Pages

Monday, 9 November 2009

mitos dan fakta air

mitos yang glamor: minum air 8 gelas sehari untuk mencegah dehidrasi

fakta: salah!

menurut w larry kenny, proffesor fisiologi dari pennsylvania (susahnya mau type) state university, masih belum terdapat kajian ilmiah yang menentukan berapa banyak air yang diperlukan oleh tubuh manusia.

tubuh memerlukan banyak air bergantung kepada berat badan, pola pemakanan, aktiviti dan perpeluhan.

kesan daripada kekurangan air dalam badan adalah sakit kepala, badan lemah dan mual.

sumber:mingguan wanita

so, sapa yang rasa kesan-kesan diatas sila minum air banyak-banyak yer.

apa yang saya tahu, semakin banyak kita minum air semakin tinggi metabolisma badan kita(tips The biggest loser). jadi kepada sesiapa yang dalam usaha menurunkan berat badan jangan lupa minum air banyak-banyak sampai buntal.

jangan risau pasal air berlebihan dalam badan. kerana kalau badan kita masih lagi boleh berfungsi dengan normal, badan kita boleh mengawal jumlah air dalam badan. sebab tu lah kita kencing banyak bila minum air banyak.

jangan kita malas minum air banyak sebab malas kencing.tak bagus. mahu ke kita terus menyimpan toksin di dalam badan? minum la air banyak-banyak biar air tu flush semua bende yang tak diingini dalam badan.

melainkan kalau kalau anda dinasihati doktor untuk kurangkan air sebab ada penyakit kronik. jangan korang minum air banyak plak. ikut la nasihat doktor anda.

jangan tanya saya berapa liter saya minum air dalam sehari

saya ketagih air masak. kalau letak 1.5 liter depan mata i. sekelip mata pon habis. sambil tulis entri ni i dah habiskan 1.5 liter


6 comments:

d.a.m.i.q.u.l.a said...

sy pun ske minum air msk,tapi malas nak pi toilet huhu

zailamohamad said...

akak sangat susah nak minum air..tak tahulah nape liat sangat..huhuhuhu

goblogbyfarah said...

saya rasa saya banyak minum air.
tapi kenapa lah bibir saya tetap kering?kena minum sebesen air agaknye?!

AiniNoraini said...

oooooo...gtu eh..
baiklah..kene minum byk2 ah after dis...
:)

mrs.spicy said...

damiqula: haish..jangan malas2..g toilet nuhhh.

kak zaila: hehe..ajar skit-skit lama-lama biasa la..try seminggu minum air masak banyak dari biase. nampak perubahan...

farah: bibir orang kata mcam sensor air la kalau kat badan ni. kalau pecah tu tak cukup air la tu. sebab dok dalam ekon kut. kene minum banyak lagi.

ira: ingat perjuangan cuti sekolah tau

AiniNoraini said...

baiklah...:)