Pages

Thursday, 19 November 2009

sekilas diet

rasa macam nak share. bukan sekadar mahu share, tapi juga macam satu peringatan untuk diri sendiri yang macam dah lupa diri semenjak dua menjak ni.

1. jadikan waktu makan satu tuuan untuk menyihatkan bdan. tanamkan tekad. anda tidak mahu 'membesarkan' saiz makanan.

2. cuba pemanis mulut yang kurang mani ini. koko panas tanpa gula. buah anggur beku. gula-gula getah tanpa gula. aiscream rendah lemak.

3.sekiranya anda mengamalkan minum susu 8 auns sehari, berat badan anda boleh berkurang kira-kira 2.5kg setahun

4. anda benar-benar bencikan sayur? lebihkan buah-buahan. khasiatnya sama sahaja terutamanya buah yang berwarna seperti oren, mangga, tembikai.

5. sebelum anda tidur, elakkan makan makanan pedas, masam dan terlalu berat. walaupon begitu jangan tidur dalam kelaparan.

6.jampi untuk kekal berdiet

'adalah lebih menyakitkan menjadi gemuk dari berhenti makan sekarang'

7.elakkan pemanis mulut selama 2 minggu. lama-kelamaan selera anda hilang juga. makan lebih banyak buah buahan, manis jugak kan...

8. bagaimana nak mengelak menguyah di waktu malam? makan breakfast, lunch and dinner. jangan skip makan. tapi kalau bagi i. jangan stay up. kalau stay-up memang rasa nak makan malam.

9.sekiranya anda makan malam kerana emosi, jauhi balang makanan. penuhi malam dengan aktiviti berfaedah.

10.sekiranya rasa lapar di waktu petang, nikmati segenggam kacang.

11. tak kenyang lagi? nikmati secawan yogurt rendah lemak.mengambil sedikit makanan berkhasiat memberi ransangan kepada otak dan tubuh anda.

12. membuat sedikit perubahan pada tabiat makan dan jenis makanan boleh mengurangkan berat badan dengan lebih cepat.

13. sayur-sayuran dan buah-buahan beku adalah lebih baek kerana selalunya ia dibekukan sebaik sahaja dituai, ia menyimpan segala zat nutrien yang terkandung didalamnya.

14.bimbang tentang kandungan lemak trans dalam mentega kacang? kebanyakan mentega kacang mengandungi kurang daripada 0.5gm lemak trans.

15. layari laman web yang menawarkan program diet. anda juga boleh bersoal jawab dengan pakar atau kaunselor melalui email.

dipetik dari rapi

0 comments: