Pages

Wednesday, 16 December 2009

dah rasa tenang

semalam i period lagi..

hari ni ibunda paksa suruh pergi hospital. i tak nak. tak nak terima kenyataan. tapi sebab kene paksa pergi hospital besar je pagi. tapi doktor pakar sakit puan ade hari selase je. jumpa la doc biasa. dia cek tekan -tekan jer. tangan dia ade sensor kut.hehe

dia cakap tak de pape. dia bagi ubat tahan darah jer.i tak puas hati. sebab takde bukti. alang-alang dah check ni, biar lah puas hati.

so masa ibunda lunch pergi klinik penawar. sebab nak doc perempuan. ibunda suka datang sini sebab doc ni jiran saya. memang baik.

buat ultra sound. takut sangat.

'eh, u ni pregnant la..sebenarnya yang u ingat period tu bleeding. tapi your baby dah takde heart beat dah. tapi ade lagi kat dalam ni ni. dah lama dah dia takde ni. u kene buat dnc'

oh.no.tak sanggup nak buat dnc lagi.

tapi TAK. imaginasi sahaja tu. tiada kene mengene dengan cerita.

camana kalau doc cakap i ade fibroid ke, cyst ke..ngeri weh..

tapi doc cakap takde pape. clean and clear. cuma dinding rahim tebal sangat. sebab hormon tak balance.tapi dia cakap biasanya orang 2,3 bulan hormon dah ok. tapi i dah nak 6 bulan. septutnya dah ok.

so dia bagi i hormon. ade jugak yang makan pil perancang kalau nak bagi hormon stabil.

tapi i tak nak. i nak pregnant. makan hormon potensi nak pregnant ade lagi.

so..bersedialah tengok maghfarah membesar lepas ni. sebab adik ipar i makan hormon membesar dengan jayanya. haih. takpe. demi rahim tersayang.

lagi satu. doc cakap hormon tak balance ni di pengarusi emosi i jugak. mungkin i pressure dengan environment kerja. hahaha. so i jawap. saya tak kerja lagi. tengah menganggur.

mungkin sebab awak pressure cari kerja. and i jawap 'mungkin kuttt'

tapi dalam hati,'hurm..tak pressure pon' =p

ape yang i pressure yer? rasanya hidup sekarang la hidup yang paling takde pressure. sampai orang cakap lepas kawen ni muke berseri-seri. seri pengantin kekal sampai 9 bulan u ol~

6 comments:

zailamohamad said...

Akak nak share pengalaman akak, masa pas kawin akak lambat period dalam sebulan gitu at first ingatkan ngandung ah so happy je thenade sekali tu akak period & akak perasan masa tu keluar something macam sarung telur yang xjadi gitu, xreti nak describe pastu setiap hari akak bleeding, darah kuar cair gitu..memang xselesa, g klinik doktor kata akak xpregnant & dia bg ubat tahan darah so akak makanlah, habis ubat keluar darah lagi..tension woooo..then dotor kata akak pressure ngan kerja, biaserlah body xleh terima lg keadaan pas br kawin & br kerjaso fine, akak mkn ubat thn darah lg then khabis ubat, kuar lg darah..last2 ada sorang achik kat tempat keje akak suruh g urut so akak g lah, memang geli bila kn urut ni..nak ditakdirkan pas sebulan urut, akak period and pas tu akak mengandungkan Haziq..Alhamdulillah..farah pun cubalah urut sementara dok kampung ni..mana tahu kan..

AiniNoraini said...

owoh....magh..suspen je td...
eh..siyes..kazen aku pon kes same..dinding rahim tebal...die pnah 4 bulan xperiod..ingat kn pregnant..skali tak...pastu masuk wad...and kena mkn ubt hormon...tp mmg membesar dgn jaya laa...huhu...bila mau jmpa nurul?

mrs.spicy said...

kak zaila:ala..i dah kat kl la..ish..rugi tak mengurut kat kg hari tu..kl mahal

ira:huaaaT_T

Hani said...

magh u jgn wat gurau gtuuu dasyat ah u ehhh main byg2 dlm pale otok pulok tensyen i haha

ala soh ape pas gemuk mkn hlife kurus la balikk nyehe

mag mag i dpt msg u tp cm baise ah telepon kne blok haha kasihannn

mrs.spicy said...

haha..saje wak saspeng..wuk ah..kuah r gayut kene blok sokmo

Anonymous said...

Salam,

Saya nak tanya...tadi doktor kata dinding rahim saya tebal. Dia cuma cakap teruskan makan asid folik, takde pulak kasi ubat2 nak stabilkan hormon ke...agaknya sebab tebal tu yang susah benih nak menembusi dan melekat kat dinding rahim...saya nak tanya, kalau saya nak buat appointment dengan gynae, hospital mana kawan2 kat sini rekomen?