkan masuk. sebab pakaian saye di bawah ini.







naseb baek saye pergi ngan adik saye so die lah yang tolong ambikkan.sambil tunggu adik saye kat luar ofis tu dengan perasaan yang marah dan geram, saye terjumpe satu notis yang hampir rabak di bawah tangga ofis itu.









nampak tak notis tu?

ok..dah nampak?

sambil saye tunggu tu pak cik dalam gambar yang pakai baju biru tu datang tegur saye.

'adik tinggal kat mane?'

'erm..sini-sini je.rumah kat jalan klinik'

'owh..ingat tinggal kat luar kelantan'

pastu die blah..ape motif?? nak cakap saye tak tau adat-adat g pejabat agama kat kelantan ke? mane la saye tau pak cik oi..first time datang sini pon tanye orang kat mane..

tapi borang kahwen xamik jugak..kene ambik ngan tok imam.beli borang mahal sahaja.

laen kali , kalau kamu pergi jangan pakai jeans longgar , baju lengan panjang dan bertudung yer..kamu xsopan..baek kamu pakai kebaya ketat ngan selendang, xpon kamu pakai baju kurung jarang eh?

Wednesday, 28 January 2009

anak kedua

kamu tau tak banyak dugaan anak kedua ni..tambah-tambah la kalau yang terlebeh besar macam saye..

ni masalah dowlu2..

situasi satu
(mak cik yang dah lame x jumpe saye dan kakak saye)

mak cik 1: lame nye tak jumpe Along ngan Ayah
along dan saye: hehe..(sengeh)
makcik 1: dulu along berisi..skarang comei dah..slim..Ayah plak dah jadi besa
saye: ... (terima kasih mak cik)



**************************************



situasi dua

(mak cik yang tak pernah jumpa kami)


mak cik 2: anak ke ni Nah?dah besa kak long(sambil salam dengan saye)
saye : hehe(senym tak ikhlas). orang no dua..ni along..
mak cik 2: laaa.besa adik dari kakak
saye: a ah..terlebih nestum (senyum tak ikhlas lagi)



*****************************************



situasi tiga

(kawan lab along yang tak pernah jumpa saye)


along: jusuh...(buka nama sebenar) ni la adik saye
kawan along: eh? besa nye..tipu la madi..kak madi eh?
saye: ...(cess)
along: mane ade..saye anak sulung la..adik..betul
kawan along: siyes madi?
along:siyes la..
saye: ...(senyap bace majalah)
kawan along:betul ni madi
along: huhu
*beberape minit kemudian..

kawan along: betul ke adik madi ni?
saye: betul la..nak tgk ic ke? (haish!)



***************************************
masalah sekarang
situasi satu
(mak cik tak kenal sangat)
bonda: ni anak KakNah yang nak kawen bulan 3
mak cik 3: owh..anak sulung ke ni?
bonda: tak de lah..no dua.. Along die tengah sambung master
Makcik 3: hehe..yang ni xnak sambung master ke? dah nak sambung master laen dah ni
saye: tak sambung dah makcik..degree hari tupon nasib baek habes (xtahan lagi lalu mencelah)

*******************************************
situasi dua
(mak cik kenal)
mak cik 4: ayah abeh dah belaja kan? xsambung master macam along ke?
saye : huhu..takde dalam rancangan..keje dulu kut
mak cik 4: ye la..dok ingat nak kawen je..huhu
saye : kalau ayah tak kawen pon ayah tak sambung master makcik..(cube untuk sabar)
*******************************************
situasi tiga
(kakak tak kenal)
along: ni adik aku yang nak kawen bulan 3 (along suke menyebarkan cerite saye kawen)
kawan along 2: langkah bendul la madi? isk..family aku xde langkah-langkah bendul ni..mak aku selalu pesan.jangan start
along: ala..family aku tak kesah..
saye: (senyap..tengah makan rojak buah)
kawan along: isk madi.. ko la orang kate nanti..orang cakap-cakap nye
along: ala..aku xkesah pon..lagi pon aku tak redi lagi la..
saye: (penyibuk la die ni)
kawan along 2: tu lah..tapi aku ok dah kalau nak kawen pon..tapi kakak aku atas aku tu..baru clash ngan pakwe die..lambat lagi la aku kawen
saye: ...(padan muke..hehe)

pelamin baru

pasal kawen lagi kan..sorilah..dalam otak saye memang 80% pasal kawen saye..mak saye cakap saya semangat yang terlampau sampai buat count down letak kat bilik..(saye slalu buat dulu.mase musim-musim final exam)..tapi saye xkesah..saye kawen skali saj0r seumo hidup(insyaallah) jadi saye nak yang terbaek walaupon saye kawen bajet terhad..huhu

saye dan encik bakal suami dah tempah pelamin baru..harga nya separuh dari harge pelamin hari tu..sebab pelamin ni lagi simple (ok la kan sebab saya xbersanding pon) tapi saye suke! oleh kerane hari kami pergi tuh nak dekat raye cina jadinye banyak la baju yag sudah diambil oleh pengantin-pengantin baru..tinggal baju2 hampeh je..tapi sebab saye orang yang mengade walaupon saye tau saye tak akan berkenan baju itu, saye nak jugak try..hehee..

baju tu agak seksi..xsesuai untuk bertudung..banyak kene kaver..tapi saye nak cerite pasal korset..saye pakai korset tu muat-muat kecuali satu bahagian tuh.so saye tanya akak tuh

saye: akak, koset ni xleh kecikkan bahagian B*** ke?
akak tuh: xleh dik, die ade saiz tu..amik la saiz kecik sket
saye: huh? kalau lagi kecik, bahagian laen sangat ketat la plak..
akak tuh:ouh..bile kawen nanti adik kene pakai push up la..
saye: ....(banyak inci kene tambah..xnak!)

ouh..perbualan kami dalam bahase german, tapi telah ditranslate untuk kefahaman bersama

xpelah..saye xnak pon baju tuh...saje gatei-gatei nak try..saye kene pergi lagi nextweek sorang-sorang(syahir sekali)sebab nak pilih-pilih baju sanding..

pasal korset, saye sekarang ni kononnye nk try berlatih pakai korset supaye di hari kahwen nanti selese sebab biasa pakai...tapi sangat tak selese..paling lame saye boleh pakai adalah 40minit..saye tengah berfikir-fikir ni..adalah korset tidak perlu?tapi terserlah la lemak-lemak di badan i kan..nak selese ke nak cantik?tapi saye tgk orang pakai korset ni keras semacam n bres besa badan 'montok' semacam. sangat nampak pakai korset...tak soooka!

saye dah siapkan 2 hiasan hantaran saye..woohuuu!!

Friday, 23 January 2009

saye happy untuk kak page

kak page ni dulunye rakan kepade encik bakal suami sekarang dah jadi kawan saye jugak dan die salah seorang daripade tige kakak yang super baek semase saye di bintulu. selepas saye ditimpa bencane saye tinggal dgn diorang..free! huhuhu

semalam saye dapat msg die, die pregnant 3 bulan sekarang dan yang paling penting mase saye kawen die akan datang dan mase tuh die dalam 5 bulan! owh sangat xsabar nak jumpe die!

die pernah pregnant 2 kali sebelom ni..tapi mungkin takde rezeki..misscarriage untuk 1st time pregnant mesti sangat sedih kan..die dua kali ok! super duper sedih..muge-muge kali ni rezeki die ade n lahirkan anak-anak yang comei mcm saye. hehe

semalam ade dua orang makhluk cube menebeskan saye! (owh..ceting dengan mereke buat saye tergolek-golek gelak sorang-sorang.kalau jumpe kamu-kamu mesti lagi best kan?jom cuti-cuti kuantan!haha) dan tibe-tibe ym dc. boloh ini dial up!

biasalah kalau orang nak kawen mesti orang dok sibuk pasal first nite kan..huhuhu..saye nebes ke??mestilah sero ketar lutuk nebes..

tapi sebenanye ade bende yang saye lagi takut..

caner kalau saye xpregnant lepas 2,3 tahun kawen..mesti sedih kan..kawan saye yang kahwen lambat pon dah ade anak..saye yang kawin awal ni dok tgk je kawan-kawan saye sorang-sorang beranak..ouh..tanak!

caner plak kalau pregnant, tapi asyik gugur je..saye sedikit buas aktif..cuai plak tu..macam-macam bleh jadi..dan encik suami asyik bercerite pasal rakan-rakan die yang gugur je..menambah lagi kengerian

caner plak kalau ok..selamat semua..scan ade baby yang comei..ouh..saye terbayang cerite-cerite ngeri zac la plak..


ye..saye tau saye pikir sangat jauh..surat kebenaran kawen pon tak amik isi lagi..ade hati nak pikir macam-macam..

kad kawen saye dah siap..tapi saye xsuke..aiyyooo

*updated*

saye baru tau kak page sebenarnye pregnant twin, tapi sorang dah gugur..kak nida pon dah pregnant 2 bulan!


ouhh..kensekan semua

saye sangat frust!
pelamin, bilik pengantin, solek2 dan semua2 untuk hari sanding dah setel sebenanye..tapi terpakse di kenselkan harini sebab bonda saye sudah tau gee tu xberape lelaki dan juge bukan perempuan..(saye rahsiekan sampaila hari ni makcik saye yang cakap)jadi untuk amik die mekap saye adalah berdose..saye perlu cari perempuan sejati..

tapi saye suke gee..sbb golongan begini keje nye kemas..mekap nye cantik..dah bayar deposit..bonda soh kenselkan jugak sebelom ayahanda saye tau..
saye sungguh down..

ke nak amik pelamin je..mekap cari orang laen..tapi pelamin die biase jer..semua kedai kat bandar metropolitan tanah merah ni design lebeh kurang.tak banyak pilihan..saye suke mekap sajorr..mekappp..aishh

bonda saye cakap buat bende haram nanti tak berkat..ok bonda saye ikut..

ouh gee..saye kene kawen dengan awak dulu baru awak boleh mekap saye..boleh?

Monday, 19 January 2009

shopping barang hantaran n 'siso'



barang-barang hiasan hantaran sudah setel! terime kasih kepada jalan TAR.hehe.dua minggu saye di kl hampir setiap hari saye kesana sampai zac ckp saye kerje kat jalan TAR..

sebenarnye saye kesane untuk menyervey cr barang-barang paling murah menarik sebelum saye ke nilai 3.



ape la menarik sangat kat nilai 3 saye pon xtau..dah la xde bank..pastu barang2 mahal dari jalan TAR n xbanyak sangat plihan.saye suke jalan TAR lagi.tapi beli la jugak sbb takut kene marah ngan encik bakal suami..(buat penat je saye memujuk-mujuk dan merayu-rayu untuk kesini) die amik cuti sb nk ke nilai 3 pulak tu..sangat xberbaloi..ouhh..ampun pakk..tapi saye puas ati sbb saye makan asam pedas ikan pari yang setap irituh! sangat pedas..nyum2



dan wiken ituh saye ke jalan TAR bersama along, aisha (konon nye) n encik bakal suami..semua dibereskan hari tu jugak!habes duit =(



selepas itu kami begedix di ......

.

.

.

.

.

.



pengorbanan

huhuhu..title xbleh blah

lagi xsampai 2 bulan saye dah nk jadi wife orang. makne nye saye bukan lagi bawah tanggungjawab parents saye kan..saye rase sangat cepat.bersediakah saye??ape jase saye terhadap parents saye sepanjang berade di bawah jagaan mereke?dose banyak la boleh ke saye membalas jase mereke selepas saye kawen nanti?

mase dowlu2 saye cakap kat ibunda yang saye xkan dok rumah walaupon xkeje..saye rele keje kedai potostat sbb saye xleh idup xde duit..stress kate saye..

ayahanda saya cakap next week boleh la saya start keje di sekolah die..tapi shahir? mcm biasa di rumah mok yah la tempat nye..kesian

memandangkan mase saye sudah suntuk..saye nak buat sumthing untuk family saye..jadi cikgu sementare mungkin saye akan dibayar lebih..tapi jadi bibik dirumah juge saye di bayar..mungkin cume RM 300..tapi saye boleh tolong parents saye jage shahir,boleh spend mase yang tinggal ni untuk family saye,dan juge bleh prektis untuk jadi isteri mithali (chewah) dan yang penting saye boleh mencantikkan diri dirumah..sbb xkuar rumah muke xburn..hehe

sebelum kawen ni saye nak try berubah menjadi anak yang baek (insyaallah)
  • xnak *mecok-mecok* dah
  • xnak lawan kate mereke dah
  • banyak berbual dengan ibunda saye
  • jadi bibik tanpa mulut bising (kalau saye buat keje kat rumah muut saye bergerak lagi bayak dari tangan biasanye)
mintak2 berjaye..kalau saye xberjaye jadi anak yang baek macamane nk jadi menantu yang baek kan??

keje2 renovate rumah dah start..ade sorang mamat yang agak hensem..hehe..cuci mate i

Sunday, 18 January 2009

hukum cabut kening??

kalau boleh mase kawen nanti semua bulu-bulu mau dicabut.tapi tidak mendapat kebenaran daripade encik bakal suami...tapi kening mesti akan dicabut jugak oleh mak andam dan bulu di muka juge.mak pikir mesti mendapat tentangan oleh ibunda. mase mak nk g berak buat bisnes sempat menyambar paper 2,3 ari lepas sebagai bahan menghilangkan bosan didalam toilet n tibe2 terbace satu bende menarik!(i akan simpan paper ini!)



sumber:utusan malaysia,16 jan 2009,kemusykilan agama



soalan:



adakah berdosa sekiranya seorang wanita membersihkan bulu kening dengan mencabut bulu kening bertaburan di atas kelopak mata?(dalam perkara ini wanita tidak mencabut bulu kening sehingga cuma tinggal segarisan sahaja atau langsung hilang keningnya, cuma mencabut bulu kening bertaburan bagi nampak kemas.




mestilah cabut terus sagat buruk bagi saye



jawapan mohd farid ravi abdullah, pensyarah jabatan al-quran dan sunnah,KUIS:



jawapan ini diringkaskan kerana sangat la panjang



perkara ini membabitkan satu riwayat berkaitan dengan riwayat imam Al-Tabari, bahawa isteri abu isyaq pergi kerumah aishah Ummul-Mukminin, isteri rasulullah SAW. Pada waktu itu rupanya sangat jelita. Beliau lalu bertanya kepada aishah r.a mengenai hokum seorang wanita membuang bulu-bulu yang terdapat padadahinya untuk tujuan menambat hati suaminya.

Aisyah r.a menjawab,” hapuskan kejelekan yang ada pada dirimusedaya yang kamu mampu”. Imam nawawi berpendapat sesungguhnya jawapan aishah kepada wanita itu membawa maksud wanita boleh bersolek untuk suami boleh merawat muka untuk menghilangkan kejelekan seperti jerawat, jeragat dan bintik-bintik.

Jelas disisni adalah keharusan untuk mengelokkan wajahdenan membersihkan wajah daripada bulu-bulu yang tumbuh di kelopak mata atau ditempat yang tidak sewajarnya.

Daripada Abdullah bin Masud, daripada rasullullah saw bersabda yang bermaksud, “alllah melaknat wanita- wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka(al-namisah) atau meminta orang lain mencabut bulu keningnya(al-mutanammisah) wanita mengasah igi supaya kelhatan cantik. Perbuata itu telah mengubah ciptaan allah”. (riwayat al-bukhari , muslim, abu daud)

Ibn hajar pula berpendapat ia bermaksud wanita yang mencabut bulu2 dimuka dengan alat pencabut.

Pendapat ini perlu kepada perincian kerana lafaz dalam pandangan ini adalah mencabut bulu. Mengikut biologi kejadian manusia satu-satu kawasan yang ditumbuhi bulu di wajah wanita adalah kening, ini keraa kening adalah sebahagian daripada wajah bukan wajah sebhagian daripada kening. (apakah?)

Kalau difahami secara zahir pastinya apa-apa saja yang tumbuh di wajah tidak boleh dicabut termask di pipi, dagu dan misai.

Sehinggalah keharusan diberikan kepada mereka yang mempunyai bulu kening yang pendek atau lebat untuk dipendekkan atau dikemaskan.

Perbuatan ditegah dan hukumnya haram adalah keatas mereka yang mencukur habis bulu kening kemudian melukisnya dengan pencil celak. Maka golongan dimaksudkan oleh hadis- hadis rasullulah saw yang diaggap sebagai kaum yang mengubah ciptaan Allah SWT….

Kesimpulan nye? Lu pikir la sendiri…hehe

Tapi bende mcm ni banyak pendapat kan..mcm potong kuku mase haid..tapi I potong sajor..dowlu2 I pernah bace dalam soal jawap agama dalam majalah wanita pasal suami menghisap susu isteri.kalau xsilap mak die cakap xboleh… tapi mase mak pegi kusus kawen hari tu ustazah tu cakap boleh sbb syarat nk jadi anak sesusu umo xlebih 2 taun and berape kali kenyang ntah..sesungguhnya saye lupe…dan komfem2 lah suami-suami mane ade bawah 2 taun kan. Tapi mak cari balik majalah tu tapi xjumpe takut2 aritu salah bace…